Fogszabályozás

A fogszabályozás “csupán” esztétikai kérdés lenne?

Sokak szerint fogszabályozásra kizárólag esztétikai okból, a szép mosolyért van szükség. A fogszabályozás ennél lényegesen többet jelent. Az esztétikus és szép mosoly, csak az egyik látható és pozitív eredménye a fogszabályozásnak.

A fogszabályozás esetén az esztétika csak egy szempont

A fogszabályozás jóval több, mint esztétikai kérdés

Sajnos nagyon ritka, hogy valaki az esztétikai kérdéseken kívül a fogszabályozás hosszú távú következményeivel is tisztában lenne. Állkapocs ízületi problémákat, izom eredetű fejfájást, idő előtti szuvasodásokat és kopásokat lehet megelőzni, vagy a tüneteket enyhíteni az időben elkezdett fogszabályozó kezeléssel.

A látható pozitívumnál sokkal többről van szó, hiszen a rendezetlen fogazat számtalan olyan veszélyt hordoz, amelyek kellemetlen és nehezen korrigálható fájdalmas tünetként évek, vagy csak évtizedek múlva jelentkeznek.

A szabályos fogsor egyben a legegészségesebb, nem mellesleg a legesztétikusabb is. Ebben az esetben megfelelő módon egyenlítődik ki a fogakra ható erők viszonya, így egyetlen fogra sem hárul nagyobb teher a másiknál. A kiegyenlítetlen helyzet azt jelenti, hogy egy vagy több fogat valamilyen irányból nagyobb erő ér a harapások, rágások során. Az apró eltérések idővel egyre jobban megmutatkoznak: a fog egyre inkább arra fog dőlni, amerre az erőhatások kényszerítik, vagy kilazul, mozogni kezd, akár ki is eshet. Ez a fogak rendellenes terhelése mellett állkapocs ízületi problémák kialakulásához is vezethet hosszú távon.

Időben megkezdett fogszabályozás csökkenti a további problémák kockázatát.

A fogszabályozás elmaradása állkapocs ízületi problémát is okozhat.

Miről is van szó?

Milyen veszélyei vannak annak, ha elhanyagolja a problémát és nem fordul időben szakorvoshoz?

 1. Deformitások jönnek létre a fogazatban, ami olyan súlyos fokú is lehet, hogy az adott fog elvesztésével is járhat.
 2. Elhanyagolt fogazat esetében az elváltozás olyan mértékűvé válhat, hogy az konzervatív terápiával már nem kezelhető. Speciális és bonyolult műtéti beavatkozások sora várhat a páciensre.
 3. A torlódott, nehezen tisztítható fogazatban nagyfokú szuvasodás jelentkezik, ami súlyosabb esetben a fogazat részleges elvesztésével is járhat.
 4. Állkapocs ízületi elváltozás jelentkezhet, ami komoly fájdalmakkal jár és speciális műtéti beavatkozást igényel.
 5. Izom eredetű fájdalmak léphetnek fel, és ilyen tünetekkel nem éppen kellemes a kedvenc ételünk elfogyasztása.
 6. Az időben el nem kezdett kezelés a fogak nagyfokú kopásával is járhat.

Végül, a nem megfelelő rágás az emésztőrendszert is fokozottan terheli, ami további megbetegedéseket és elváltozásokat idézhet elő. Egy ilyen helyzet kialakulása össz-szervezeti szempontból is komoly kockázatokat, veszélyeket hordoz.

 

 • Egy jól sikerült fogszabályozás megoldás mindig nagyszerűbb, mint egy fogpótlás.

Nagyon örülünk és gratulálunk, hogy már itt tart az oldalunk olvasásában. Ez is azt bizonyítja, hogy az Ön számára is kiemelten fontos a tudatosság, az előrelátás és a prevenció, hiszen egy kellő időben elvégzett fogszabályozással nagyon sok későbbi fogászati problémától, kellemetlenségtől óvja meg magát. Nem mellékesen pedig még szebb lesz a mosolya.

 

Két ember között a legrövidebb út a mosoly. 🙂

 

Ismerje meg, hogy milyen előnyök és milyen technikai háttér vár Önre, ha felkeresi fogorvosi rendelőnket.

Ismerje meg, hogy a TB támogatott közellátáshoz képest milyen előnyöket nyújtunk Önnek.

Családias, mégis professzionális légkör, jól felszerelt rendelő és képzett orvosok. Empatikus hozzáállással, türelmesen végighallgatjuk a páciens panaszait és személyre szabott kezelési tervet készítünk. Nálunk minden páciens kiemelt figyelmet érdemel.

Nincs több hetes várakozás, vagy várólista, a kezelési terv elkészítése után szinte azonnal kezdődhet a kezelés. A visszarendelések között nem telnek el hónapok, 4 hetente lehet jönni aktiválásra. Szorosabb kontroll a kezelés teljes időtartama alatt. Szélesebb az eszközpaletta, a páciens többféle készülékből választhat, mint a TB támogatott rendelésen.

