Ínygyulladás teszt

Posted by:

Mennyire egészséges az ínye? Fenyegeti Önt a fogágybetegség?

Az ínybetegség és a fogágybetegség ma az egyik leggyakoribb népbetegség. Magyarországon a felnőtt lakosság 80-90%-a érintett. A betegséget sokan elhanyagolják, pedig a kezeletlen ínybetegségnek szerteágazó és nagyon súlyos következményei lehetnek. A jó hír, hogy a legtöbb esetben, fogorvosi segítséggel gyorsan és hatékonyan orvosolható.

Válaszoljon az alábbi 7 kérdésre igennel vagy nemmel, majd számolja meg az igenek számát.

  1. Sötétpiros vagy ...

Tovább olvasom →
0

Gyerek szájápolás, elektromos fogkefe gyereknek

Posted by:

Mire figyeljünk a gyerekek fogápolásánál, használjon-e a gyerek elektromos fogkefét?

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak ápolása nem fontos, hiszen azok úgyis lecserélődnek majd. Ez nem így van! A tejfogak megőrzése nagyon is fontos, hisz a tejfogak megalapozzák a maradó fogak jövőjét. Emellett a tejfogak jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy rajtuk megtanulja a gyerek a helyes szájápolást is, hogy a végleges fogainak egészségét akár egy életen át meg tudja őrizni.

Ennek alappillére a helyes fogmosás. Ennek a fogmosásnak három fokozata van, ...

Tovább olvasom →
0

Ilyen feltűnő ha nem tökéletes a fogad!

Posted by:

Zseniális reklámot csinált a Colgate, amivel megmutatja, hogy a fogakra és elváltozásaikra jobban felfigyelünk és feltűnőbbek, mint bármilyen más testi hiba. Nézzük csak a képeket! Mi tűnik fel azonnal?

 

És feltűnt még valami más is?

Vagy azt észre sem vette, hogy az első nőnek van még egy plusz keze, a második képen a hölgynek 6 ujja van, a harmadik úrnak pedig csak egy füle?

Ha a fogakon nem stimmel valami, azt rögtön észrevesszük. Ezért fontos, hogy ügyeljünk fogaink szépségére, ez befolyásolja megjelenésünket, megítélésünket.

Ezért ...

Tovább olvasom →
0

A protézis helyes tisztítása

Posted by:

A művi fogpótlásokat nem támadja meg a fogszuvasodás. Miért kell mégis fogkefét ragadni, és miért olyan fontos a protézis tisztítása?

 

Miért kell rendszeresen tisztítani a protézist?

 

Jóllehet a fogszuvasodás veszélye nem áll fenn, a kellemetlen lepedék, a zavaró ételmaradékok és a hosszútávú elszíneződések nemkívánatos következményekkel járnak. Aki nem tisztítja megfelelően a protézisét, annak rossz szagú, ápolatlan fogmű lesz a szájában, melyet viselője esetleg megszokhat, a környezete azonban nem fogja.

 

Sőt, a meglevő fogakat is veszélyezteti, valamint nő az ínygyulladás veszélye, ha nem tisztítja ...

Tovább olvasom →
0

Új műfogsor (kivehető protézis) megszokása

Posted by:

Az új műfogsor megszokásának első lépése: az igazítás

A kivehető fogpótlások, új műfogsorok megszokása mindig lassabb, nehezebb, nagyobb kihívás, mint a fix pótlásé. Minél nagyobb a műfogsor (teljes protézis), annál inkább igaz ez.

A rendelőből hazafelé sétálva, az első meglepődés után, sokat segíthet egy cukorka szopogatása.

Ha átadunk egy új műfogsort, egy kivehető protézist, az abban a pillanatban nem lesz rögtön jó. Idő kell mire a lemez összeidomul a szájjal. Vannak pontok, amiket ha nyom, igazítani kell. Ez könnyen látható, ha a műfogsor ...

Tovább olvasom →
0

A rossz szájszag boldogtalanná tesz

Posted by:

Lelki szenvedést is okoz a rossz szájszag

A szájszag az emberek általános jóllétét nagymértékben befolyásolja, erre jutott egy új tanulmány, melyet a nemzetközi Journal of Dental Hygiene tett közzé.

