Ínybetegségek,

Ínygyulladás, fogágybetegség

Megdöbbentő adatok következnek: a 35 év felettiek gyakran szenvednek ínybetegségben, négy páciensből háromnál nagy valószínűséggel fennáll, vagy előzőleg már előfordult. A jó hír viszont az, hogy a fogorvosi ellenőrzéssel korán felfedezett ínygyulladás csupán a jó szájhigiénia helyreállításával gyógyítható.

A fogkő érdes felülete, a benne elszaporodó baktériumok és az általuk termelt méreganyagok a vele érintkező ínyben gyulladást váltanak ki. Az íny duzzadttá, vörösessé, fogmosáskor vérbővé válik. Ha ez a gyulladás hosszabb ideig fennáll, a mélyben a csont leépülését vonja maga után. Hosszú távon ez a fogágy pusztulását, így a fogak meglazulását, illetve a fogak szuvasodását okozza. Az ínybetegségek előfordulásának kockázatát a dohányzás és egyes gyógyszerek szedése is fokozhatja.

Elhanyagolt, kezeletlen ínygyulladás az ínybetegségek súlyosabb formájához, fogágybetegséghez vezethet. A fogágybetegség nem csak az ínyt, hanem a fogágy más tartószöveteit, így a fogmedercsontot is károsítja. Ilyenkor már fájdalmas, jellegzetes szaggal bíró váladékozással is együtt járhat. A már kialakult fogágybetegség kizárólag fogorvosi kezeléssel és nagyon gondos szájhigiénia segítségével állítható meg.

Íny és tasakkezelés

Sokféle módszert használunk, hogy a gyulladásban lévő ínyt megnyugtassuk. A fertőtlenítő oldatoktól a szoftlézerig széles a választék.

Mélyebb ínytasakok kezelése szoftlézerrel:

A szoftlézer a legújabb lehetőség a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a sebgyógyulási folyamatok gyorsítása területén.

A lézersugár elnyelődik a sejtekben, felgyorsítva a gyógyuláshoz szükséges biokémiai folyamatokat, ezen kívül elpusztítja a baktériumokat is.

A szoftlézeres kezelés fájdalommentes. Az eredmény eléréséhez a panaszok megjelenése után minél hamarabb érdemes a lézerkezelést elkezdeni. Alkalmanként néhány percet vesz csak igénybe, 2-3 alkalommal ajánlott megismételni.

A szoftlézer nem helyettesíti a hagyományos fogászati, szájsebészeti, vagy a gyógyszeres terápiát. Azokat úgy egészíti ki, hogy a betegség sokkal gyorsabban, jóval kevesebb kellemetlen tünettel, kevesebb mellékhatással gyógyuljon.

Milyen esetekben alkalmazzuk?

  • Ínygyulladások, afták, herpeszek, sebek gyógyulásának meggyorsítása.
  • Posttraumás fájdalmak enyhítése.
  • Csontműtétek utáni állapotok (resectio, cystectomia, implantatio, extractio, dentoalveolaris mütétek stb.
  • Dentalis eredetü gyulladások – gyökérhártya gyulladás, gyökérkezeléshez kapcsolódó panaszok, csonthártya gyulladások, nyirokcsomó gyulladás.
  • Fájdalomsyndromák – trigeminus neuralgia, atipusus arcfájdalom.
  • Fogak előtörését, fogszabályozást kísérő jelenségek.

Dentalis eredetü gyulladásokban, periodontitis, gyökérkezeléshez kapcsolódó panaszok, periostitis, lymphadenitis.