Barázdazárás

 

Barázdazárás biztonságos és fájdalommentes prevenciós eljárás a fogszuvasodás megelőzésére.

A gyermekkorban kinövő maradó fogak rágófelszíni barázdái néha nagyon mélyek. Ha ezeket a zeg-zugos barázdákat a kisgyermek nem tudja jól megmosni, idővel kilyukadnak. Ez megelőzhető úgy, hogy a barázdákat kitisztítjuk, majd egy fogszínű anyaggal kitöltjük, mely megvilágítva megköt. Az anyag feltölti a barázdarendszert, és megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és gödröcskékbe. Így csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata és a fogszuvasodás előfordulása.

A barázdazáró eljárás hatékonyságát világszerte végzett tudományos vizsgálatok eredményei és bizonyítékai támasztják alá.

Kinél és milyen fog esetében javasolt alkalmazni?

Barázdazárást legjobb gyermekkorban elvégezni, de még felnőtteknél sem feltétlenül késő. Míg gyermekeknél elég a barázda feltöltése, addig felnőtteknél extra vékony fúrókkal a sok év alatt felhalmozódott berakódást el kell távolítani.

A barázdazárást mindig fogorvos javasolja, pontos diagnózis alapján. A fogszuvasodás leggyakrabban az őrlőfogak felszínén alakul ki gyermekkorban. Ezért a barázdazárást a maradó fogak áttörését követően javasolt elvégezni, lehetőleg minél hamarabb. Ez ideálisan 6-8 éves és 11-14 éves korban időszerű.

Hogyan készül a barázdazárás?

  • A fog alapos megtisztítása
  • Előkészítés speciális oldattal
  • Mosás, szárítás
  • A folyékony barázdazáró anyag felhelyezése
  • Az anyag megvilágítása
  • A harapás ellenőrzése, szükség esetén a felesleges anyag eltávolítása
  • Védőecsetelés – fluoridálás

Mennyi ideig tart a barázdazárás elkészítése?

A barázdazárás művelete gyorsan elvégezhető kezelés, mely foganként néhány percet vesz csak igénybe. Az ellátás teljes hosszát leginkább a kis páciensek együttműködése határozza meg.

Mennyi ideig tart a védőhatás?

Sikeres kivitelezés esetén, a barázdazárás évekig sértetlenül a helyén marad. Tanácsos a barázdazárt fogak állapotát 6 havonta fogorvossal ellenőriztetni. Gyerekeknél a fogak kinövéskor helyezkednek, kontakt pontokat találnak, és ez kimozdíthatja a helyéről a már elkészült barázdazáró anyagot. Előfordulhat a barázdazáró anyag kopása, részleges vagy teljes hiánya, így a már lezárt felületek szabaddá válnak. Ebben az esetben – ha még nem alakult ki szuvasodás – újrazárást javasolt végezni.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elősegíti a lezárt fogak tartós, szuvasodás elleni védelmét.

További tudnivalók

A barázdazárás csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, de önmagában nem elegendő annak megelőzésére. A továbbiakban is szükséges a jó szájhigiénia és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartása. A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben tisztítható. A fogmosáshoz fluorid tartalmú fogkrém használata javasolt.