Fogpótlás

 

A legtöbb fogpótlás úgy néz ki, mint egy fogpótlás. Ha alaposan megnézzük az embereket, pontosan látjuk, hol visel valaki hidat, mert feketék alatta a fogai, melyik fogán van korona, mert annak élettelen a színe.

Mi arra törekszünk, hogy a nálunk készülő fogpótlások észrevehetetlenek legyenek.

1. kép a legtöbb fogpotlas ugy nez ki mint egy fogpotlas nagyobb

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

A fogaknak több funkciójuk van, alapvetően a rágásban van fontos szerepük, de a beszédben, a hangképzésben és az arc harmóniájának kialakításában is. A szépség elengedhetetlen része az ép fogazat.

Ezen funkcióknak “egy egységként” tesznek eleget. Külön-külön egyenként a fogak nem tudnak ellenállni például a rágáskor fellépő erőknek. Ha ebből a “rágóegységből” kiveszünk egy fogat, akkor idővel a szomszédos fogak bedőlnek a hiány irányába. Minél inkább bedőlnek, annál jobban kimozdulnak és idővel kiesnek a helyükről.

Ezek lassú folyamatok, melyek évekig eltarthatnak. A probléma az, hogy mire a páciens észreveszi, hogy a foghiány melletti fogai meglazultak, már késő, hisz a meglazult fogak nem alkalmasak a pótlás jó rögzítésére.

Vannak olyan fogak, amelyek elvesztése nem okoz problémát. Ilyenek például a bölcsességfogak, vagy torlómiért fontos a kihúzott fogak pótlásadott fogak esetén a fogíven kívül elhelyezkedő fog.

Minden esetben mérlegelni kell, mely hiányzó fogat szükséges pótolni, melyet lehet, és melyet nem kell. A foghiányok pótlására legtöbbször többféle megoldás is kínálkozik. A választás nem mindig egyértelmű.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a pácienst mindenre kiterjedően tájékoztassuk a választható lehetőségekről úgy, hogy ezután a számára legmegfelelőbbet tudjuk közösen kiválasztani.

 • Koronák, hidak

  Amikor csak lehet, a foghiányok pótlására fixen beragasztott megoldást érdemes választani. Funkciójában, használatában, megjelenésében ez a megoldás hasonlít legjobban az eredetihez.

  A korona egy olyan fogpótlás, amely beborítja a lecsiszolt fog felszínét, így pótolja a külső, látható részét. Amikor a fogak funkciói (rágás, hangképzés, esztétika) már töméssel nem állítható helyre (pl. túl nagy rész hiányzik a fogból) akkor koronát javaslunk.

  Ha több egymás melletti korona egyben készül el, és hiányzó fogat is átível, hídnak nevezzük. Koronák és a hidak csak “méretükben” különböznek, technikailag azonos a készítésük módja. Nemcsak védelmet jelentenek a maradék fogak számára, hanem erősítik is azt, és ugyan olyan külső megjelenést biztosít, mint az eredeti fog.

  Mennyi ideig tart egy korona vagy híd elkészítése?

  híd A rendelőnkben 3-4 alkalmat vesz igénybe. Napokra bontva ez azt jelenti, hogy hétfői napon kezdjük, és a következő hét keddre készen van.

  Mik az elkészítés lépései?

  Első alkalommal:

  • Eltávolítávolítjuk a fogból a szuvas részeket, megformázzuk (lecsiszoljuk) a fogat.
  • Ha szükséges és lehetséges, készítünk rá ideilenes koronát is. Az ideiglenes korona (vagy híd) rögtön rákerül a fogra, tehát nem fog “fogatlanul” távozni.
  • A fogakról lenyomatot veszünk, melyet elküldünk a laboratóriumba, ahol a fogműveket készítettjük. Hogy a rendszer biztonságos legyen és zökkenőmentesen működjön, mindent egy helyen, a Schulze Laborban csináltatunk.

