Implantáció

Az elmúlt években sokat fejlődött a fogászati implantológia. Pácienseink gyakran rácsodálkoznak a jelen technológia által nyújtott lehetőségekre, például a “rögzített fog azonnal” megoldásunkra. Azonban tapasztaljuk azt is, hogy a végső döntés előtt számtalan kérdés merül fel bennük. A leggyakrabban elhangzó kérdéseket igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint megválaszolni, hogy Ön kedves olvasó, az implantációval kapcsolatban minél több információt megismerhessen. Ha Ön a legapróbb részletekre is kíváncsi, vagy egyedi lehetőségeket is szeretne megismerni, akkor személyre szabott egyedi konzultáció során természetesen erre is biztosítunk lehetőséget.

A személyre szabott konzultációnk egy példával szemléltetve olyan, mint amikor valaki álmai házát szeretné megépíttetni, de előtte építőipari szakemberekkel (építészmérnök, épületgépész, belső építész) egyeztet, hiszen az illető akár 30-40 évig is abban a házban szeretne lakni. Az implantáció még ennél is hosszabb időre szól, hiszen törekszünk rá, hogy egy egész életen keresztül szolgálja a páciens kényelmét, komfortérzetét.

A fogimplantátum a jelen kor legjobb fogpótlása?

Egészen pontosan véve a “fogimplantátum” fogalom nem teljesen korrekt: Mert nem a fogat implantáljuk az állcsontba, hanem egy speciális csavart, mely a természetes foggyökér helyettesítésére szolgál. A fogimplantáum egy kis művi gyökér szervezetbarát tiszta titánból, mely a fog eredeti, valódi gyökerét helyettesíti. Ezt fájdalommentesen ültetjük az állcsontba, mely összenő a csonttal. A művi gyökérre ezután koronát, hidat vagy protézist is tehetünk.

Ez az elveszített fogakat helyettesítő megoldás az, ami az igazi fogakhoz a legjobban hasonlít. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy az  egészséges szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni, tartópillérként felhasználni, azok megmaradhatnak a természetes állapotukban. Hiszen a legfőbb célunk az, hogy a saját fogállományt olyan hosszú ideig megtartsuk, amíg csak lehetséges.

Az implantációs fogpótlás sokkal természetesebb érzetet ad, mint a többi fogászati lehetőség.  Röviden összegezve, a foghiányban szenvedő páciensnek az implantációs megoldás, jelentős életminőség javulást hoz.

A modern technika biztos eredményeket garantál?

Implantáció előtt szükséges a csontállomány, az általános egészségi állapot és a szájhigiénia pontos felmérése, hogy a megfelelő megoldást kiválaszthassuk. Szükséges esetben az implantációt computer-tomográfiával (3DCbCT) tervezzük, hogy minden rizikót és komplikációt kizárhassunk, és az implantátum valóban egy életen át biztosíthassa a maximális kényelmet és komfortérzetet.

Ezen kívül speciális műtéti technikánknak köszönhetően az elvesztett csontállományt is fel tudjuk építeni vagy pótolni (PRF technika). A computeres kiértékelésnek és a pontosan kimért fúrósablonok segítségével biztos implantátumbehelyezést érhetünk el, még a kritikus csontállománnyal rendelkező területeken is.

Vannak páciensek, akik a foghiányukat azonnal, együlésben kívánják véglegesen megoldani. Ezen technikák együttes alkalmazásával ma már erre is képesek vagyunk. Egy lenyomat, egy 3DCbCt, és egy fogszín bírtokában már előre el tudunk készíteni mindent, úgy, hogy a kijelölt időben az implantátum, a felépítmény, és a korona is együttesen a helyére kerüljön. (Rögzített fog azonnal)

Sok páciensnek igénye manapság, hogy teljes fogatlanság esetén egy nap alatt elkészüljön a fix fogpótlása, ideális esetben a hosszú gyógyulási idő nélkül, amit egyébként laza protézissel kéne átvészelni. Erre az esetre is a válasz: Sky fast and fixed fogimpantátum – gyors és rögzített.

Miért olyan hatékony a fogimplantátum?

Azért, mert nincs még egy olyan módszer, amivel egy fog pótlása ilyen stabilan, esztétikusan és tartósan megoldható lenne.

