Fogpótlás

 

A legtöbb fogpótláson látszik, hogy az egy fogpótlás. Ha alaposan megnézzük az embereket, pontosan látjuk, hol visel valaki hidat, mert feketék alatta a fogai, melyik fogán van korona, mert annak élettelen a színe.

Mi arra törekszünk, hogy a nálunk készülő fogpótlások észrevehetetlenek legyenek.

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

A fogaknak több funkciójuk van, alapvetően a rágásban van fontos szerepük, de a beszédben, a hangképzésben és az arc harmóniájának kialakításában is. A szépség elengedhetetlen része az ép fogazat.

Ezen funkcióknak “egy egységként” tesznek eleget. Külön-külön egyenként a fogak nem tudnak ellenállni például a rágáskor fellépő erőknek. Ha ebből a “rágóegységből” kiveszünk egy fogat, akkor idővel a szomszédos fogak bedőlnek a hiány irányába. Minél inkább bedőlnek, annál jobban kimozdulnak és idővel kiesnek a helyükről.

Ezek lassú folyamatok, melyek évekig eltarthatnak. A probléma az, hogy mire a páciens észreveszi, hogy a foghiány melletti fogai meglazultak, már késő, hisz a meglazult fogak nem alkalmasak a pótlás jó rögzítésére.

Vannak olyan fogak, amelyek elvesztése nem okoz problémát. Ilyenek például a bölcsességfogak, vagy torlódott fogak esetén a fogíven kívül elhelyezkedő fog.

Minden esetben mérlegelni kell, mely hiányzó fogat szükséges pótolni, melyet lehet, és melyet nem kell. A foghiányok pótlására legtöbbször többféle megoldás is kínálkozik. A választás nem mindig egyértelmű.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a pácienst mindenre kiterjedően tájékoztassuk a választható lehetőségekről úgy, hogy ezután a számára legmegfelelőbbet tudjuk közösen kiválasztani.

Amikor csak lehet, a foghiányok pótlására fix megoldást érdemes választani. Funkciójában, használatában, megjelenésében ez a megoldás hasonlít legjobban az eredetihez.

 

3 féle fogpótlási lehetőség közül választhat nálunk:

1. Hiányzó fogak pótlása implantátummal (beültetett foggyökérrel):

egy fog pótlása,

– hídpótlás implantátumokra,

teljes rögzített pótlás implantátumokon (fogatlan állcsontra protézis/műfogsor helyett) – fast and fixed)

2. Fixen beragasztott fogpótlás a megtartott saját fogakra:

korona, híd

3. Kivehető fogpótlás a megtartott fogak bevonásával vagy anélkül:

műfogsor, protézis, kombinált munkák