Barázdazárás

Barázdazárás biztonságos és fájdalommentes prevenciós eljárás a fogszuvasodás megelőzésére.

A gyermekkorban kinövő maradó fogak rágófelszíni barázdái néha nagyon mélyek. Ha ezeket a zeg-zugos barázdákat a kisgyermek nem tudja jól megmosni, idővel kilyukadnak. Ez megelőzhető úgy, hogy a barázdákat kitisztítjuk, majd egy fogszínű anyaggal kitöltjük, mely megvilágítva megköt. Az anyag feltölti a barázdarendszert, és megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és gödröcskékbe. Így csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata és a fogszuvasodás előfordulása.

A barázdazáró eljárás hatékonyságát világszerte végzett tudományos vizsgálatok eredményei és bizonyítékai támasztják alá.

Kinél és milyen fog esetében javasolt alkalmazni?

Barázdazárást legjobb gyermekkorban elvégezni, de még felnőtteknél sem feltétlenül késő. Míg gyermekeknél elég a barázda feltöltése, addig felnőtteknél extra vékony fúrókkal a sok év alatt felhalmozódott berakódást el kell távolítani.

A barázdazárást mindig fogorvos javasolja, pontos diagnózis alapján. A fogszuvasodás leggyakrabban az őrlőfogak felszínén alakul ki gyermekkorban. Ezért a barázdazárást a maradó fogak áttörését követően javasolt elvégezni, lehetőleg minél hamarabb. Ez ideálisan 6-8 éves és 11-14 éves korban időszerű.

Hogyan készül a barázdazárás?

  1. A fog alapos megtisztítása
  2. Előkészítés speciális oldattal
  3. Mosás, szárítás
  4. A folyékony barázdazáró anyag felhelyezése
  5. Az anyag megvilágítása
  6. A harapás ellenőrzése, szükség esetén a felesleges anyag eltávolítása
  7. Védőecsetelés – fluoridálás

Mennyi ideig tart a barázdazárás elkészítése?

A barázdazárás művelete gyorsan elvégezhető kezelés, mely foganként néhány percet vesz csak igénybe. Az ellátás teljes hosszát leginkább a kis páciensek együttműködése határozza meg.

Mennyi ideig tart a védőhatás?

Sikeres kivitelezés esetén, a barázdazárás évekig sértetlenül a helyén marad. Tanácsos a barázdazárt fogak állapotát 6 havonta fogorvossal ellenőriztetni. Gyerekeknél a fogak kinövéskor helyezkednek, kontakt pontokat találnak, és ez kimozdíthatja a helyéről a már elkészült barázdazáró anyagot. Előfordulhat a barázdazáró anyag kopása, részleges vagy teljes hiánya, így a már lezárt felületek szabaddá válnak. Ebben az esetben – ha még nem alakult ki szuvasodás – újrazárást javasolt végezni.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elősegíti a lezárt fogak tartós, szuvasodás elleni védelmét.

További tudnivalók

A barázdazárás csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, de önmagában nem elegendő annak megelőzésére. A továbbiakban is szükséges a jó szájhigiénia és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartása. A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben tisztítható. A fogmosáshoz fluorid tartalmú fogkrém használata javasolt.

 

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az egészséges fogak 10 titka

Válaszoljon 10 kérdéses szájápolási tesztünkre, és megtudja, van-e még tennivalója, hogy fogai egészségét egy életen át megőrizze.