  Második és harmadik alkalommal:

  • A készülő munkát próbáljuk.

  Negyedik alkalom:

  • Az elkészült pótlást beragasztjuk.

  Milyen anyagból készülnek a koronák illetve a hidak? milyen anyagbol keszülnek a koronak hidak

  A koronák, illetve hidak két részből állnak.

  A külső, látható porcelánleplezés adja a fog formáját, esztétikai értékét, alkotja a rágófelszínt. Sajnos ez önmagában igen törékeny. Az alátámasztásához erős vázat kell készíteni, mely ellenáll a rágóerőnek.

  A váz készítéséhez többféle anyagot tudunk felhasználni, legújabban cirkóniumot, legtöbbször fémet. A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet.

  Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése és az anyagi lehetőségek is.

  A felhasznált anyagok a kerámia, a fémek, a cirkónium belátható időn belül nem öregednek el. Alattuk a fog, ugyanúgy viselkedik, mint az ép fogaknál. A környezetük sorvad, a széleken a fog szuvasodhat. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, le kell cserélni a hidakat.

  Egészségügyileg magasan kulturált országokban (Németország, Svájc) 8-10 évente lecserélik a hidakat, nem csak azért, hogy a fogíny vonalát aktuálisan követő széli záródást alakítsanak ki, hanem azért is, mert így tudják a hidak által takart részeket vizsgálni illetve kezelni.

  Nálunk sajnos, anyagi okokból ritkán cserélünk épnek látszó hidat, 20-25 éves hidakat legtöbbször azért veszünk le, mert teljesen tönkre megy alatta egy-egy pillérfog. Ezt nem szabadna megvárni. A fogak előkészítése többféle módszer szerint történhet (tangencionális, vállas…).

  A lehetőségek közül mindig az eset megoldásához leginkább célravezetőt választjuk, individuálisan, funkcionálisan.

  Mi a cirkónium, azaz a fémmentes kerámia? mi a cirkonium, azaz a fémmentes kerámia

   • A cirkóniumoxid olyan csúcstechnológiát biztosító anyag, amely képes a protetikai ellátásnak teljesen új arculatát kialakítani. A cirkóniumoxidra égetett porcelán a természetes fogakhoz tökéletesen hasonló fogmű kialakítását teszi lehetővé, olyan életszerű benyomást kelt, mintha minden foga eredeti lenne.
   • Ennél a megoldásnál a koronák, hidak vázának készítéséhez nem használunk fémet.
   • Fogorvosi kezelések, és lenyomatvétel után a fogtechnikai laboratóriumban elkészül az Ön leendő „új fogainak” digitális mintája. Ez a minta lesz az alapja annak a számítógép-vezérlésű úgynevezett frézegységnek, mely Németországban, vagy Magyarországon egy cirkóniumoxid tömbből elkészíti a korona vagy híd vázát. Ezt a rendelőben lepróbáljuk.
  • Végül az Ön saját fogaival azonos színű kerámiaborítás kerül a cirkónium vázra, elérve ezzel a kívánt esztétikai hatást. Hogy a rendszer biztonságosan és zökkenőmentesen működjön, szigorúan követjük a gyártó cégek előírásait (DeguDent, DentalDirekt).

  Viselhetőségi tulajdonságai nagyon pozitívak:

  átvilágított cirkóniumvázas híd átvilágított fémkerámia híd
  • Tökéletesen természetes hatású, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogtól.
  • A fényt átereszti, hasonlóan, mint a valódi fogak.
  • Még egyetlen esetben sem jegyeztek le allergiás reakciót. A cirkóniumoxidot több mint 20 éve használják a gyógyászatban.
  • Más fogászati anyaggal nem lép reakcióba.
  • Tökéletes felülete megakadályozza a lepedék lerakódást, ezáltal biztosítja a száj higiéniáját.
  • Kiváló szigetelő hatású, így nem kell aggódnia a forró és hideg ételekre, italokra való érzékenység miatt.
  • Sokkal fogkímélőbb a kezelés lehetősége, mivel a cirkóniumdioxid kiváló keménységének köszönhetően – a kiindulási helyzettől függően – több egészséges fogállományt hagyhatunk meg.
  • A jelenleg kapható vázkerámiák közül legnagyobb a szilárdsága. Kimagasló stabilitásának köszönhetően rendkívül tartós.

