Dr. Makausz blog

Felnőtt fogszabályozás sajátosságai

A felnőtt fogszabályozás sajátosságai

A felnőtt fogszabályozás sajátosságaival mind a pácienseknek, mind a kezelést végző orvosnak tisztában kell lennie, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mint gyermekkorban.

Számításba kell venni a korlátokat, a megoldható problémák körét és azt, hogy felnőttkorban a csontozat érettsége miatt minden fogszabályozási folyamat lassabban megy végbe. Sajnos kénytelenek vagyunk elfogadni a tényt, hogy a felnőttkor beköszöntével már nem minden eltérés orvosolható konzervatív úton. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy elmulasztott gyermekkori fogszabályozás után már nem lehet szép a mosolyunk. Épp ellenkezőleg. A fogszabályozásnak gyakorlatilag nincs felső korhatára, amennyiben a fogak, a fogágy és a lágyrészek egészségi állapota megfelelő, máris elkezdhetünk a megfelelő kezelési terven gondolkodni.

A diagnosztikai eljárások és folyamatok gyakorlatilag nem különböznek a gyermekeknél megszokottaknál, tehát itt is van klinikai vizsgálat, röntgen- és gipszmodell analízis. A nagy különbség a kezelési terv elkészítésében rejlik.

Szempontok a kezelési terv elkészítésekor

 • A páciens igényei
 • A páciens életkora
 • Volt-e gyermekkori, vagy korábbi felnőttkori fogszabályozás?
 • Esetleges szisztémás megbetegedések, fém-, vagy egyéb allergia
 • Öröklött elváltozások
 • Testtartás
 • Lágyrész tényezők, archarmónia, ajkak, áll, orr
 • Rossz szokások, amik hatással lehetnek a fogazatra, csontozatra (nyelvlökéses nyelés, csikorgatás és szorítás {bruxizmus} megmaradt felnőttkori ujjszopás, beszédhibák)
 • Általános szájhigéne, fogak, fogágy állapota, esetleges foghiányok
 • Esetleges fogpótlások, implantátumok jelenléte
 • A rendelkezésre álló idő, mi az, ami teljesíthető és mennyi idő alatt?
 • A kezelendő fogazati/ csontozati eltérés milyensége, azok okai
 • Esetleges foghúzások/ műtét szükségessége a tökéletes eredményhez
 • Egy, vagy két fogívről van-e szó, egyáltalán kivitelezhető-e egy fogív kezelése, vagy mindenképp szükséges mindkét fogsort bevonni a terápiába?
 • A páciens napi rutinja, foglalkozása, hobbija (pl.: közszereplő, színész, énekes, fúvós hangszer)
 • Financiális szempontok
 • Esztétika fontossága: fém, vagy láthatatlan készülék
 • A páciens kooperációs készsége, mi az, amit hajlandó vállalni a kezelés sikeressége érdekében?
 • Nincsenek-e irreális pszichológiai-esztétikai elvárások? (szépség, vonzerő, karrier, sikeresség, egyéb problémák megoldása)
 • Visszarendelések gyakorisága (pl.: külföldön élő/ dolgozó páciens)

Amennyiben a fenti szempontok alapján elkészült a terv, nagyon fontos tisztázni a kezelés menetét és az esetleges kockázatokat.

Fontos tudni a felnőtt fogszabályozás kapcsán

Mint már említettük, felnőttkorban lassabban mennek végbe a kezelés során lezajló csont leépülési és felépülési folyamatok. Emiatt fokozottan ügyelni kell arra, hogy lassan, lágy erőkkel dolgozzunk. A kezelés siettetése, a visszarendelések gyakoriságának növelése veszélyezteti mind a csontozat, mind a fogak egészségi állapotát. A túl gyakori, vagy túl nagy erőkkel történő szabályozás a gyökerek felszívódásához, valamint állkapocs ízületi problémákhoz vezethet. Ezért tehát kiemelten fontos a kezelés körülbelüli időtartamának rögzítése, hogy ne legyenek irreális elvárásaink. Sajnos a biológiát nem lehet sürgetni, egy évekig tartó kezelést nem lehet pár hónapba belesűríteni.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kezelés időtartama alatt még nagyobb odafigyeléssel kell a szájápolást, a fogak tisztítását végezni, hiszen az esetleges ragasztott elemek növelik a szájüregen belüli kemény felületet, amin a fogfelszínhez hasonlóan lepedék képződés figyelhető meg. Ezzel, valamint a fogmosási technikával kapcsolatban részletes felvilágosítást kaphat fogorvosától, vagy dentálhigiénikusától.

Szeretettel várjuk Önt is fogszabályozás konzultációnkon!

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email