A fájdalommentes beavatkozással Ön olyan pótlást kaphat, ami átveszi az elveszített fog funkcióját,

 • akár élethosszig is kiszolgálhatja a tulajdonosát
 • nagyobb stabilitást és biztonságérzetet nyújt
 • javítja az életminőséget és a komfortérzetet

A fogimplantátum hosszú távra szól, kiváló esztétikai hatást és rendkívül jó komfortérzetet biztosít, és azzal tökéletesen helyreállítható a rágófunkció.

Miért válasszam az implantációs megoldást, miért előnyös ez számomra?

Az implantációs fogpótlás révén elkerülhető az épp fogak lecsiszolása, a sokak számára öregséget jelentő kivehető pótlás viselése, és megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csont lebontódást, ami számos kellemetlen és visszafordíthatatlan fogászati probléma okozója lehet.

Megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását, azáltal, hogy emelt szintű komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben is.

A fogimplantátum az egyik legmodernebb és napjaink leginnovatívabb fogászati eljárása, amely a prémium gyártók fejlesztéseinek köszönhetően teljes mértékig biztonságos, hiszen 98-99 százalékos sikerességi rátával rendelkezik.

 

Összefoglaltuk a fogimplantátummal kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, melyeket a kérdésre kattintva nézhet meg.

 • Implantációs fogpótlás: Hogyan képzeljem el?

  Implantációs fogpótlás: Hogyan képzeljem el?

  A kihúzott fog helyén a fogpótlás egy a csontba helyezett implantátumra van rögzítve. Maga az eljárás rendkívül kíméletes, hiszen a páciens részéről kevesebb kényelmetlenséggel jár, mint egy foghúzás. Ez az úgynevezett implantátum általában titánból van, ami egy nagyon könnyű, hosszú életű és stabil fém. A titán-oxid réteg összenő az állcsonttal és így terhelhető alapot képez a látható koronának, melyet egy összekötő elem segítségével (implantátum felépítménye) rögzítünk az implantátumon. A fog korona általában egy fém alap kerámia leplezéssel. Kívánság szerint lehet teljesen kerámia is. A kerámiát kiválóan meg lehet színezni olyanra, mint a saját fogak színe, így senki sem veszi észre, hogy fogpótlást visel.

 • Milyen mértékű esztétikumot és komfortot lehet elérni az impantátumos megoldással?

  Milyen mértékű esztétikumot és komfortot lehet elérni az implantátumos megoldással?

  A fogimplantátum nemcsak úgy néz ki, mint a természetes fog, hanem olyan érzés is. Amint a fogpótlás stabilan az implantátumra van csavarozva, ugyanúgy haraphat, ehet, beszélhet és mosolyoghat, mint a saját fogaival. Pácienseink gyakran újságolják, hogy ismerőseik és családtagjaik, esztétikai szempontból egyáltalán nem veszik észre a különbséget.

 • Kinek ajánlott a fogimplantátum?

  Kinek ajánlott a fogimplantátum?

  Alapvetően minden felnőtt páciensnek, akinek egy vagy több foga hiányzik. Azoknak különösen ajánlott, akik foghúzás előtt állnak, hiszen így előre lehet tervezni.

 • Midenkinek készülhet fogimplantátum?

  Mindenkinek készülhet fogimplantátum?

  Ha elég csontállomány van az állcsontban, semmi sem szól a fogimplantátum ellen. Ha nincs elegendő csontállomány az állcsontban, azt modern csontfelépítési módszerrel pótolni tudjuk.

  Egyes betegségek, mint a cukorbetegség, vagy súlyos általános megbetegedések (pl. keringési rendellenesség, vérzékenység) sem zárják ki a művi foggyökér beültetését, azonban mindenképpen tájékoztasson róla, ha ilyen betegsége van. Egyébként is ajánljuk a személyes konzultációt, hiszen így mindenre kiterjedő tájékoztatást kap, a felmerülő kérdések azonnal megválaszolásra kerülnek.

 • Az implantáció előtt szükséges a többi fog ellátása?

  Az implantáció előtt szükséges a többi fog ellátása?

  A műtéti területnek gyulladásmentesnek kell lennie. A beavatkozás előtt a fogkövet le kell tisztítani, a szuvas fogakat el kell látni. Ha valaki parodontitisben, fogágygyulladásban szenved, mely egy baktérium okozta fertőzés, ami a foghús alatti részt is érinti, az implantáció előtt mindenképp kezelni kell.

 • Kinél végezhető el az implantáció?

  Kinél végezhető el az implantáció?

  Azon páciensek, akiknél kizáró tényező nem áll fenn, és készek arra, hogy a kezelőorvos által előírt szájhigiéniás szabályokat betartsák. Implantációra ideális jelölt az, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie.