  Egyetlen hátránya a magas ára.

  “Ha Ön élvezni kívánja a cirkónium nyújtotta számtalan előnyt, fontolja meg érdemes-e ebbe többletkiadást fektetni.”

  Mi a fémkerámia korona?

  Manapság még ez a leggyakoribb beragasztott fix fogpótlás.

  Külső megjelenését a kerámia adja, belső vázát fémek. Olcsóbb laboratóriumokban készült munkáknál a kettő elválhat egymástól. Mi azért dolgoztatunk jegyzett laboratóriummal, hogy ez nálunk ne fordulhasson elő. Természetesen bárhol adódhatnak hibák, ezeket mi garanciálisan kijavítjuk.

  A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet. Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése és az anyagi lehetőségek is.

  aranykerámia híd

  cirkóniumvázas híd

  lecsiszolt előkészített fog

  elkészült fémkerámia korona

  letörött fog

  elkészült fémkerámia korona

 • Porcelán héj

  Porcelán héj

  Az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya, más technikákkal elérhetetlen fehérségű és szépségű, tökéletes mosoly. AZ IPS e-max üvegkerámia ma erre a legtökéletesebb megoldás.

  Nem kell hozzá az egész fogat lecsiszolni, csupán a fog látható, elülső, ajak felöli felszínéből minimális mennyiséget eltávolítva biztosítunk helyet a felragasztandó kerámia héjnak. Rövid idő alatt nagyon látványos eredmény érhető el.

  Olyan, mint a műköröm, felragasztva eltakarja az alatta levő felszíneket.

  porcelán héj
  A hagyományos porcelán héjjak vastagabbak. Az IPS e-max üvegkerámia különlegessége abban rejlik, hogy kb. 2 papírlap vastagságú, mégis tökéletesen fed, eltakarja az alatta lévő felszínt. A felületét egyedileg festjük meg a laboratóriumban, sokszor a páciens jelenlétében.

  Épp ezért nem fog úgy kinézni, mintha egy fehér „ pool stikkal „ kenték volna le a fogát. Olyannak festjük meg, amilyenek a szomszédos fogai. Ha a frontfogak mindegyikére készül, abban az esetben olyannak festjük meg, amilyennek szeretné, ilyenkor lehetőség van világosabbra, fehérebbre…stb.

  Felszíne, színe az idők során nem változik, felülete tökéletes és antiallergén.

  porcelán héj pár mm Mikor ajánlott a porcelán héj?

  A héjkerámia elsősorban a frontfogak területén, a fogak kisebb formai, esztétikai hibái, helyzeti anomáliái, fejlődési rendellenességből fakadó problémák, elszíneződések, kopások, sérülések esetén ajánlott.

  Mikor nem ajánlott?

  Nem ajánlott héjkerámia nagymértékben károsodott fogakra, hátsó rágófogakra és rossz szájhigiénia esetén.

  előkészített fog felragasztott héjkerámia

  “Ezt a pótlást még a szakember is nehezen veszi észre.”

 • Kivehető pótlás

  Kivehető fogpótlások

  Sokan idegenkednek a kivehető pótlástól, félnek tőle, kényelmetlennek gondolják. Egy jó funkciójú fogpótlás viselésekor ez a rossz érzés hamar megszűnik.

  Megszokása után sajáttá, testrésszé válik, hasonlóan, mint a szemüveg.

