Dr. Makausz blog

Gyerek szájápolás, elektromos fogkefe gyereknek

Two toddler children brushing teeth in the bathroom at home.

Mire figyeljünk a gyerekek fogápolásánál, használjon-e a gyerek elektromos fogkefét?

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak ápolása nem fontos, hiszen azok úgyis lecserélődnek majd. Ez nem így van! A tejfogak megőrzése nagyon is fontos, hisz a tejfogak megalapozzák a maradó fogak jövőjét. Emellett a tejfogak jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy rajtuk megtanulja a gyerek a helyes szájápolást is, hogy a végleges fogainak egészségét akár egy életen át meg tudja őrizni.

Ennek alappillére a helyes fogmosás. Ennek a fogmosásnak három fokozata van, hisz  a szülőknek kell mosni, majd később a szülőkkel együtt kell fogat mosni, és végül már a gyereknek önállóan kell fogat mosnia. Erre az időszakra fel kell kelteni a gyerek igényét a tiszta, ápolt szájra. Ez legfőképpen a szülő felelőssége, melyhez azonban a szájápolással foglalkozó szakemberek hatékony segítséget tudnak adni.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a helyes szájápolást sem az óvódákban, sem az iskolában nem sajátítják el, és mivel ez a hiányosság a szülők oktatásában is fennállt, így sokszor otthonról sem kapnak helyes útmutatást a gyermekek.

A gyerekkorban kialakított hatékony fogmosás képezi az egész életre szóló helyes szájápolási szokások alapját.

Ehhez a kisbabáknak már az első fogacskák megjelenése után el kell kezdeni a szülőknek a fogápolást, előszőr kis ujjra húzható kesztyűvel, majd kis fogkefével kell tisztítani a fogakat. Ekkor a hangsúly még a folyamat megszokásán van, hogy a baba megtanulja, hogy ez a mindennapi tisztálkodás része.

Később ahogy a gyerek, és a fogak száma egyre nő, a fogmosásnak is egyre alaposabbnak kell lennie. A napi rendszeres fogmosás szigorú betartása azonban nem mindig egyszerű.

  • A gyerekek másolnak.

Fontos, hogy lássák, hogy mások (szülők, testvérek, nagyszülők) is naponta többször ápolják fogaikat. Alapvető probléma az, hogy a kicsik nem látják szüleiket fogat mosni, mert vagy még alszanak vagy már alszanak olyankor, amikor ezt a tevékenységet a szülők végzik. Tehát törekedjünk arra, hogy lássanak minket is fogat mosni.

  • Nincs hasonlítási alapjuk. Milyen a tiszta, és milyen a még tisztább?

Fontos, hogy a szülő rendszeresen visszaellenőrizze gyermeke alaposságát. Hogy mit nézzen meg ilyenkor, nem is olyan egyszerű. Felnőtt emberek szállnak ki úgy a fogorvosi székből fogkőeltávolítás után, hogy „jé, ilyen tiszta még sosem volt a fogam!” Ők vajon mikor és mi alapján érzik úgy fogmosás közben, hogy alapos és elegendő volt e a fogmosás?

Egyszerű, és látványos megoldás a plakk-festés. Drogériákban kapható plakk-festő folyadékkal vagy tablettával jól láthatóvá tehető a fogakon megmaradt lepedék, így pontosan ellenőrizhető, mennyire volt hatékony a fogmosás.

Mikor vigyük fogorvoshoz a gyereket?

Azt is javaslom a szülőknek, hogy beszéljék meg a saját fogorvosukkal, akihez rendszeresen járnak, hogy esetleg a kisgyermeküket is magukkal vihessék, a rendszeres kontrollvizsgálatukra. Ilyenkor elég ha a gyerek látja, hogy a szülő félelem nélkül, természetesen ül be a székbe, és mutatja meg orvosának a fogait. Ez akkor szerencsés, ha mindez normál vizit esetén történik, nem komplikáltabb beavatkozás alkalmával. Néhány ilyen alkalom után már fel lehet ajánlani a gyereknek, hogy ő is mutassa meg a fogát, ha van kedve.

Később érdemes megragadni minden lehetőséget, amikor gyerekekkel foglalkozó fogorvos megvizsgálja gyereküket, mert a mai világban a vizsgálat nem jelent azonnali beavatkozást, de fontos, hogy a gyerek szokja a légkört, a helyzetet, az iskolai közösségben könnyebben oldhatók a szorongások. Emellett természetesen az is nagyon fontos, hogy hírt kapjanak az esetleges teendőkről.

A fő probléma az, hogy gyerekek nem tudják olyan alaposan megtisztítani a fogaikat, ahogy az szükséges lenne.

Egyrészt nem töltenek kellő időt a fogkeféléssel, másrészt motorikus képességük sem annyira fejlett, hogy az apró mozdulatokat ne erővel helyettesítsék.

Ez nem feltétlen az ő hibájuk, tanulniuk kell a mozdulatsort, valamint a fogmosási időt is fokozatosan kell emelni, ahogy a fogak száma nő.  Ahogy nőnek, fejlődnek úgy lehetnek egyre ügyesebbek ebben az aprólékos mozdulatsorban és töltethetnek egyre több időt a fogmosással.

Mikortól ajánlott elektromos fogkefe gyereknek?

A gyártók általában három éves kortól ajánlják az elektromos fogkefét. Ebben a korban már érdemes kipróbálni, hiszen nem csak jó móka a gyerekeknek, de nagyon hasznos segítség az alapos fogtisztításban. A szülőknek azt szoktuk mondani, hogy amíg a gyermek nem tud írni, addig nem alakulhat ki a fogmosáshoz szükséges finommotorika sem, tehát 6-7 éves korig érdemes a szülőknek (is) megmosni a gyermek fogát. Ha ebben segítséget szeretnének, jó választás lehet egy elektromos fogkefe. Arra azonban vigyázni kell, hogy az elektromos fogkefe használata más fogmosási technikát igényel, mint a kézi fogkeféjé. Ezt sokszor a szülők maguk sem ismerik, érdemes ilyenkor szájhigiénikus segítségét kérni, aki megtanítja a gyermeknek a helyes technikát.

Milyen elektromos fogkefe jó választás a gyereknek?

Alapvetően két fajtája van az elektromos fogkeféknek: az egyik a fogkefefej körkörös mozgatásával tisztít (pl. Oral-B), a másik típusú, szónikus fogkefe sörtéi pedig söprögető mozgást végeznek, így távolítják el hatékonyan a lepedéket a fogak felületéről és a fogközökből is (pl. Philips Sonicare)

Nagyobb gyártóknak általában van kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett változata is, gyerekbarát designnal, sőt olyan is van már, melynek applikációja segít elmagyarázni a helyes fogmosási technikát és emellett szórakoztatóvá is teszi a fogmosást.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek hosszabban, alaposabban, rendszeresebben és szívesebben mosnak fogat elektromos fogkefével, és így könnyebb életre szóló egészséges szokásokat kialakítaniuk, ezért általában szívesen ajánljuk őket.

Philips Sonicare elektromos fogkefe kedvezményes áron

Ha szeretne kedvezménnyel Sonicare elektromos fogkefét venni, küldjön nekünk egy e-mailt (makauszb@gmail.com) “Sonicare fogkefe” tárggyal, és küldünk Önnek egy kuponkódot, mellyel kedvezményesen vásárolhat a sonicare hivatalos web oldalán.

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email