  Műtét előtt a szuvas fogakat be kell tömni, a fogágybetegséget meg kell gyógyítani. Ha szükséges, modern eljárásokkal a csont mennyiséget növelni is lehet.

 • Van minimális kor vagy korhatár az implantációnál?

  Van minimális kor vagy korhatár az implantációnál?

  Minimális korhatár olyan értelemben van, hogy az implantáció időpontjában a csontnövekedésnek teljesen le kell zárulnia. Ez az esetek többségében a nagykorúsággal, a 18 éves kor elérésével áll be. Hogy ez konkrét esetben ténylegesen megtörtént-e, röntgenfelvétel segítségével könnyen megállapítható.

  Mivel a kezelés alacsony rizikójú, általánosságban elmondható hogy előrehaladott kor esetén is problémamentesen kivitelezhető, felső korhatár ilyen értelemben nincs.

  Sőt, idősebb korban a kilökődési, és a túlérzékenységi reakciók is tompábbak.

 • Mi a fogimplantátum?

  Mi a fogimplantátum?

  A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, melyet az implantológus azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy műfogakat rögzítsünk.

  A fogimplantátum valójában egy bioanyagból készülő műgyökér, amit az elveszített fog gyökerének helyére, közvetlenül az állcsontba ültetünk be, ahol az becsontosodik, és ezt követően képes élethosszig tartó megoldást nyújtani, valamint a maximális kényelmet és komfortérzetet biztosítani.

 • Milyen részekből áll az implantációs fogpótlás?

  Milyen részekből áll az implantációs fogpótlás?

  A fogimplantátum önmagában csak az alapja az implantációs fogpótlásnak, ami valójában három részből áll:

  Implantáció - az implantátum részei

   

  Fogpótlás (fogászati korona, híd, teljes fogsor) “a látható rész”

   

  Felépítmény (összekapcsoló elem a fogpótlás és az implantátum között) egy összekötő elem a csontban lévő implantátum, és a szabadban látható fogpótlás között

   

  Fogászati implantátum (műgyökér)  ami a csontba kerül, valójában ezt hívjuk implantátumnak.

   

 • Hogyan zajlik az implantáció?

  Hogyan zajlik az implantáció?

  Az implantátum behelyezése legtöbbszőr ambuláns kezelésben, lokális érzéstelenítésben viszonylag gyorsan az Ön igényeihez igazodva zajlik. Maga az eljárás rendkívül kíméletes, hiszen a páciens részéről kevesebb kényelmetlenséggel jár, mint egy foghúzás.

 • Hogyan ültetjük be az implantátumot? Mi a fogászati implantátum behelyezésének menete?

  Hogyan ültetjük be az implantátumot? Mi a fogászati implantátum behelyezésének a menete?

  Konzultáció, kezelési terv: Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést, és kivitelezést igényel a fogorvostól- implantológustól és a fogtechnikustól.

  Először tájékozódunk a páciens általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is (3DCbCT). Lenyomatvétel után az ún. tanulmányi minták segítségével, a klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönthető el, hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére. A műtétet laboratóriumi vérvizsgálat is megelőzheti.

  Beültetés: A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ambulánsan, nincs szükség kórházi bennfekvésre. Nyálkahártyametszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítunk ki, becsavarjuk a műgyökeret, és a sebet összevarrjuk. Azzal, hogy az implantátumot a nyálkahártyával betakarjuk, megvédjük a nemkívánatos terheléstől, így az zavartalanul gyógyulhat. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Az implantáció utóhatása egy foghúzáshoz hasonlítható.

  A gyógyulási időszak alatt, ami legalább 3-6 hónapig tart, különböző ideiglenes fogpótlások készíthetők. Ezek nagyon fontosak, mert viselésük alatt a páciensek türelemmel kivárhatják, míg a csontsejtek körbe nővik az implantátumot.

  Implantátum felszabadítás: A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítjuk az implantátumot. Először egy ínyformázó csavar kerül bele. Erre azért van szükség, hogy az implantátum fölött lévő egyenes vonalúra gyógyult foghúst ívesre, U alakúra formázzuk, amilyen egy természetes fog körüli is.

  Végleges pótlás: Kb. Egy hét után becsavarjuk a felépítményt, és a lenyomatvétel után elkészülhet a végleges fogpótlás.

