fő gif
Az egyik leggyakoribb fogászati megbetegedés a fogszuvasodás. Magától értetődő és gyakran hangsúlyozott, hogy a fogszuvasodás szakszerű és mielőbbi ellátása mennyire fontos, azt azonban már kevesen tudják, hogy a helyes és időbeni ellátás elmulasztása milyen sok további kellemetlenséget okozhat.

A lyukas fogak kezelésére többféle megoldás kínálkozik. Mi mindig a legmegfelelőbb kiválasztására törekszünk, a szakmai és az anyagi lehetőségek megfontolásával illetve figyelembevételével.

A beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen végezzük.

Mi a tömés?

Sekélyebb lyukaknál a szuvas részek eltávolítása után a kialakított üreget plasztikus anyaggal tömjük be. Ilyenkor tömés készül. Plasztikus tömőanyag lehet különböző műanyag (kompozit, kompomer, cement, stb.) vagy az amalgám.

Egy tömés elkészítése általában egyetlen alkalmat igényel.

Mi a betét?

Nagyobb üregek esetén, ha a szuvas részek eltávolítása után a fogból már túl kevés épp rész marad, akkor a töméskészítésnél jobb megoldást jelent, ha a hiányzó részt külön készítettjük el, majd azt beragasztjuk, ilyenkor nem tömést, hanem betétet (inlay-t, onlay-t) készítünk. A betét anyaga lehet fogszínű (kompozit, kerámia, cirkónium) vagy arany. Méretétől függően a kisebbet inlay-nek, a nagyobb felületre kiterjedőt onlay-nek nevezzük.

Betét elkészítése minimum két alkalmat vesz igénybe.

Mélyebb üregek esetén alapozó anyagot helyezünk a tömések vagy betétek alá szigetelés céljából.

Nagyon mély lyukaknál, mikor a szuvas terület már túl közel kerül a fog beléhez, a szuvas részek eltávolítása után, a végleges tömés elkészítése előtt, a maradék foganyagot még kezelni is szoktuk. Először gyógyszeres ideiglenes tömést készítünk, mellyel azt próbáljuk elérni, hogy a lyuk legmélyén, a már érintett foganyag kikeményedjen. Ha a fog erre tünetmentesen reagál és a lyuk mélye kikeményedik, akkor a következő alkalommal az üreget be lehet tömni, vagy betétet készíteni. Ha a gyógyszeres tömés alatt fáj a fog, akkor nagy valószínűséggel elhal, és gyökérkezelni kell.

 • Fogszínű esztétikus tömések (műanyag tömések)

  A szuvas részek eltávolítása után az üreget műanyag, plasztikus tömőanyaggal tömjük be. Sok esetben szebb, jobb megoldást jelent, mint az amalgám használata.

  Olyan anyagokat és technikákat használunk, melyek segítségével teljesen valósághű, már-már észrevehetetlen töméseket lehet készíteni. Ezek alkalmazása elengedhetetlen a frontfogak területén.

  A felhasznált anyagok a ragasztási technikáknak köszönhetően, rendkívül erősen és résmentesen tapadnak a fogszövethez, talán még erősítik is a gyengülő fogat.

  Használunk fényre kötő, de kémiai kötésű tömőanyagot is.

  Hátrányuk, hogy elszíneződnek, bizonyos ételfestékek hatására (tea, sáfrány, piros paprika, kóla, dohányzás …) jobban megfestődnek, mint a fogak. Az első időben még lepucolhatóak, de később már nem. Viszonylag hamar elöregszenek (6-8 év) és cserére szorulnak.

  Ezen tömés készítésének vannak méret-korlátai. Nagyobb, tágabb tömések mellett a maradék fog könnyen letörhet, a nagyon mély műanyag tömés alatt sok esetben elhalhat a fog. Ilyen esetekben érdemesebb betétet vagy hagyományos amalgám tömést választani.

  1. töméscsere előtt régi amalgám
  Töméscsere előtt régi amalgám
  2. csere esztétikus műanyag tömésre
  Csere esztétikus műanyag tömésre

  Előtte

  Utána

  Előtte

  Utána

  A műanyagtömés széle már elszíneződött

  Új fényrekötő tömés készült
 • Alamgám tömés
  amalgám tömés

  A fogászati amalgám több mint 150 éve használt tömőanyag. Számos előnye van más tömőanyagokkal szemben. Ilyen például az erőssége, a tartóssága és az antibakteriális hatása. Nem elhanyagolható, hogy relatív könnyen felhasználható, és az ára is kedvező. Keverés után, míg puha, betömjük vele a lyukakat, ezután magától megkeményedik. Az amalgám sokkal tartósabb, mint például a műanyag tömés. Nem ritka hogy több évtizedes tömés is panaszmentes, de 10-12 évig biztos számíthatunk rá, szemben a műanyag tömésekkel, melyek fele ennyi ideig tartanak. Mindazonáltal megjegyezzük, hogy a műanyag tömések anyagának tudománya és a töméstechnika fejlődésének köszönhetően, ez a különbség csökkenhet.

  Miből áll az amalgám?

  A fő összetevője az ezüst, mely nyers állapotában túl puha, ezért az ötvözetét használjuk a tömés készítésében. Az amalgám tömés kötéséhez higany szükséges, a fémötvözet és a higany kötése nagyon stabil. A higany ebből nem lép ki. Szabad higany csak akkor kerülhet a szervezetbe, ha a tömőanyagot rossz arányban keverik össze. A feleslegben kioldódó higany nem az anyag hibája, hanem a rossz felhasználásé. Nálunk gép végzi a műveletet, hogy ez a hiba ne fordulhasson elő.

  Felhasználásakor már sok évtizede kidolgozott protokollok szabályait kell betartani.