Különös hangsúlyt fektetünk a prevencióra, arra hogy a fogak és az íny egészségét a teljes fogszabályozás alatt megőrizzük. Ezért a rögzített fogszabályozó mellé szájhigiéniás oktatást is kínálunk, hogy a  fogszabályozót és az alatta lévő fogakat mindenki tökéletesen meg tudja tisztítani. Ehhez a legjobb eszközöket is biztosítjuk.

 

Néhány fontos gondolat, amire esetleg Ön nem is gondolt a fogszabályozás kapcsán

A fogszabályozó ma már nem handicap, ugyanolyan modern és divatos orvostechnikai eszköz lehet, mint egy jól megválasztott szemüveg. A gyermekek például kifejezetten örülnek, amikor fix fogszabályzásnál minden egyes alkalomnál új színű gumit kapnak.

 

gyermek fogszabályozás

gyermek fogszabályozás színes gumikkal

A kezelésnek nem csak azonnal jelentkező, esztétikai eredményei vannak, hanem hosszú távú előnyös hatásokkal is számolni lehet.

Hiába tűnik úgy, hogy csak a jobban látható felső fogsor szorul kezelésre, a fogszabályozás során sokszor elengedhetetlen a fogazat egészének, a két fogsor egységének rehabilitációja.

Ez az egyik legfontosabb szempont, amivel szülőként segíthetjük gyermekünket a felnőttkori egészséges fogazat kialakulásában

 • Amint megjelenik a tejfogazat javasolt a rendszeres fogászati kontroll.
 • Ha a kezelőorvos fogszabályozó kezelést javasol, úgy érdemes azt minél hamarabb elkezdeni, hiszen számos elváltozás a korai stádiumban sokkal eredményesebben felismerhető és kezelhető.

 

Összefoglaltuk a fogszabályzással kapcsolatos tényeket, valamint azt, hogy Önnek milyen előnye és haszna származik abból, ha a fogszabályzás mellett dönt.

 

Kezelés Tények Előnyök Hasznok
Fogszabályozás Kis-, vagy nagymértékű fogazati, csontozati eltérések kezelésének egyik leggyakoribb módja. Irányítottan,  precízen végzett fogmozgatás. Gyermekkorban még állcsonti eltérések kezelése is megoldható. Esztétikus fogsor,mosoly. Rágás helyreállítása. Egyenletes rágóerő elosztás a kontaktpont rendszer által. Traumás érintkezés okozta fogkopás elkerülése. Állkapocs ízület diszfunkciók megelőzése, tünetek enyhítése. Szuvasodásra való hajlam csökken. Fogágybetegségek megelőzése.

 

 

 

Esztétikus fogsor,mosoly. Rágás helyreállítása. Egyenletes rágóerő elosztás a kontaktpont rendszer által. Traumás érintkezés okozta fogkopás elkerülése. Állkapocs ízület diszfunkciók megelőzése, tünetek enyhítése. Szuvasodásra való hajlam csökken. Fogágybetegségek megelőzése.

Fogszabályozó készülék, fém

fém fogszabályozó készülék

Különböző fémötvözetekből készült bracketekkel (zárakkal) szerelt rögzített (ragasztott) fogszabályozó. Megvalósítható az egyes fogak individuális, testes elmozdítása, mozgatása. Könnyen kezelhető rendszer. A legstrapabíróbb ragasztott készülék.
Fogszabályozó készülék, esztétikus kerámia

esztétikus kerámia fogszabályozó készülék

Esztétikus kerámia bracketekkel (zárakkal) szerelt rögzített (ragasztott) fogszabályozó. Anyagánál fogva a fémnél törékenyebb. Megvalósítható az egyes fogak individuális, testes elmozdítása, mozgatása. A fémnél kedvezőbb esztétikai hatás.
Fogszabályozó készülék, esztétikus zafírkristály

zafírkristály fogszabályozó készülék

Átlátszó, üvegszerű bracketekkel (zárakkal) szerelt rögzített (ragasztott) fogszabályozó. Megvalósítható az egyes fogak individuális, testes elmozdítása, mozgatása. A rögzített készülékkel elérhető maximális esztétikai hatás. A fém és a kerámia készülékek előnyös tulajdonságait ötvözi.
Láthatatlan fogszabályozás

láthatatlan fogszabályozó készülék

Víztiszta, a páciens által is eltávolítható, kivehető fogszabályozó sínek sorozatával történő kezelési forma. Maximális kényelem, esztétika. Gyakorlatilag láthatatlan. Bármikor eltávolítható. Tökéletes szájhigiéne fenntartható. Időben tervezhető kezelés.
Eltávolítás A rögzített fogszabályozós kezelés végén az összes ragasztott elem kíméletes eltávolítása, a ragasztó maradék és a fogkő tökéletes, professzionális tisztítása. Amennyiben sikerült tökéletes szájhigiénét fenntartani a kezelés során, úgy ezzel az eljárással visszanyerhetjük a fogfelszín eredeti állapotát.
Fogápolás fogszabályozóval (szájhigiéniás oktatás)

szájhigiéniás eszközök

Fogszabályozóval nehezített, de nem lehetetlen a tökéletes szájhigiéne fenntartása. Megfelelő instruálás és motiválás útján bárki elsajátíthatja. Professzionális, személyre szabott tanácsadás, oktatás. Így a vizitek között is gond nélkül ápolható a fogszabályozó és a fogazat.