  Egyébként a Bredent SKy implantációs rendszernek köszönhetően (konzultációra mutató link), több kezelési lépést összevonva, akár egy nap alatt is elvégezhetünk. Így összességében kevesebb alkalommal kell kezelésre jönni.

 • Az implantáció ambuláns kezelés, fájdalmas-e?

  Az implantáció ambuláns kezelés, fájdalmas-e?

  A beavatkozást nyugodt szívvel ajánlom helyi érzéstelenítésben. Egy implantátum behelyezése sokkal kevesebb rosszérzéssel jár, mint a foghúzás volt. Ha csontpótlás is szükséges, az csak a beavatkozás idejét növeli meg némiképp. A félős páciensek és a mindkét állcsontot érintő nagyobb beavatkozások esetén lehet az altatást is választani.

 • Mit jelent a csontpótlás?

  Mit jelent a csontpótlás?

  Néhány páciens esetén az állcsont túl gyenge, vagy túl vékony ahhoz, hogy a fogimplantátumnak elegendő tartást biztosítson. Ezt olyan megbetegedések okozhatják, mint például a fogágygyulladás. Sokszor előfordul, hogy a csont a hosszú ideig fennálló fogatlanság miatt leépül. Ilyen esetben az implantáció előtt vissza kell építeni a csontállományt. Ehhez lehet a saját szövetből származó vagy mesterséges anyagot használni, gyakran a kettő kombinációját. Van hogy lehetséges a csontpótlást az implantációval együtt egy ülésben elvégezni, de gyakran előfordul az is, hogy egy külön beavatkozásra van szükség. Erre mi a rendelőnkben a legtermészetesebb megoldást a PRF technikát alkalmazzuk.

 • Mi a sinus lift műtét?

  Mi a sinus lift műtét?

  Magyarul arcüreg emelés. Az arcüreg a felső rágófogak felett helyezkedik el, az orr mellett, a szemek alatt. Mérete, kiterjedése, formája változatos. A felső őrlőfogak gyökércsúcsai legtöbbször nagyon közel vannak ehhez az üreghez, néha bele is nyúlnak abba.

  Sinus lift műtétre akkor van szükség, ha ezen a területen implantálni szeretnénk, és nincs kellő csontmagasság a beültetéshez.

  Ez a szájsebészek számára már rutineljárásnak számító beavatkozás, mellyel a meglévő csont fölött az arcüreg alapját megemeljük, hogy ott csontot pótolhassunk. Mi itt is használjuk a legtermészetesebb PRF technikát.

 • A beavatkozás után lesz fájdalmam?

  A beavatkozás után lesz fájdalmam?

  A legtöbb páciens a beavatkozás utáni napon ismét visszatér a hétköznapi rutinjába, és csak ritkán van szüksége fájdalomcsillapító tablettára. Valószínű hogy az állkapocs egy kicsit megduzzad és a foghús is érzékeny, de normál esetben már nem vérzik.

 • Kímélnem kell magam a beavatkozás után?

  Kímélnem kell magam a beavatkozás után?

  Közvetlenül az implantáció után az ínye valószínűleg valamennyire duzzadt és érzékeny lesz. A legtöbb páciens azonban e miatt összességében nem érzi nagyon meggyötörten magát, szükség van esetleg fájdalomcsillapítóra is azért, mert ez esetben szükségtelen a fájdalom tűrése, kipihenten, kialudva másnap könnyedén foglalhatja le magát. A beavatkozás utáni napon a legtöbben ismét dolgoznak és teljesen normális mindennapi életet folytatnak. Az intenzív sportolástól azonban érdemes pár napig tartózkodni.

 • Mikor tudok ismét dolgozni menni?

  Mikor tudok ismét dolgozni menni?

  Az orvosával egyeztetve, általában a kezelés másnapján már normálisan visszaáll a mindennapi rutin és lehet munkába menni.

 • Mikor sportolhatok újra?

  Mikor sportolhatok újra?

  A sebgyógyulás elősegítése céljából néhány napig ajánlatos kímélni a szervezetet. Kíméletes mozgás azonban nem okoz problémát. Intenzív sportolás egy hét elteltével minden további nélkül lehetséges.

 • Vannak veszélyei az implantációnak?

  Vannak veszélyei az implantációnak?

  A fogimplantáció kis műtéti beavatkozás. Komplikáció, mint például idegsérülés nem teljes mértékben kizárható, de a modern rendelőkben különösen csekély az esélye.

