Rögzített fogpótlás, Korona, híd

Amikor csak lehet, a foghiányok pótlására fixen beragasztott megoldást érdemes választani. Funkciójában, használatában, megjelenésében ez a megoldás hasonlít legjobban az eredetihez.

A korona egy olyan fogpótlás, amely beborítja a lecsiszolt fog felszínét, így pótolja a külső, látható részét. Amikor a fogak funkciói (rágás, hangképzés, esztétika) már töméssel nem állítható helyre (pl. túl nagy rész hiányzik a fogból) akkor koronát javaslunk.

Ha több egymás melletti korona egyben készül el, és hiányzó fogat is átível, hídnak nevezzük. Koronák és a hidak csak “méretükben” különböznek, technikailag azonos a készítésük módja. Nemcsak védelmet jelentenek a maradék fogak számára, hanem erősítik is azt, és ugyan olyan külső megjelenést biztosít, mint az eredeti fog.

Mennyi ideig tart egy korona vagy híd elkészítése?

A rendelőnkben 3-4 alkalmat vesz igénybe. Napokra bontva ez azt jelenti, hogy hétfői napon kezdjük, és a következő hét keddre készen van.

Mik az elkészítés lépései?

Első alkalommal:

 • Eltávolítávolítjuk a fogból a szuvas részeket, megformázzuk (lecsiszoljuk) a fogat.
 • Ha szükséges és lehetséges, készítünk rá ideilenes koronát is. Az ideiglenes korona (vagy híd) rögtön rákerül a fogra, tehát nem fog “fogatlanul” távozni.
 • A fogakról lenyomatot veszünk, melyet elküldünk a laboratóriumba, ahol a fogműveket készítettjük.


Második alkalommal:

 • A készülő munkát próbáljuk.


Harmadik alkalom:

 • Az elkészült pótlást beragasztjuk.

Milyen anyagból készülnek a koronák illetve a hidak?

A koronák, illetve hidak két részből állnak.

A külső, látható porcelánleplezés adja a fog formáját, esztétikai értékét, alkotja a rágófelszínt. Sajnos ez önmagában igen törékeny. Az alátámasztásához erős vázat kell készíteni, mely ellenáll a rágóerőnek.

A váz készítéséhez többféle anyagot tudunk felhasználni, legújabban BioHPP-t, cirkóniumot, legtöbbször fémet. A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet.

Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése is.

A felhasznált anyagok a kerámia, a fémek, a cirkónium belátható időn belül nem öregednek el. Alattuk a fog, ugyanúgy viselkedik, mint az ép fogaknál. A környezetük sorvad, a széleken a fog szuvasodhat. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, le kell cserélni a hidakat.

Egészségügyileg magasan kulturált országokban (Németország, Svájc) 8-10 évente lecserélik a hidakat, nem csak azért, hogy a fogíny vonalát aktuálisan követő széli záródást alakítsanak ki, hanem azért is, mert így tudják a hidak által takart részeket vizsgálni illetve kezelni.

Hazánkban sajnos, anyagi okokból ritkán cserélünk épnek látszó hidat, 20-25 éves hidakat legtöbbször azért veszünk le, mert teljesen tönkre megy alatta egy-egy pillérfog. Ezt nem szabadna megvárni.

Hogyan készül a fémmentes korona?

 • Olyan csúcstechnológiát biztosító anyagokból, melyek képesek a protetikai ellátásnak teljesen új arculatát kialakítani, a természetes fogakhoz tökéletesen hasonló fogmű kialakítását teszik lehetővé, olyan életszerű benyomást keltenek, mintha minden foga eredeti lenne.
 • Ennél a megoldásnál a koronák, hidak vázának készítéséhez nem használunk fémet.
 • Fogorvosi kezelések, és lenyomatvétel után a fogtechnikai laboratóriumban elkészül az Ön leendő „új fogainak” digitális mintája. Ez a minta lesz az alapja annak a számítógép-vezérlésű úgynevezett frézegységnek, mely egy tömbből elkészíti a korona vagy híd vázát. Ezt a vázat az Ön saját fogaival azonos színű borítással leplezzük, elérve ezzel a kívánt esztétikai hatást. Hogy a rendszer biztonságosan és zökkenőmentesen működjön, szigorúan követjük a gyártó cégek előírásait.
 •  

Viselhetőségi tulajdonságai nagyon pozitívak:

 • Tökéletesen természetes hatású, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogtól.
 • A fényt átereszti, hasonlóan, mint a valódi fogak.
 • Még egyetlen esetben sem jegyeztek le allergiás reakciót. A cirkóniumoxidot több mint 20 éve használják a gyógyászatban.
 • Más fogászati anyaggal nem lép reakcióba.
 • Tökéletes felülete megakadályozza a lepedék lerakódást, ezáltal biztosítja a száj higiéniáját.
 • Kiváló szigetelő hatású, így nem kell aggódnia a forró és hideg ételekre, italokra való érzékenység miatt.
 • Kimagasló stabilitásának köszönhetően rendkívül tartós.

Ha Ön élvezni kívánja a cirkónium nyújtotta számtalan előnyt, fontolja meg érdemes-e ebbe többletkiadást fektetni.

Mi a fémkerámia korona?

Manapság még ez a leggyakoribb beragasztott fix fogpótlás.

Külső megjelenését a kerámia adja, belső vázát fémek.

A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet. Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése.

Néhány éve a hagyományos fémöntési eljárásokat felváltotta a Lézerszinter. A digitális gép rétegről rétegre építi fel a hídvázat egy lézernyaláb segítségével. Ez a technológia csökkenti, már- már kizárja a hiba lehetőségeket.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az egészséges fogak 10 titka

Válaszoljon 10 kérdéses szájápolási tesztünkre, és megtudja, van-e még tennivalója, hogy fogai egészségét egy életen át megőrizze.