E szerint, a kutatásban résztvevő rossz leheletű emberek, kétszer olyan boldogtalanok, mint a rossz szájszaggal nem rendelkező embertársaik. A legtöbben azt is elismerték, hogy szájszaguk miatt lelkileg is szenvednek.

 

A szájhigiénia hatása az életünkre

A tanulmány megmutatja, hogy a szájhigiénia milyen hatással van az életünkre: Az általános élethelyzetekben a szájszagban (halitosis) szenvedők 500 %-kal több ...

Tovább olvasom →
0

Helyes fogmosási technika

Posted by:

Helyes szájápolás: 2. lecke – Milyen technikával mossunk fogat?

Fogmosás kapcsán nagyon fontos kérdés, hogy ismerjük-e a helyes fogmosási technikát. Nem elég a jó fogkefe, ha nem megfelelően használjuk. Ezért szájhigiéniai teszünk második kérdése a fogmosási technikára vonatkozott. Itt is megadtunk három válaszlehetőséget, most ezeket vesszük sorra:

a) jobbra-balra intenzív sikáló mozdulatok

Körülbelül ez az a mozdulat, amit régen a TV-Macitól láttunk. Ne utánozzuk! A jobbra-balra sikáló mozdulatok nem követik az ínyszélt és a fogak anatómiai formáját. A fogak első felületét tisztítja, ...

Tovább olvasom →
0

Milyen fogkefét használjunk?

Posted by:

Helyes szájápolás: 1. lecke

Milyen fogkefét használjunk?

 

Aki kitöltötte szájhigiénia tesztünket rögtön elsőre azzal a kérdéssel szembesült, hogy milyen fogkefét használ. (Aki nem töltötte még ki, itt eléri: https://www.makausz.com/szajhigieniai-teszt/ )

Ez fontos kérdés, úgymond belépő a helyes szájápolás világába. Ugyanakkor nehéz is, mert a nagy áru- és reklám-kínálatban nehéz eligazodni. Mi négy választ adtunk meg, nézzük, ezek közül, melyik jó választás, és miért.

a.) elektromos/szónikus fogkefe

A köznyelvben elektromos fogkeféknek mondott kategóriának két típusa van: a kör-alakú kefés, oszcillációs, rotációs, pulzáló mozgást végző ...

Tovább olvasom →
0

Az okosfogkefe – Oral-B Pro 6000

Posted by:

A mi kis okos világunkban már semmi kétség, telefonjaink, óráink néha már okosabbak nálunk. Na de már a fogkefénk is? Múlt héten a Dental World fogászati kiállításon jártunk, ahol az Oral-B bemutatta a legújabb elektromos fogkefét, az Oral-B Pro 6000 névre keresztelt új fejlesztést.

Elájultunk, hogy ilyen okos lehet egy fogkefe…

Hogy az elektromos fogkeféhez van egy SmartGuide kijelzőnk, azzal már a korábbi csúcsmodelleknél is találkozhattunk. Eddig itt is láttuk, hány másodpercig mosunk fogat, éppen melyik negyedét a szájüregnek kéne mosnunk, jelezte ...

Tovább olvasom →
0

Valóban előreálló foga lesz a gyereknek, ha szopizza az ujját, vagy ha cumizik?

Posted by:

Valóban előreálló foga lesz a gyereknek, ha szopizza az ujját, vagy ha cumizik?

Amikor a gyermek az ujját szopja, vagy cumizik, nyomást gyakorol a szájpadlásra és az első fogakra, ami sajnos valóban deformitást okozhat.

Cumizás, ujjszopás okozta nyitott harapás

A leggyakoribb elváltozás, amit a cumizás, ujjszopizás okoz, az az úgynevezett „nyitott harapás”, amikor az alsó és felső metszőfogak összeharapáskor nem érnek össze, és egy kis ovális kör alakú rés alakul ki a frontfogak között. Ez főleg étkezésnél okoz nehézséget, a gyermek nem tudja ...

Tovább olvasom →
0
Page 1 of 2 12