  Nagyon ritkán fordul elő, hogy az implantátum nem csontosodik be. Mivel így nem terhelhető megfelelően, a legtöbb esetben ilyenkor el kell távolítani, és ha lehetőség van rá, újat beültetni.

  Az is előfordulhat, hogy az implantátum begyullad. Ezt általában jó szájhigiénia fenntartásával és rendszeres utógondozással megakadályozhatjuk. Ha a gyulladást időben felismerik, általában jól kezelhető. (pl.: Helbo terápia)

 • Mik az implantáció kockázatai?

  Mik az implantáció kockázatai?

  Tudni kell, hogy az implantáció műtét. A páciensnek is így kell felkészülnie a beavatkozásra. Az implantációt végző szájsebésznek speciális műszerezettséggel és sebészeti egységkészülékkel kell rendelkeznie.

  Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik fogászati érzéstelenítésnek. Természetesen, megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők.

  A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyílás, idegsérülés), de gondos tervezés, és jó műtéti technika esetében ennek kockázata minimális.

  Alapos kivizsgálás, megfelelő tervezés, gondos és felkészült szakemberek együttműködésének eredményeként a rizikó kisebb, mint egy bölcsességfog eltávolításának rizikója.

 • Mennyire tartós a fogimplantátum?

  Mennyire tartós a fogimplantátum?

  Professzionális fogtisztítás igénybevétele esetén az implantátumok egész életen át tarthatnak. Fontos, hogy rendszeresen vegyen részt tisztító és ellenőrző kezeléseken, és ne hanyagolja el az implantátum ápolását.

  Mi A Bredent SKY implantációs rendszerét használjuk. Ez egy prémium rendszer, mely ha egyszer becsontosodott élethosszig tartó megoldást nyújt.

 • Mit jelent az, hogy egy implantátum élethosszig tartó megoldást nyújt?

  Mit jelent az, hogy egy implantátum élethosszig tartó megoldást nyújt?

  A prémium kategóriás implantátumok, mint a Bredent SKY is, a csontintegráció után nem változik meg. Tökéletesen megtartja eredeti alakját, méretét, nem bomlik le, nem lökődik ki. Élethosszig a csontban maradhat. Az implantátum, és a fogpótlás között egy összekötő elem van ( felépítmény) mely lecsavarozható az implantátumról. Ez a kötés oldható, így az implantátumon lévő fogpótlás bármikor levehető, kiegészíthető és cserélhető. Egy fog pótlására berakott műgyökér később a rajta lévő korona eltávolítása után akár egy híd egyik pillérévé is alakítható. Még később, ha további fogak vesznek el, esetleg teljesen fogatlanná válik, akkor az implantátumot könnyen át lehet alakítani úgy, hogy egy protézis tartópillére legyen.

 • Mennyibe kerül a fogimplantátum?

  Mennyibe kerül a fogimplatátum?

  Mivel az implantáció ára függ az implantátum fajtájától, számától, az esetleges előkezelésektől, így ezt a kérdést nem lehet általánosságban megválaszolni. Szívesen adunk személyes tájékoztatást rendelőnkben, a konzultáció során.

  Első ránézésre a legdrágább fogászati ellátás. Ha azonban belegondolunk, mégsem feltétlenül ez a legköltségesebb. Hosszú távra tervezve, ha nem az egyszeri kifizetés összegét nézzük, hanem azt, hogy az elkövetkezendő 20-25 évben mennyit kell költeni a fogpótlásra, úgy már majdnem biztos, hogy nem ez a megoldás lesz a legdrágább. Sőt, az egyéb fogászati megoldásokkal összehasonlítva, az implantációval hosszabb távon időt takarítunk meg, valamint felesleges jövőbeni kényelmetlenségektől óvjuk meg magunkat.

 • Mik az implantációs fogpótlás előnyei?

  Mik az implantációs fogpótlás előnyei?

  Az implantátumot az elveszített fog helyére, a csontba kell beültetni, és az a gyógyulás, és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes teljesen átvenni.

  Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint a saját fogak. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás komfortérzést biztosít, javítja a rágást, a beszédet, és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját. Ez a tipusú fogpótlás hasonlít leginkább a sajátjára, így biztosított a  maximális kényelem és a komfortérzet.

 • Milyen foghiányokban használhatók implantátumok?

  Milyen foghiányokban használhatók implantátumok?

  Az implantációs fogpótlásokat három hiánytípusra szoktuk felosztani.

  1, Amikor csak egy-egy fog hiányzik, nem szükséges az ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.

