Gyökérkezelés

Ha a fogszuvasodás olyan mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fogbélkamrát, akkor az ott található erek és idegek, gyulladásba kerülnek, szétesnek. Heves, lüktető, feszítő sokszor éjszaka jelentkező, úgynevezett pulpitiszes fájdalom lép fel.

Mi a gyökérkezelés menete?

Először meg kell nyitni a fogbélkamrát (trepanálás). Miután a feszítést okozó gázok elillannak, a gyulladásban lévő erek és idegek eltávolítása után a fájdalom is elmúlik.

A csatornákat teljes hosszukban ki kell tisztítani. A csatornák feltárásához, tágításához a legmodernebb gépi gyökércsatorna tágító rendszert használjuk. A műszer a foggyökér fúrása közben érzékeli a gyökér hosszát, a fúró mélységét és egy képernyőn működés közben jelzi, hol járunk, meddig kell még fúrni. A páciens így megkímélhető a felesleges röntgensugár terheléstől, ami különösen fontos várandós hölgyek ellátásakor.

Ezt követően, esetenként, néhány alkalommal, fertőtlenítőkkel és gyógyszerekkel kezelni kell a gyökércsatornákat (gangrénakezelés). Ez a művelet csak néhány percet vesz igénybe, de nagyon fontos. Teljesen egyéni, hogy hány alkalommal szükséges a gyógyszer kicserélése a fogban. Egészen addig kell folytatni a kezelést, amíg a fog tünetmentessé válik. Ezt követően be lehet tömni a gyökeret vagy gyökereket (gyökértömés). A frontfogaknak egy, de a hátsó fogaknak akár négy vagy több gyökerük, gyökércsatornájuk is lehet.

Mindig sikeres a gyökérkezelés?

A gyökértömések mintegy 80%-a sikeres. A fennmaradó 20%-os sikertelenség fő oka a röntgennel sem látható, apró mellékcsatornákban megbúvó gyulladás illetve a gyökércsatorna anatómiai anomáliái. Előfordulhat még az is, hogy a gyökérkezelt fog évekkel a kezelés után eltörik. Ennek oka, hogy a gyökérkezelt fog elveszíti rugalmasságát, rideg lesz.

Ezekben az esetekben nem lehet elkerülni a foghúzást.

Mik a teendők a sikeres gyökértömés után?

Természetesen a sikeres gyökértömés után, a fogat fedőtöméssel kell ellátni, gyakran érdemesebb betéttel, vagy koronával védeni. Miután ezek a fogak legtöbbször igen roncsoltak, a fogművek készítéséhez különböző gyökércsapokat is használunk. A fog hiányzó részének pótlását nem lehet azonnal a gyökértömés után elvégezni, mert a gyökértömés 2-3 nap alatt köt meg.

Miért fontos a gyökérkezelést végigcsinálni?

Egy haldokló, vagy már elhalt fájó fogat, legegyszerűbb kihúzni. A páciens a hosszantartó fájdalomtól kimerült, leginkább meg szeretne szabadulni a szenvedés okától. De ne felejtsük el, hogy a kihúzott fogat pótolni kell! Ha ezt elmulasztjuk, akkor idővel a szomszédos fogak bedőlnek, a szemközti fog kimozdul, túlterhelve, kilazulva tönkremegy. Éppen ezért érdemesebb megkezdeni a gyökérkezelést, és megmenteni a fogat.

A saját fognál nincs jobb, még ha gyökérkezelt is.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az egészséges fogak 10 titka

Válaszoljon 10 kérdéses szájápolási tesztünkre, és megtudja, van-e még tennivalója, hogy fogai egészségét egy életen át megőrizze.