PRF – Új lehetőség a fogászati beavatkozások területén

 

A PRF eljárás

A foghúzás  az esetek többségében egy szükségszerű döntés következménye. Nem árt szem előtt tartani, hogy a fogunk a kihúzás helyén sajnos nem nő vissza.

A szájsebészeti beavatkozások tekintetében fokozottan igaz, hogy az át nem gondolt döntések visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak és előre nem látható veszélyeket hordozhatnak. Amiket csak jól átgondolt és alaposan megtervezett módszerekkel lehet biztosítani.

Az orvostudomány fejlődésével újabb dimenziók nyíltak meg az önmagukra igényes, a kockázatokat elkerülni akaró páciensek előtt.

A kutatók törekedtek arra, hogy egy-egy szájsebészeti beavatkozást követően a végeredmény minél inkább közelítsen a beavatkozás előtti egészséges állapothoz.

A fentieken alapul a PRF módszer, ami a fogászati ellátások során a jelenleg elérhető legjobb megoldást nyújtja. A PRF eljárásmód alkalmazásával és a beavatkozás  előtti, a még egészséges állapothoz leginkább hasonló végeredmény érhető el.

Ez a kihúzott fog helyére visszaültetett 3 dimenziós váz, térháló, állványzat, szivacs. Ez maga az élettani építészet, biológiai építészet.

Abból indultak ki, hogy ez a váz kedvünkre alakítható formázható, és végül olyan alakú lesz a begyógyult seb, amilyennek mi ezt a vázat formáltuk. Ennek a váznak az anyaga a saját vérből centrifugált fibrin és a köztes térben csupa a sebgyógyulásban szerepet játszó alkotóelem sokasága.

A sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb, legkorszerűbb módja.

– Analóg saját szervezetből származó gyógyhatású bioanyag PRF (Platelet Rich Fibrin) vérlemezkékben gazdag fibrin módszert 2001-ben dr.Joseph Choukroun (sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista) dolgozta ki. mely azóta már az egész világon elterjedt.

 

Mi a PRF módszer menete?

A tervezett kezeléssel egyidőben a pácienstől vért veszünk, melyet centrifugálunk egy speciális alacsony sebességű centrifugában. A vérhez semmit nem adunk hozzá, mindenféle adalékanyag, mesterséges biokémiai módosítás nélkül.

A PRF protokoll során, rövid idő alatt (kb 20 perc) pontosan frakcionált összetevőket hozunk létre, melyeket szükség szerint tudunk használni a sebellátás során.

Milyen előnyökkel jár a PRF használata?

 • 100%-ban biokompatibilis biztonságos (saját szövetet tartalmaz), így a szervezet nem idegen anyagból, hanem a saját sejtjeiből regenerálódik és épül újjá.
 • Erősen bakteriosztatikus tulajdonságokkal bír, védelmet nyújt a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Így megelőzhető a gyulladás, a sebfertőződés és az ezeket kísérő kellemetlen tünet együttes. Ebből adódóan gyors és problémamentes a regeneráció.
 • Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a sebészi beavatkozással egyidejűleg, így a kezelt felületen azonnal elindulhat a regenerálódás.
 • Felgyorsítja a szövetregenerációt, sebgyógyulást. Elősegíti a felszíni szövetek valamint a csontszövetek gyógyulását, és gyorsabb gyógyulást előidézve védi a gyógyulási folyamatot. A páciens a hagyományos kezelésekhez képes sokkal magasabb komfortérzet mellett, sokkal rövidebb időtartam alatt….
 • Döntően befolyásolja az esztétikai eredményt. Stabil alapot biztosít a záró folyamatoknak. Például egy foghúzást követő implantáció esetén az esztétikai végeredmény olyan magas szintű lesz, mintha ….
 • Membránként alkalmazva lehetőséget biztosít a sebészi terület lezárására védelmet ad.
 • Mátrixot képez, mely formát ad a végleges szövet alakjához. A kis erek ezekbe belenőve elkezdik a végleges szövetképződést. Elősegíti a szervezet önregenerálódását

Mikor nyújt segítséget a PRF módszer?

 • Szövethiányok pótlásánál (csont, lágyszövet, porc, ín)
 • Foghúzás után
 • Sinus lift műtétkor (arcüreg emelés)
 • Fogászati implantáció
 • Pradontológiai problémák, (csont, lágyrész visszahúzódások)
 • Csontpótláskor

Összegzésképpen, a PRF módszer a  szájsebészeti beavatkozások során olyan pluszokat ad, melyek segítségével a páciensek esztétikai elvárásait messze felülmúló végeredmény születhet.

A PRF módszer lényege

A sebgyógyuláshoz szükséges alkotórészek nagyrészt a vérben jelen vannak. A szövetek, szövethiányok gyógyulásakor lezajló folyamatok ma már nagyrészt ismertek, befolyásolhatók gyorsíthatók. Ennek a módszernek az a nagyszerűsége, hogy az élőben lezajló folyamatokat gyorsítja fel, azáltal, hogy a folyamatban résztvevő elemek számát sokszorosára emelve tömöríti, koncentrálja azt. Ezen kívül létrehoz egy térhálót, egy vázat, melyben a folyamat zavartalanul végbemegy. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint ha egy szerkezetkész épületben jól szervezett szakmunkások hada dolgozna, az alapanyag állandó jelenléte mellett. Mindezt kívülről teljesen megvédve.

A vér alkotóelemeit koncentráltan tartalmazza.

Nagy koncentrációban tartalmaz leukocitákat, vérlemezkéket, valamint növekedési faktorokat, citokineket, egy autolog szöveti fibrinmátrixban. A PRF fibrinje olyan növekedési faktorokat tartalmaz, melyek elősegítik a felszíni szövetek, valamint a csontszövetek gyógyulását, az érképződést, így a gyorsabb gyógyulást.

A fibrinmátrix lehetővé teszi a szövetek preparációjához szükséges különböző sejttípusok áramlását, migrációját, összetoborozását, összekapcsolódását, fejlődését.

A szöveti gyógyulási mátrixba a környező kiserek gyorsan benőnek így ebben a vázban könnyen felépülhet a környezetével azonos szövet.

A PRF módszer előnyei

Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálunk.

A természetes koagulációs folyamat eredménye egy leukocytákban és thrombocytákban gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott leukocyták és trombocyták növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak.

A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem gyulladásos citokineket raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás proliferatív, exudatív stádiumában kapnak szerepet, illetve gyulladást gátló citokineket is, melyek a szövetformálódás kezdetét szabályozzák.

PRF