Dr. Makausz blog

10 tévhit a fogszabályozásról

Invisible Braces

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok a tévhit a fogszabályozásról. Az alábbiakban összeszedtünk a leggyakrabban előforduló tévhiteket, melyeket ezúton cáfolunk meg.

A fogszabályozó kezelést csak teljes maradó fogazat mellett lehet elkezdeni

TÉVES. Amint kinőttek a tejfogak már el lehet kezdeni a korai fogszabályzó kezelést, hiszen sok elváltozás nem csak a fogakat, hanem az állcsontokat is érintheti. Ilyenkor az időben elkezdett funkciós terápiával évekig tartó tinédzser kori fogszabályozást lehet megelőzni.

A rögzített fogszabályozó alatt szuvasodnak a fogak.

TÉVES. A rögzített fogszabályozó résmentesen rögzül a fogfelszínre, így a készülék alatt nem érheti káros behatás a fogat. A probléma az elhanyagolt készülék körül jelentkezik, ahol a nem megfelelő szájhigiéne miatt a felhalmozódott lepedék alatt fokozatosan gyengül a zománc, kezdetben krétafehér elváltozás, majd manifeszt, üregképződéssel járó szuvasodás alakulhat ki.

Gyermekkorban nem volt fogszabályozóm, nekem már késő.

TÉVES, ugyanis ép csontozat, fogágy és fogak, valamint megfelelő szájhigiéne mellett szinte bármilyen életkorban elkezdhető a kezelés. Az egyetlen limitált dolog a megoldható problémák köre, ugyanis felnőtt korban már konzervatív úton gyakran nem kezelhetők a csontozat alapú eltérések.

Fogszabályozóval bármilyen fogazati, csontozati eltérés bármilyen életkorban konzervatív úton kezelhető.

TÉVES, ugyanis az állcsontokat is érintő eltéréseket gyermekkorban lehet a leghatékonyabban, konzervatív úton kezelni. Ennek elmulasztása esetén a későbbiekben gyakran kell foghúzással, esetleg műtéttel kombinált kezelési tervet készíteni a tökéletes eredmény elérése érdekében.

A kezelőorvos ép maradó fogak eltávolítását javasolja, ezt nem szabad megengedni.

TÉVES, sajnos számos olyan fogazati és harapási eltérés van, ahol a tökéletes eredmény érdekében számításba kell venni kettő, vagy négy maradó fog eltávolítását is. Ez a fogszabályozó terápiában rutinszerűen alkalmazott eljárás, sokszor elengedhetetlen feltétele a kezelés sikeres kimenetelének.

Mindenkinek ugyanannyi ideig tart a kezelése.

TÉVES, ugyanis a páciens életkora, a fogazat és csontozat kiindulási állapota, a visszarendelések gyakorisága és a páciens részéről tanúsított együttműködés milyensége is nagyban befolyásolja a kezelés teljes időtartamát.

Rögzített készülékkel lehetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása.

TÉVES, ugyanis megfelelő szájhigiénés oktatás és kellő odafigyelés mellett a kezelés teljes időtartama alatt fenntartható a tökéletes szájhigiéne.

Rendszeresen járok ellenőrzésre, ezért a fogaim egészségi állapotáért egyedül a kezelőorvos a felelős.

TÉVES, ugyanis a rendszeres orvosi ellenőrzés sem helyettesítheti a mindennapos rutinszerű szájápolást és megfelelő táplálkozást. Ezek elhanyagolása esetén még a legszorosabb fogászati kontroll mellett is számolni kell a fogak egészségi állapotának romlásával.

Fémallergiám van, ezért nekem nem lehet rögzített fogszabályozóm.

TÉVES, ugyanis ma már számos olyan bracket (fogszabályozó zár) típus létezik, amiket igazolt fémallergia esetén is sikeresen tudunk alkalmazni. Ide soroljuk a nikkelmentes fém bracketet, az esztétikus kerámia és zafir kristály-, valamint a különböző műanyag bázisú bracketeket is.

Ha gyakrabban jönnék fogszabályozó aktiválásra, mint ahogy a kezelőorvosom javasolja, akkor gyorsabban érnék a terápia végére.

TÉVES, ugyanis a fogszabályozó kezelés során olyan biológia folyamatok mennek végbe, amelyek sürgetése súlyos következményekkel járhat. A túl gyakran, túl nagy erővel történő készülék aktiválás a fogak gyökerének felszívódásával, valamint a fogakat rögzítő kemény-, és lágyszövetek túlterhelésével, károsodásával járhat. A sikeres kezelés kulcsa a finoman, lassan, lágy erőkkel történő fogmozgatás.

Jöjjön el fogszabályozás konzultációra!

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email