Amikor csak lehet, a foghiányok pótlására fixen beragasztott megoldást érdemes választani. Funkciójában, használatában, megjelenésében ez a megoldás hasonlít legjobban az eredetihez.

A korona egy olyan fogpótlás, amely beborítja a lecsiszolt fog felszínét, így pótolja a külső, látható részét. Amikor a fogak funkciói (rágás, hangképzés, esztétika) már töméssel nem állítható helyre (pl. túl nagy rész hiányzik a fogból) akkor koronát javaslunk.

Ha több egymás melletti korona egyben készül el, és hiányzó fogat is átível, hídnak nevezzük. Koronák és a hidak csak “méretükben” különböznek, technikailag azonos a készítésük módja. Nemcsak védelmet jelentenek a maradék fogak számára, hanem erősítik is azt, és ugyan olyan külső megjelenést biztosít, mint az eredeti fog.

Mennyi ideig tart egy korona vagy híd elkészítése?

A rendelőnkben 3-4 alkalmat vesz igénybe. Napokra bontva ez azt jelenti, hogy hétfői napon kezdjük, és a következő hét keddre készen van.

Mik az elkészítés lépései?

Első alkalommal:

 • Eltávolítávolítjuk a fogból a szuvas részeket, megformázzuk (lecsiszoljuk) a fogat.
 • Ha szükséges és lehetséges, készítünk rá ideilenes koronát is. Az ideiglenes korona (vagy híd) rögtön rákerül a fogra, tehát nem fog “fogatlanul” távozni.
 • A fogakról lenyomatot veszünk, melyet elküldünk a laboratóriumba, ahol a fogműveket készítettjük.

Második alkalommal:

 • A készülő munkát próbáljuk.

Harmadik alkalom:

 • Az elkészült pótlást beragasztjuk.

Milyen anyagból készülnek a koronák illetve a hidak? milyen anyagbol keszülnek a koronak hidak

A koronák, illetve hidak két részből állnak.

A külső, látható porcelánleplezés adja a fog formáját, esztétikai értékét, alkotja a rágófelszínt. Sajnos ez önmagában igen törékeny. Az alátámasztásához erős vázat kell készíteni, mely ellenáll a rágóerőnek.

A váz készítéséhez többféle anyagot tudunk felhasználni, legújabban BioHPP-t, cirkóniumot, legtöbbször fémet. A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet.

Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése is.

A felhasznált anyagok a kerámia, a fémek, a cirkónium belátható időn belül nem öregednek el. Alattuk a fog, ugyanúgy viselkedik, mint az ép fogaknál. A környezetük sorvad, a széleken a fog szuvasodhat. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell, és ha szükséges, le kell cserélni a hidakat.

Egészségügyileg magasan kulturált országokban (Németország, Svájc) 8-10 évente lecserélik a hidakat, nem csak azért, hogy a fogíny vonalát aktuálisan követő széli záródást alakítsanak ki, hanem azért is, mert így tudják a hidak által takart részeket vizsgálni illetve kezelni.

Hazánkban sajnos, anyagi okokból ritkán cserélünk épnek látszó hidat, 20-25 éves hidakat legtöbbször azért veszünk le, mert teljesen tönkre megy alatta egy-egy pillérfog. Ezt nem szabadna megvárni.

 

Hogyan készül a fémmentes korona? mi a cirkonium, azaz a fémmentes kerámia

  • Olyan csúcstechnológiát biztosító anyagokból, melyek képesek a protetikai ellátásnak teljesen új arculatát kialakítani, a természetes fogakhoz tökéletesen hasonló fogmű kialakítását teszik lehetővé, olyan életszerű benyomást keltenek, mintha minden foga eredeti lenne.
  • Ennél a megoldásnál a koronák, hidak vázának készítéséhez nem használunk fémet.
  • Fogorvosi kezelések, és lenyomatvétel után a fogtechnikai laboratóriumban elkészül az Ön leendő „új fogainak” digitális mintája. Ez a minta lesz az alapja annak a számítógép-vezérlésű úgynevezett frézegységnek, mely egy tömbből elkészíti a korona vagy híd vázát. Ezt a vázat az Ön saját fogaival azonos színű borítással leplezzük, elérve ezzel a kívánt esztétikai hatást. Hogy a rendszer biztonságosan és zökkenőmentesen működjön, szigorúan követjük a gyártó cégek előírásait.

Viselhetőségi tulajdonságai nagyon pozitívak:

 • Tökéletesen természetes hatású, nem lehet megkülönböztetni az eredeti fogtól.
 • A fényt átereszti, hasonlóan, mint a valódi fogak.
 • Még egyetlen esetben sem jegyeztek le allergiás reakciót. A cirkóniumoxidot több mint 20 éve használják a gyógyászatban.
 • Más fogászati anyaggal nem lép reakcióba.
 • Tökéletes felülete megakadályozza a lepedék lerakódást, ezáltal biztosítja a száj higiéniáját.
 • Kiváló szigetelő hatású, így nem kell aggódnia a forró és hideg ételekre, italokra való érzékenység miatt.
 • Kimagasló stabilitásának köszönhetően rendkívül tartós.

Fémmentes korona

Fémkerámia korona

 

 

 

 

 

 

 

“Ha Ön élvezni kívánja a cirkónium nyújtotta számtalan előnyt, fontolja meg érdemes-e ebbe többletkiadást fektetni.”

Mi a fémkerámia korona?

Manapság még ez a leggyakoribb beragasztott fix fogpótlás.

Külső megjelenését a kerámia adja, belső vázát fémek.

A fémek közül a leginkább szövetbarát a platinaarany, a legelterjedtebb a nikkelmentes kobalt-króm ötvözet. Hogy melyiket válasszuk, korlátot ad az esetleges allergia kérdése.

Néhány éve a hagyományos fémöntési eljárásokat felváltotta a Lézerszinter. A digitális gép rétegről rétegre építi fel a hídvázat egy lézernyaláb segítségével. Ez a technológia csökkenti, már- már kizárja a hiba lehetőségeket.

 

aranykerámia híd

cirkóniumvázas híd

lecsiszolt előkészített fog

elkészült fémkerámia korona

letörött fog

elkészült fémkerámia korona

[/slide] [/accordion][a