  2, Ha több egymás melletti fog hiányzik. Például ha az alsó, vagy a felső állkapocs egyik végén, több rágófog hiányzik. Hagyományos módon csak a nyálkahártyára helyezett kivehető protézis kínálkozna lehetőségként. Implantátumok alkalmazásával ilyen esetben egy rögzített hidat készítünk.

  Hasonló, ha a meglévő fogak között nagy hiány van. Ilyen hiányok esetében ha implantátumokat helyezünk el, akkor a meglévő fogak lecsiszolása nélkül készíthetjük el a fix pótlást.

  3, Teljes fogatlanság esetén már két implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd közben. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével (4,6) akár fixen rögzített híddal is pótolhatóak a hiányzó fogak. Ez valóban életminőségi változást okoz!

 • Milyen anyagból készülnek az implantátumok? Mennyire szövetbarát az implantátum?

  Milyen anyagból készülnek az implantátumok? Mennyire

  szövetbarát az implantátum?

  A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, mely nem okoz károsodást, nem allergizál, a szövetek befogadják, így nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat bio-anyagoknak nevezzük. Ilyen anyag többek között a titán.

  Az implantátumok leggyakrabban titánból készülnek. A titánt sokan a fülbevalók, pircingek, karórák révén ismerik, mint különösen szövetbarát anyag. Ez az anyag könnyű, mégis nagyon erős. Stabilitásának és hosszú élettartamának köszönhetően az orvoslás sok területén használják (pl. ízületi-protetika). A titán-oxid réteg lehetővé teszi az implantátum csonthoz növését és ezáltal a művi implantátum fix beépülését az emberi testbe. Kilökődés vagy allergiás reakció titánra nagyon ritka. Az implantátum készülhet cirkóniumból is. Ennek a csonttal való kapcsolata nem olyan jó, mint a titáné. Előnye a fehér színe. Ritkán használjuk, akkor, ha az implantátum felett nagyon kevés a csont, és a front területen a foghús alatt esetleg áttűnne a fémszínű titán.

 • Gyógyszerkölcsönhatást kiválthat az implantátum?

  Gyógyszerkölcsönhatást kiválthat az implantátum?

  Néhány gyógyszer esetén fennáll a lehetősége annak, hogy kölcsönhatás lép fel. Cortisonnak és vérnyomáscsökkentő készítményeknek például nagy befolyásuk van a szervezetre. Ha Ön rendszeresen gyógyszert szed, arról mindenképpen tájékoztasson.

 • Milyen anyagból készülhet az implantátumra korona?

  Milyen anyagból készülhet az implantátumra korona?

  Az implantátumokra minden olyan anyagból elkészíthető fogpótlás, amely saját fogakra is. Így készülhet kerámiából, fémkerámiából, cirkóniumból, bioHPP-ből, kompozitokból…

 • Lehetséges, hogy reptéri ellenőrzés jelez az implantátumra?

  Lehetséges hogy a reptéri ellenőrzés jelez az implantátumra?

  Nem. Az implantátumok nem mágnesezhetőek. Nagyon kicsik és a detektorok nem érzékelik. Ezen kívül rendelkezik egy kis implantációs könyvecskével, mellyel szükség esetén gyorsan és felkészülten magyarázatot nyújthat.

 • A dohányzás árt az implantátumnak?

  A dohányzás árt az implantátumnak?

  A dohányzás az implantátumok hosszú távú sikerességét veszélyezteti. Ezért is fontos, hogy a

  konzultáció során tájékoztasson dohányzási szokásairól, hogy az egyéni rizikót jobban meg tudjuk ítélni.

 • Előfordulhat, hogy kilökődik egy implantátum?

  Előfordulhat, hogy kilökődik egy implantátum?

  Egy teljesen begyógyult implantátum hirtelen kilökődése nagyon valószínűtlen. A frissen behelyezett implantátumok egy csekély része, prémium kategóriás implantátumoknál 1 % alatti, nem tapad meg, és a csontba nem sikerül elég szorosan beépülnie. Ezért aztán az implantátum nem is terhelhető úgy ahogy kellene. Ilyenkor – helyi érzéstelenítésben – eltávolítjuk és ha lehetséges újat teszünk a helyére. Ha ez mégsem lehetséges, akkor még mindig kínálkozik az egyébként elkerülni kívánt fix, vagy kivehető fogpótlás elkészítésének lehetősége.

 • Az implantációs fogpótlás sikerének mik a feltételei?

  Az implantációs fogpótlás sikerének mik a feltételei?