  I.Részleges kivehető fogpótlás

  Az eredeti fogaknál nagyobb helyet foglal el a szájban, a foghús kisebb- nagyobb területét is fedi, a maradék fogakhoz rögzül, de a páciens önállóan el tudja távolítani és helyre tudja illeszteni.

  Akkor készülnek, mikor a megmaradt saját fogak száma, illetve elhelyezkedése már nem teszi lehetővé rögzített fix fogpótlás készítését. A fogpótlás a maradó fogakhoz kapcsokkal, finommechanikai eszközökkel, vagy teleszkóprendszerekkel kapcsolódhat.

  • Legegyszerűbben különböző kapcsokkal lehet a meglévő fogakhoz rögzíteni. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a meglévő fogakat nem kell „bántani”, lecsiszolni. Ezek a kapcsok látszódnak és elmozdulhatnak a fogakon.
  alsó részleges protézis drótkapcsokkal alsó részleges protézis öntött kapcsokkal

  Lehetőség van a rögzítő eszközök láthatatlanná tételére? Igen.

  • A finommechanikai eszközök (csúsztatók, merevítőrudak, patentok…) diszkrét módon igen stabil segítséget kínálnak. Ilyenkor úgynevezett kombinált fogpótlást készítünk. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk. A hídhoz a kivehető fémvázas fogmű rejtett módon kapcsolódik. Ezek a kapcsolódási pontok összerakott helyzetben nem látszódnak, a pótolt fogak belsejében takarva maradnak. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú fog található a frontfogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak.
  kombinált fogpótlás hidakon csúsztatók, melyekhez a kivehető rész kapcsolódik
  • Teleszkópos fogsor akkor javasolt, ha csupán néhány fog marad a fogívben. Ilyenkor ezen fogak lecsiszolt felületére egy speciális alakú fogmű (primer teleszkóp) kerül felragasztásra, melynek negatív mása (szekunder teleszkóp) a fogsorba épül be. A két teleszkópot a patikaüveg és az üvegdugó találkozásához tudnám hasonlítani. Ha kiszorul közülük a levegő nagyon stabilan tart. Az eredmény úgy néz ki, mint a teljes fogsor, csak nem mozdul ki. Németországban nagyon kedvelik.
  felső teleszkópos protézis felső teleszkópos protézis alsó teleszkópos protézis

  Ezek a megoldások tartósak, stabilak, esztétikusak, nagyon jól használhatóak. Kivehetőek, de nem kell attól félni, hogy rágás közben kiesnek, beszéd közben kilökődnek. Kizárólag a tisztításakor kell kivenni, ezután vissza kell helyezni. Sok esetben a kivétel nem is olyan egyszerű. Éjszaka is viselhetők.

  Lehet olyan intimen kezelni, hogy a környezete ne vegye észre, hogy ilyen kivehető készüléket visel.

  II. Teljes kivehető fogpótlás

  Teljes foghiány esetén, ha már egyetlen fog sem marad a rögzítésre, teljes protézist készítünk. Az ilyen fogpótlásokat a vákumhatás, a rágónyomás, és a gravitáció tartja a helyén.

  Nagy körültekintést igénylő munka. A fogorvos, a páciens, és a fogtechnikus sok türelmét, és jó összhangját kívánó közös eredmény, mire a fogpótlás stabilizálásához szükséges összes anatómiai lehetőséget sikerül kihasználni.

  A fogsorok átlagos kihordási ideje 6-8 év. Ennek egyik oka a műanyagok elöregedése, másik oka a terhet viselő nyálkahártya felszínek megsüllyedése, lesorvadása. A fogsorok rögzítésében nagy segítséget nyújthat az implantáció. Mindössze 2-4 implantátum beültetése elegendő lehet ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlás ne mozduljon el rágás vagy beszéd közben.

  Az implantátum, és a protézis lemeze között ilyenkor különböző patentok vannak. Jó megoldást nyújthat az alsó teljes protézisek rögzítéséhez.

Tudjon meg többet a híd és korona utáni teendőkről