Gyökérkezelés

Ha a fogszuvasodás olyan mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fogbélkamrát, akkor az ott található erek és idegek, gyulladásba kerülnek, szétesnek. Heves, lüktető, feszítő sokszor éjszaka jelentkező, úgynevezett pulpitiszes fájdalom lép fel.

Mi a gyökérkezelés menete?

Először meg kell nyitni a fogbélkamrát (trepanálás). Miután a feszítést okozó gázok elillannak, a gyulladásban lévő erek és idegek eltávolítása után a fájdalom is elmúlik.

A csatornákat teljes hosszukban ki kell tisztítani. A csatornák feltárásához, tágításához a legmodernebb gépi gyökércsatorna tágító rendszert használjuk. A műszer a foggyökér fúrása közben érzékeli a gyökér hosszát, a fúró mélységét és egy képernyőn működés közben jelzi, hol járunk, meddig kell még fúrni. A páciens így megkímélhető a felesleges röntgensugár terheléstől, ami különösen fontos várandós hölgyek ellátásakor.

Ezt követően, esetenként, néhány alkalommal, fertőtlenítőkkel és gyógyszerekkel kezelni kell a gyökércsatornákat (gangrénakezelés). Ez a művelet csak néhány percet vesz igénybe, de nagyon fontos. Teljesen egyéni, hogy hány alkalommal szükséges a gyógyszer kicserélése a fogban. Egészen addig kell folytatni a kezelést, amíg a fog tünetmentessé válik. Ezt követően be lehet tömni a gyökeret vagy gyökereket (gyökértömés). A frontfogaknak egy, de a hátsó fogaknak akár négy gyökerük, gyökércsatornájuk is lehet.

Mindig sikeres a gyökérkezelés?

A gyökértömések mintegy 80%-a sikeres. A fennmaradó 20%-os sikertelenség fő oka a röntgennel sem látható, apró mellékcsatornákban megbúvó gyulladás illetve a gyökércsatorna anatómiai anomáliái. Előfordulhat még az is, hogy a gyökérkezelt fog évekkel a kezelés után eltörik. Ennek oka, hogy a gyökérkezelt fog elveszíti rugalmasságát, rideg lesz.

Ezekben az esetekben nem lehet elkerülni a foghúzást.

Mik a teendők a sikeres gyökértömés után?

Természetesen a sikeres gyökértömés után, a fogat fedőtöméssel kell ellátni, gyakran érdemesebb betéttel, vagy koronával védeni. Miután ezek a fogak legtöbbször igen roncsoltak, a fogművek készítéséhez különböző gyökércsapokat is használunk. A fog hiányzó részének pótlását nem lehet azonnal a gyökértömés után elvégezni, mert a gyökértömés 2-3 nap alatt köt meg.

Miért fontos a gyökérkezelést végigcsinálni?

Egy haldokló, vagy már elhalt fájó fogat, legegyszerűbb kihúzni. A páciens a hosszantartó fájdalomtól kimerült, leginkább meg szeretne szabadulni a szenvedés okától. De ne felejtsük el, hogy a kihúzott fogat pótolni kell! Ha ezt elmulasztjuk, akkor idővel a szomszédos fogak bedőlnek, a szemközti fog kimozdul, túlterhelve, kilazulva tönkremegy. Éppen ezért érdemesebb megkezdeni a gyökérkezelést, és megmenteni a fogat.

  • A saját fognál nincs jobb, még ha gyökérkezelt is.