   Az implantációs fogpótlás hosszú élettartamában, tartós funkcióképességében alapvető szerepe van a gondos szájápolásnak.

  A hosszú távú sikeresség másik hasonlóan fontos feltétele a megfelelő minőségű fogpótlás.

  A pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta fogorvosi ellenőrzésen kell megjelenni.

  Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere közös eredmény. Az implantológus, a fogorvos, a fogtechnikus munkája semmivé lesz, ha a páciens a karbantartásra már nem figyelmes. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantáció körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti az implantátum bennmaradását.

  Sok páciens évek óta panaszmentesen viseli implantátumát. Abban az esetben, ha megfogadja a helyes szájhigiéniára vonatkozó tanácsokat, melyet nálunk profi szájhigénikusok végeznek, sok öröme lesz implantációs fogpótlásában.

 • Hogyan kell vigyáznom az implantátumra a szájápolásnál?

  Hogyan kell vigyáznom az implantátumra a szájápolásnál?

  Az ápolás a fogimplantátumok tartósságának kulcskérdése. A fogakat nyugodtan lehet (elektromos) fogkefével és fogkrémmel mosni. Az ápolásnál különösen fontosak a fogközök és a foghússal találkozó részek. Fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével lehet elkerülni, hogy lepedék rakódjon le, mely az implantátumot megtámadhatja. Professzionális fogtisztítást valamint az implantátumok speciális tisztítását – a fogkő képződés mértékétől függően – évente 2-4-szer ajánlatos a rendelőben elvégeztetni. A megfelelő ápolással az implantátumok egész életen át tartanak.

 • Előre tudok valamit készülni az implantációs konzultációra?

  Előre tudok valamit készülni az implantációs konzultációra?

  Ha általánosságban utánanéz az implantációs eljárásnak, már felkészülten érkezik a megbeszélésre. Esetleg tanácsos, minden felmerülő kérdést előre összeírni, hogy semmi se maradjon tisztázatlan. Ezen kívül biztosan szóba kerülnek az esetleges általános betegségei és rendszeresen szedett gyógyszerei.

 • A gyógyulási idő alatt fogatlan leszek?

  A gyógyulási idő alatt fogatlan leszek?

  A legtöbb esetben nem. Ha előtte volt kivehető protézise, akkor ezt legtöbb esetben továbbra is lehet viselni. Egyéb esetben készülhet ideiglenes pótlás is. Az úgynevezett hosszú távú ideiglenes pótláshoz, melyet akár még implantátumra is lehet rögzíteni, vannak már kiváló minőségű megoldások, melyek nem sokban különböznek a későbbi végleges pótlástól, illetve a természetes fogaktól.

 • Mennyi ideig tart, míg az implantátum belenő az

  állkapocs-csontba?

  Mennyi ideig tart, míg az implantátum belenő az állkapocs-csontba?

  Jóllehet a gyógyulás individuális, és az első kontroll után tudunk személyre szabott pontos adatokat mondani, általánosságban, körülbelül a következőkkel lehet számolni: Az alsó állkapocs gyógyulása körülbelül 2-3 hónap, a felső állkapocs a csekélyebb csontvastagság miatt körülbelül 4-6 hónap.

 • Mikor kerülnek fel a fix fogak az implantátumra?

  Mikor kerülnek fel a fix fogak az implantátumra?

  Amint az implantátumok fixen bele nőnek a csontba, a hosszútávú pótlást stabilan rá lehet erősíteni. Ehhez az implantátum felső részét ismét szabaddá kell tenni, és átmenetileg egy gyógyulási csavar kerül bele, hogy az íny megfelelően tudjon formálódni. Erről lenyomatot veszünk, melyet a fogtechnikus a fogpótlás alapjaként fog használni. Amint megvan a szín és elégedett a próbával rátehető fixen a fogpótlás.

 • Az implantátumon lévő fogpótlás akadályozhat az evésnél?

  Az implantátumon lévő fogpótlás akadályozhat az evésnél?

  Amint a fogpótlást fixen rögzítettük, problémamentesen lehet enni, harapni, inni. A fogpótlás olyan stabil, hogy biztonságban és jól érezheti magát, ugyanúgy mint az igazi fogakkal.

 • Mi történik, ha begyullad egy implantátum?

  Mi történik, ha begyullad egy implantátum?