  Mi a hátránya az amalgám tömésnek?

  A legfőbb hátránya, hogy nem fogszínű, de jól vezeti a hőt és nagyon ritkán allergiás reakciót okozhat.

  Káros az amalgám tömés?

  A CED határozata az amalgámról (2006. május 27.):

  „ Tekintettel arra, hogy a fogorvosi amalgám alkalmazása a szuvas fogak helyreállításában a hosszú évek során biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, az amalgám további használatát a World Health Organisation veszélytelennek ítéli és támogatja.”
  Az Amerikai Fogászati Tanács Tudományos Bizottsága kimondta, hogy „mind az amalgám, mind a műanyagtömések megbízhatóan biztonságosak és fogtömésre alkalmasak”.

  • Megjegyzem, egyes halfajták fogyasztásakor lényeges nagyobb mennyiségű higany kerülhet a szervezetbe.

 • Betétek (inlay, onlay)

  A rágófogak területén lévő nagy lyukakba, illetve a gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor ez nyújtja a legmagasabb szakmai igényeket is kielégítő megoldást. Ilyenkor a kifúrt lyukat nem tömjük be azonnal tömőanyaggal, hanem az előzetes lenyomatok alapján a fogtechnikai laboratóriumban egyedileg elkészített pótlást (inlay, onlay) a második ülésben beragasztjuk. A betét rendkívüli pontossággal illeszkedik az általunk kialakított üregbe. Rendkívül pontos kontaktpontok, valamint esztétikus és valódinak ható rágófelszín alakítható ki velük.

  A betét átmenetet képez a tömés és a korona között, mivel a fogat nem kell lecsiszolni koronához, így annak élettartama 10-15 évvel meghosszabbítható. A képeken jól látható, hogy a fogak állományából nagyon sok hiányzik, mégsem készítettünk koronát, mert tökéletesen restaurálni lehetett betétekkel is.


  A fogból sajnos ilyen kevés van

  Elkészült cirkónium inlay


  Betétet készítünk kerámiából, porcelán töltőanyaggal megerősített kompozitból és aranyból.

  Készítése legalább két alkalmat vesz igénybe.

  Első alkalom:

  • A régi tömés eltávolítása a szuvas részekkel együtt.
  • Precíziós lenyomat vételek.
  • Ideiglenes tömés készítése a fogba.
  • A lenyomatot a fogtechnikai laborba küldjük.

  Második alkalom:

  • Az ideiglenes tömés eltávolítása.
  • A fog, és az új betét előkészítése.
  • A betét beragasztása, nagy intenzitású lámpával történő megvilágítása.
  • A felesleges ragasztó eltávolítása és a fog polírozása.
  • A fog megőrizte a természeteshez hasonló érzetét és kinézetét, erősebb és ezáltal jobban védett lett.

  Kerámia inlay (porcelán betét) IPS e-max

  inlayk

  • Az inlayk közül a legkorszerűbb és legesztétikusabb az IPS e-max rendszer.
  • Tökéletesen természetes hatású, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogtól.
  • Még egyetlen esetben sem jegyeztek le allergiás reakciót.
  • Más fogászati anyaggal nem lép reakcióba, antiallergén.
  • Beragasztás után olyan, mintha a saját fogunkat kaptuk volna vissza.
  • Idővel nem színeződik, nem öregszik el.
  • Tökéletes a felülete és a záródása, megakadályozza a lepedék lerakódást, és ezáltal biztosítja a száj higiéniáját.
  • Kiváló szigetelő hatású, így nem kell aggódnia a forró és hideg ételekre, italokra való érzékenység miatt.
  • A New York-i Egyetem fogászati tanszékén készült teszteredmények szerint a jelenleg kapható kerámiák közül ennek a legnagyobb a keménysége.
  • Kimagasló stabilitásának köszönhetően rendkívül tartós.
  • Homogenitásának köszönhetően kíméletes az ellenoldali (antagonista) fogakhoz.
  • Egyetlen hátránya, hogy költséges.

  • A hollywoodi sztároknak lyukas fogaiba általában ilyen inlay készül. Ez az, amit még a fogorvosok is nehezen vesznek észre

  Kompozit (ptmk) inlay

  kompozit inlay

  A porcelán töltőanyaggal megerősített kompozit inlay tökéletesen ép fognak kinéző betét, mely ötvözi a kerámia és a kompozitok (műanyagok) jó tulajdonságait. Nem rideg, nehezen törik. Alkalmas a rágófogak nagy üregeinek a pótlására az IPS e-max kerámia inlay-nél jóval kedvezőbb áron. Talán épp ezért, ez a legkeresettebb inlay.

  Hátránya, hogy idővel elöregszik (10-12 év), bár sokkal lassabban, mint a műanyag tömések.

  Arany inlay

  aranyinlay

  Egészségügyileg ez az egyik legtökéletesebb tömésterápia. Nem véletlen, hogy a legtöbb fogorvos-kollegának ez van.

  • mai napig ezt tartják a legegészségesebb, legjobb „tömésnek”, a leginkább szövetbarát anyag
  • nincs allergiás reakció
  • nem öregszik el
  • baktériumok nem tudnak rajta megtelepedni, ezért nagyon ritkán alakul ki mellette másodlagos fogszuvasodás
  • oldalsó, rágó fogakba ajánljuk

  Külön kiemelendő, hogy az arany-betét a beragasztás után kipolírozható, mely folyamat során a szélein megolvadt arany „ráfolyik” a ragasztóra, betakarva azt. Így a nyál, még a ragasztót sem tudja kikezdeni.

  Egyetlen hátránya, hogy nem fogszínű.

  • Idős professzoromtól tanultam, hogy nincs olyan hölgy, aki gyémántra, smaragdra, aranyra allergiás lenne.