Dr. Makausz blog

Helyes fogmosási technika

Attractive couple brushing teeth in morning together

Fogmosás kapcsán nagyon fontos kérdés, hogy ismerjük-e a helyes fogmosási technikát. Nem elég a jó fogkefe, ha nem megfelelően használjuk. Ezért szájhigiéniai teszünk második kérdése a fogmosási technikára vonatkozott. Itt is megadtunk három válaszlehetőséget, most ezeket vesszük sorra:

a) jobbra-balra intenzív sikáló mozdulatok

Körülbelül ez az a mozdulat, amit régen a TV-Macitól láttunk. Ne utánozzuk! A jobbra-balra sikáló mozdulatok nem követik az ínyszélt és a fogak anatómiai formáját. A fogak első felületét tisztítja, ami tisztítás szempontjából a legkevésbé lényeges, hiszen ezek a felületek jóformán öntisztulóak, az evés, beszéd stb. által. Azonban a külső és belső fogfelszíneken egyáltalán nem hatékony. Veszélye továbbá, hogy az erős sikálás, „a kitartó, rossz technika”, fognyaki érzékenységhez és kopáshoz vezethet. A sikáló mozdulatoknak egyetlen helyen van létjogosultságuk: a rágófelszíneken.

b) körkörös, ínyt is elérő mozdulatsor

A körkörös, ínyt is elérő mozdulatsor a helyes fogmosási technika, de kizárólag kis fejű, puha sörtéjű, sokcsomós fogkefével érvényes. (Ahogy az 1. leckében megtanultuk a helyes fogkefe kiválasztását 🙂) Ez az a mozdulatsor, amellyel tökéletesen el lehet távolítani a lepedéket, pont azokról a részekről, ahonnan egyébként a fog domborulatai miatt nem távozik a lerakódás (nem öntisztuló fogfelszínek).

fogkefe 45 fokos szögben
fogkefe 45 fokos szögben

Tehát, fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük, úgy hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fog felszínével 45 fokos szöget zárjon be. Enyhe nyomást alkalmazva, 15-20 körkörös mozdulatot teszünk. Ez alatt a fogkefe sörteszálai –amennyire tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. A körkörös mozdulat után, tehetünk még az ínytől távolodó söprő mozdulatot, hogy a fellazított lepedék távozását ezzel is segítsük. Ezután a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket, és ugyanígy járunk el, ameddig körbe nem értünk. Ha ezt a mozdulatsort a fogak külső és belső felszínén is elvégeztük, utána következhet a rágófelszíneken a sikáló mozdulat.

c) íny felé söprögető mozdulatok, egyesével a fogakon

Az íny felé söprögető mozdulatok azért nem jó technika, mert söprögetést mindig az íny felől indulva szabad csak végezni. Az íny felé dolgozva csak az íny alá visszük a lepedéket és baktériumokat, valamint visszatoljuk az ínyt, és ezzel szabaddá tesszük az amúgy is érzékeny fognyaki részt. Ezt a technikát ezért ne alkalmazzuk!

Fontos megjegyeznünk még fogmosás kapcsán, hogy naponta kétszer, reggel és este végezzük, és alkalmanként legalább 2 percig tartson. A fogkefével történő fogmosást mindenképpen érdemes fogköztisztítással is kiegészíteni, mert csak így tudunk tökéletesen alapos tisztítást elérni. De erről majd a következő leckében lesz szó.

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email