Implantáció

Az implantáció a fogak pótlásának sebészeti módszere.

A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, melyet az implantológus azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy műfogakat rögzítsen. Az implantátumot az elveszített fog helyére, a csontba kell beültetni, és az a gyógyulás, és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes teljesen átvenni.

Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint a saját fogak. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás komfortérzést biztosít, javítja a rágást, a beszédet, és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.

A kiváló szájhigiénia és a kontrollvizsgálatokon való rendszeres megjelenés elengedhetetlen a hosszú távú siker érdekében.

Mik az implantációs fogpótlás előnyei?

Az implantációs fogpótlás révén elkerülhető -a sokak számára öregséget jelentő- kivehető pótlás viselése.

Megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását, azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben.
Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csont lebontódást.

implantácio

Milyen esetekben használhatók implantátumok?

Amikor csak egy-egy fog hiányzik, nem szükséges az ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.

Ha az alsó, vagy a felső állkapocs egyik végén, több rágófog hiányzik. Hagyományos fogpótlásnál csak a nyálkahártyára helyezett kivehető protézis kínálkozik lehetőségként. Implantátumok alkalmazásával ilyen esetben egy rögzített hídnak az alapja teremthető meg.

Ha a meglévő néhány fog között nagy hiány van. Ilyen hiányok esetében implantátumokat helyezünk el, melyek a meglévő fogakkal együtt a fogpótlás pilléreként szolgálnak. Esettől függően készülhet kivehető, vagy rögzített pótlás is.

Teljes fogatlanság esetén már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd közben. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatóak a hiányzó fogak.

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?
Künstliche Zahnwurzel mit Krone

A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, mely nem okoz károsodást, nem allergizál, a szövetek befogadják, így nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat bio-anyagoknak nevezzük. Ilyen anyag többek között a titán, amiből az implantátumok legnagyobbrészt készülnek.

Kinél végezhető el az implantáció?

Azon páciensek, akiknél kizáró tényező nem áll fenn, és készek arra, hogy a kezelőorvos által előírt szájhigiéniás szabályokat betartsák. Implantációra ideális jelölt az, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie.

Műtét előtt a szuvas fogakat be kell tömni, a fogágybetegséget meg kell gyógyítani. Ha szükséges, modern eljárásokkal a csont mennyiséget növelni is lehet.

Vannak kizáró tényezők is?

Vannak olyan betegségek, melyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt. Ilyen például a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, súlyos szív- és csontbetegségben szenvedők, kezeletlen magas vérnyomásúak, növekedésben lévő gyermekek, olyan páciensek, akik gyógyszer, drog, alkoholfüggőségben szenvednek, és a dohányzás is. A beteg alapos kivizsgálása után dönthető csak el, hogy az implantációs műtét elvégezhető-e.

Mik az implantáció kockázatai?

Tudni kell, hogy az implantáció műtét. A páciensnek is így kell felkészülnie a beavatkozásra. Az implantációt végző szájsebésznek speciális műszerezettséggel és sebészeti egységkészülékkel kell rendelkeznie.

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik fogászati érzéstelenítésnek. Természetesen, megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők.

A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyílás, idegsérülés), de gondos tervezés, és jó műtéti technika esetében ennek kockázata minimális.

Aki vállalja a beültetést, annak tudnia kell azt is, hogy a leggondosabb műtéti technika esetén is előfordulhat az implantátum kimozdulása, kilökődése. Ez manapság szerencsére egyre ritkább. Ilyen esetben megismételhető az eljárás, vagy még mindig kínálkozik az egyébként elkerülni kívánt fix, vagy kivehető fogpótlás elkészítése.

Hogyan ültetjük be az implantátumot?

Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést, és kivitelezést igényel a fogorvostól- implantológustól és a fogtechnikustól.

Először tájékozódunk a páciens általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is. Lenyomatvétel után az ún. tanulmányi minták segítségével, a klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönthető el, hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére. A műtétet laboratóriumi vérvizsgálat is megelőzheti.

I.fázis: A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, nincs szükség kórházi bennfekvésre. Nyálkahártyametszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítunk ki, becsavarjuk a műgyökeret, és a sebet összevarrjuk. Azzal, hogy az implantátumot a nyálkahártyával betakarjuk, megvédjük a nemkívánatos terheléstől, így az zavartalanul gyógyulhat. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Az implantáció utóhatása egy foghúzáshoz hasonlítható.

A gyógyulási időszak alatt, ami legalább 3-6 hónapig tart, különböző ideiglenes fogpótlások készíthetők. Ezek nagyon fontosak, mert viselésük alatt a páciensek türelemmel kivárhatják, míg a csontsejtek körbenövik az implantátumot.

II.fázis: A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítjuk az implantátumot, becsavarjuk a felépítményt, és a lenyomatvétel után elkészülhet a végleges fogpótlás.

 

Az implantációs fogpótlás sikerének mik a feltételei?

Az implantációs fogpótlás hosszú élettartamában, tartós funkcióképességében alapvető szerepe van a gondos szájápolásnak.

A hosszú távú sikeresség másik hasonlóan fontos feltétele a megfelelő minőségű fogpótlás.

A pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta fogorvosi ellenőrzésen kell megjelenni.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere közös eredmény. Az implantológus, a fogorvos, a fogtechnikus munkája semmivé lesz, ha a páciens a karbantartásra már nem figyelmes. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantáció körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti az implantátum bennmaradását.

  • Sok páciens évek óta panaszmentesen viseli implantátumát. Abban az esetben, ha megfogadja a helyes szájhigiéniára vonatkozó tanácsokat, sok öröme lesz implantációs fogpótlásában