  Gyulladások, melyeket általában baktérium okoz, legtöbbször eredményesen kezelhetők, ha időben felismerik őket. (pl.: Helbo terápia) Ennek megfelelően fontos, hogy fogait alaposan tisztítsa, és a kontroll és szájhigiéniás időpontokat betartsa.

 • Mi van, ha további fogak vesznek el?

  Mi van, ha további fogak vesznek el?

  A fogpótlás bármikor megújítható, megváltoztatható vagy kiegészíthető. Az általunk használt Bredent implantátum hosszú idő elteltével is átalakítható. Így érhető el az élethosszig tartó megoldás

  .

 • Hogyan pótoltuk eddig implantátumok nélkül a hiányzó fogakat?

  Hogyan pótoltuk eddig implantátumok nélkül a hiányzó fogakat?

  A fogászati implantátum elterjedése előtt a fogorvosok hídpótlást javasoltak annak, akinek egy fog, vagy sorközi hiány pótlása volt a célja. Ez a módszer ma is hatékony lehet, amennyiben a hiánnyal szomszédos fogak nincsenek ép állapotban: például szuvasak, tömöttek vagy töröttek, hiszen az ilyen rágószerveket nyugodtan lecsiszolhatjuk.

  Más a helyzet, ha ezek a szomszédos fogak épek, ekkor ugyanis nem szívesen áldozzuk fel az értékes foganyagot. Ilyen esetben a fogimplantátum sokkal jobb és kíméletesebb módszer, mivel szükségtelenné teszi az ép fogak lecsiszolását.

 • Miért kell pótolni az elveszített fogakat?

  Miért kell pótolni az elveszített fogakat?

  Fogazatunk egyensúlya már egyetlen fog elveszítése után is felborulhat, és ha sokáig halogatjuk a pótlás elkészítését, akkor annak súlyos következményei is lehetnek.

  Kezdetben a hiánnyal szomszédos fogak bedőlnek az üres térbe, a vele szemben állók pedig kiemelkednek a helyükről. Mire ezt észreveszi a páciens, addigra általában már késő, hiszen az érintett fogak ágya meggyengül, és a rágószervek mozgathatóvá válnak. De mi ennek az oka?

  Képzelje el a következőt: az őrlőfogak területére négyzetcentiméterenként 40 kilogrammos nyomás nehezedik. Ijesztő belegondolni, hogy mi történik akkor, ha ez a rágónyomás, amit ép fogaink normális esetben elviselnek, egy bedőlt, meggyengült fogággyal rendelkező fogra hatnak.

  Elég egyetlen foghiányt elhanyagolni, és később már 3-4 fog pótlásáról kell gondoskodnia.

  Az azonnal terhelhető fogimplantátum az egyik legkorszerűbb megoldás egy fog pótlása esetén, hiszen gyors választ ad a problémára, miközben biztonságos, kockázatmentes és tartós.

 • Protézisem van, hány darab implantátum beültetése szükséges, ha a protézisnél esztétikusabb és komfortosabb megoldást szeretnék?

  Protézisem van, hány darab implantátum beültetése szükséges, ha a protézisnél esztétikusabb és komfortosabb megoldást szeretnék?

   Már 4- 6 implantátum beültetésével a legtöbb esetben fixen rögzített pótlást tudunk készíteni. Tehát olyat, amit nem kell kivenni a szájból, nem is lehet, csak a rendelőben szakember tudja levenni, ha feltétlenül szükséges, például, ha javításra, kiegészítésre szorul. Ez a megoldás sokban hasonlít a meglévő fogakra készített körhídra.

  Két implantátum beültetésével a meglévő protézis, kivehető fogpótlás stabilizálható, de nem rögzíthető.

 • Mit jelent az, hogy oldalcsavaros híd?

  Mit jelent az, hogy oldalcsavaros híd?

  Ez is a Bredent SKY implantációs rendszer egyik újítása. A hidakat ez esetben úgy tudjuk az implantátum fejeken rögzíteni, hogy oldható kötéssel, mini csavarral a hidat és a fejet egymáshoz csavarozzuk. Ezek a mini csavarok a külső szemlélődő számára láthatatlanok, a foghús közelében, a nyelv felöli oldalon vannak.

  https://youtu.be/oeFzJJU7_E4

 • Miért jó az, ha egy híd lecsavarozható az implantátumról?

  Miért jó az, ha egy híd lecsavarhozható az implantátumról?

  Könnyen levehető, ha javítani, átalakítani kell. Ha az elkészülte után később további foghiányok keletkeznek, akkor a régit levéve az újabb hiányok felé bővíthető az új pótlás.