Szájhigiénia

A jó szájhigiénia az egészség, igényesség, szépség egyik alappillére; az egészséges íny, a ragyogó mosoly és az üde lehelet alapvető feltétele.

A jó szájhigiénia fenntartását két dolog segíti elő. Az egyik a rendszeres és helyes fogmosás, a másik a rendelőben végzett rendszeres szájhigiéniai kezelés. A két dolog nem helyettesíthető, egymást egészítik ki, mindkettő egyformán fontos és szükséges.

Hiába ugyanis a jó fogmosás, a fogkő képződése nem mindig akadályozható meg vele. Ha pedig a fogkő lerakódott már a fogakra, akkor attól csak professzionális fogkő eltávolítással lehet megszabadulni.

Mi a fogkő és miért fontos eltávolítani?

Az ép fogágy legnagyobb ellensége a fogak körül tartósan megmaradó lepedék és fogkő.

A fogkő a fogakon maradó lepedékből és a nyálban oldott ásványi anyagokból képződik. A fogkő érdes felülete, a benne elszaporodó baktériumok és az általuk termelt méreganyagok a vele érintkező ínyben gyulladást váltanak ki. A rendelőben elvégzett kezelések eredményességének feltétele, hogy a fogakat körülvevő fogíny ép és egészséges legyen.

Ez azt jelenti, hogy a legkisebb ínygyulladás is veszélyezteti, sőt sokszor eleve kudarcra ítéli a precíz beavatkozásokat (pl. fogszínű restaurációkat). Emellett bizonyítottan egészség- és fogkárosító hatása is van a fogkő és ínygyulladás jelenlétének (gócbetegségek, koraszülés, szívbetegségek stb.).

Fogköves fogba jó tömést is lehetetlen készíteni. Néha azt sem lehet látni meddig ér a fog, és honnan kezdődik a fogkő. Hosszútávon fennálló ínygyulladás a mélyben a csont leépülését vonja maga után. Ez a fogágy pusztulását, így a fogak meglazulását, elvesztését okozza.

Ki végzi a szájhigiéniai kezeléseket?

A szájhigiéniai kezelések azokat a kezeléseket foglalják magukba, melyek ahhoz kellenek, hogy a szájüreg kellően tiszta, higiénikus legyen ahhoz, hogy mindenféle gyulladás és fertőzés elkerülhető legyen. Rendelőnkben Dömötör Ágnes szájhigiénikus kolleganőnk látja el ezt a feladatot, specializáltan az ínygyulladás elkerülésével és megszüntetésével foglalkozik.

Kiváló szaktudásának és sokéves tapasztalatának köszönhetően kíméletesen szedi le a fogkövet, alaposan megtisztítja és polírozza a fogakat, nagy szakértelemmel használja a szoftlézert, illetve fog- és szájápolási tanácsadással is segíti a rendelőben elért eredmények otthoni fenntartását.

A szájhigiéniai kezelések rövid ismertetése:

1. Ultrahangos fogkőlevétel, és Air-flow sópolírozás:

A kezelés során a fogkövet korszerű ultrahangos készülékkel a zománc megsértése nélkül, hatékonyan távolítjuk el. Az ultrahang-frekvencián rezgő depurátorfej szinte lerobbantja a fogfelszínről az elmeszesedett lerakódást. A fogkő leszedését követően, a felszíneket nagynyomású víz és porlasztott, ízesített só keverékével alaposan és kíméletesen simára polírozzuk.

Az eljárással az olyan külső elszíneződések, melyeket dohány, vörösbor, kávé, tea, vas- vagy nitrát tartalmú orvosságok okoznak, gyorsan és könnyedén eltávolíthatók. Még a nehezen hozzáférhető behúzódások, gödröcskék és barázdák is könnyen megtisztíthatók.

6-9 havonta javasolt ilyen kezelésen részt venni, a fennálló rizikótényezőktől függően (dohányzás, kávé- teafogyasztás, nyál egyéni összetétele, fogkőképződés mértéke, fogtorlódás, stb.). Ezzel a kezeléssel visszanyerik a fogak eredeti színűket. Ha ennél is világosabb fogakat szeretne, akkor fogfehérítésre is szükség van. szájápolasi tanácsadás

2. Szájhigiéniás tanácsadás

A professzionális szájhigiéniás kezelés nem kizárólag a fogkövek eltávolításából áll. Ahhoz, hogy hatékonyan megelőzhessük a problémák kiújulását, meg kell akadályozni a fogkövek kialakulását is. A szájhigiénikus egy közös fogmosás során bemutatja a helyes fogmosás technikáját, és az ehhez használható kiegészítő szájápolási termékek használatát.

Mire figyeljünk a szájunk ápolásnál?

  • Napi legalább két alkalommal 2-3 percig tisztítsa fogait.
  • Legömbölyített sörtéjű, kisfejű, közepes keménységű fogkefét használjon.
  • A mozdulatsort leegyszerűsíti, ha körkörösen mozgó elektromos fogkefével mossa fogait.
  • Ha a szájhigiénikusa javasolja, használjon fogselymet, fogköztisztító kefét is.
  • Félévente, illetve panasz esetén mindenképp keresse fel fogorvosát.
  • Étkezés után, ha nem tud fogat mosni, használjon cukormentes rágógumit.

Fogápolással kapcsolatos további információkat talál a tudnivalók menüben. Zahnseide

* Szájhigiéniás konzultáció: Klinikai dentálhigiénikus szakember ismerteti és elmagyarázza az Ön számára ajánlott szájhigiéniai kezeléseket (pl. fogfehérítés, fogkő eltávolítás, profilaxis program stb.), ezek menetét, tartalmát, válaszolva az ezzel kapcsolatos kérdésekre (15 perc).