 

A legfőbb tévhitek fogszabályozás kapcsán

 1. A fogszabályozó kezelést csak teljes maradó fogazat mellett lehet elkezdeni.

TÉVES, amint kinőttek a tejfogak már el lehet kezdeni a korai fogszabályzó kezelést, hiszen sok elváltozás nem csak a fogakat, hanem az állcsontokat is érintheti. Régebben a rossz helyre nőtt fogakat igyekeztünk jó helyre behúzni, ma azon igyekszünk, hogy jó helyre nőljön ki a fog. Ez sokkal jobb eredményt hoz. Ilyenkor az időben elkezdett funkciós terápiával évekig tartó tinédzser kori fogszabályozást lehet megelőzni.

 

 1. A rögzített fogszabályozó alatt szuvasodnak a fogak.

TÉVES, a rögzített fogszabályozó résmentesen rögzül a fogfelszínre, így a készülék alatt nem érheti káros behatás a fogat. A probléma az elhanyagolt készülék körül jelentkezik, ahol a nem megfelelő szájhigiénia miatt a felhalmozódott lepedék alatt fokozatosan gyengül a zománc, kezdetben krétafehér elváltozás, majd manifeszt szuvasodás alakulhat ki.

 

 1. Gyermekkorban nem volt fogszabályozóm, nekem már késő.

TÉVES, ugyanis ép csontozat, fogágy és fogak, valamint megfelelő szájhigiénia mellett szinte bármilyen életkorban elkezdhető a kezelés. Az egyetlen limitált dolog a megoldható problémák köre, ugyanis felnőtt korban már konzervatív úton gyakran nem kezelhetők a csontozat alapú eltérések. Sokszor kérdezik szülők, hogy lehet-e örökölni a lukas fogat? A lukas fogat nem, de a fogak helytelen fogfelállást, összezáródását azt igen. Mivel ebben az esetben nem lehet tökéletesen tisztán tartani a fog felületét, ezért ebből alakul ki a szuvasodás.

 

 1. Fogszabályozóval bármilyen fogazati, csontozati eltérés bármilyen életkorban konzervatív úton kezelhető.

TÉVES, ugyanis az állcsontokat is érintő eltéréseket gyermekkorban lehet a leghatékonyabban, konzervatív úton kezelni. Ennek elmulasztása esetén a későbbiekben gyakran kell foghúzással, esetleg műtéttel kombinált kezelési tervet készíteni a tökéletes eredmény elérése érdekében.

 

 1. A kezelőorvos ép maradó fogak eltávolítását javasolja, ezt nem engedem.

Sajnos számos olyan fogazati és harapási eltérés van, ahol a tökéletes eredmény érdekében számításba kell venni esetleges fog eltávolítását is. Ebben az esetben legtöbbször a legrosszabb állapotban lévő fog kerül eltávolításra. Ez a fogszabályozó terápiában rutinszerűen alkalmazott eljárás, sokszor elengedhetetlen feltétele a kezelés sikeres kimenetelének.

 

 1. Mindenkinek ugyanannyi ideig tart a kezelése.

TÉVES, ugyanis a páciens életkora, a fogazat és csontozat kiindulási állapota, a visszarendelések gyakorisága és a páciens részéről tanúsított együttműködés milyensége is nagyban befolyásolja a kezelés teljes időtartamát.

 

 1. Rögzített készülékkel lehetetlen a tökéletes szájhigiénia fenntartása.

TÉVES, ugyanis megfelelő szájhigiénés oktatás és kellő odafigyelés mellett a kezelés teljes időtartama alatt fenntartható a tökéletes szájhigiénia.

 

 1. Rendszeresen járok ellenőrzésre, ezért a fogaim egészségi állapotáért egyedül a kezelőorvos a felelős.

TÉVES, ugyanis a rendszeres orvosi ellenőrzés sem helyettesítheti a mindennapos rutinszerű fogápolást és megfelelő táplálkozást. Ezek elhanyagolása esetén még a legszorosabb fogászati kontroll mellett is számolni kell a fogak egészségi állapotának romlásával. Természetesen az erre utaló jeleket a fogorvos megállapítja, bemutatja a jeleket, felhívja a figyelmet a problémás területek helyes ápolására.