Dr. Makausz blog

Láthatatlan fogszabályozás

Minden, amit a láthatatlan fogszabályozásról tudni érdemes

A láthatatlan fogszabályozás története

A rögzített készülékekkel történő fogszabályozásnak egy elegáns és kényelmes alternatívája lehet az úgynevezett láthatatlan fogszabályozás. Ez nem jelent mást, mint kivehető, víztiszta, átlátszó mélyhúzott sínekkel történő fogmozgatást.

Hosszas kutatómunka után az első igazán sikeres készülékcsaládot, az Invisalign rendszert az Align Technology mutatta be 1997-ben, ami aztán 1999-ben vált először széles körben elérhetővé a fogorvosok számára. Azóta több cég és kutatócsoport is sikeresen fejlesztette ki saját rendszerét, így ma már többféle megoldás közül válogathatunk.

Víztiszta megjelenése és kivehető mivolta miatt hamar népszerű lett ez a kezeléstípus azon felnőtt páciensek körében, akik idegenkedtek a hagyományos rögzített multiband technikától és az ezzel járó kellemetlenségektől. Elődjeihez képest a mai láthatatlan fogszabályozó innovációja abban rejlik, hogy a kezelés során egymás után felhasznált készülékek gyártásához nincs szükség újabb lenyomatvételre és mintakészítésre, hanem számítógép segítségével (CAD-CAM) történik az egyes sínek tervezése és elkészítése.

Víztiszta sínek a láthatatlan fogszabályozáshoz
Láthatatlan fogszabályozó sín

A láthatatlan fogszabályozás módszere

A láthatatlan rendszerrel történő fogszabályozás egy úgynevezett „aligner” sorozattal való kezelést foglal magába. Ezek a készülékek egy átlátszó, vékony – általában kevesebb, mint 1 mm – műanyag fóliából készülnek és Computer-Aided-Design, Computer-Aided-Manufacturing (CAD-CAM) labortechnológia segítségével nyerik el végleges formájukat. Az előre meghatározott sorrend szerint viselt fogszabályozók mindegyike úgy készül, hogy a két hetes viselési periódus alatt kb. 0.25– 0.3 mm-es fogelmozdítást hajtsanak végre. Ebben az esetben is meghatározó a páciensek együttműködése, hiszen a legoptimálisabb a készülékenkénti 300 órás viselési idő lenne, azonban a két hetes intervallumban már napi 18-20 órás használattal is kielégítő eredményeket lehet elérni. A kezelés időtartama az aktuális eset függvénye, de általánosságban elmondható, hogy a teljes program kb. egy, másfél évet vesz igénybe.

Láthatatlan fogszabályozó sínekkel

A láthatatlan fogszabályozás alkalmazása

A láthatatlan készülék legfőbb indikációs területe a kismértékű torlódás kezelése és helyteremtés megvalósítása (1 és 5 mm között), mélyharapás, fedőharapás megszűntetése, valamint a fogsorok záródását érintő egyéb problémák rendezése. Ugyancsak eredményesen alkalmazható nem- csontozati fogív szűkület esetén a fogak limitált döntésére, valamint rögzített készülékkel történő kezelés utáni rögzítő készülékként.

A fogszabályozó készülék készítése

A láthatatlan készülékkel történő terápiában használatos fogszabályozók elkészítése egy többlépcsős, bonyolult folyamat. Elsőként az alsó és felső fogsorról készült lenyomatok, minták és a viaszharapás 3D scannelése történik. Ezután a bevitt adatokból a számítógép elkészíti a későbbiekben használatos virtuális modelleket. Ezt követően egy számítógépes program meghatározza a klinikai koronák tengelyeit, színkódolja az összes fogat, majd szeparálja őket egymástól. Az egyes fogak innentől kezdve egyesével kezelhetők és módosíthatók a programon belül. Ebben nagy segítséget nyújthatnak a páciens fogazatáról készült fényképfelvételek. Ezután történik a két modell centrális occlusióba (ideális harapás) való rendezése. Ez egy újabb program segítségével történik, ami különböző algoritmusokat felhasználva úgy illeszti össze a mintákat, hogy a megfelelő kontaktpontok párosításával maximális csücsök- barázda érintkezést érjen el. Ezt követően történik meg a programon belül a fogak egyenkénti rendezése a fogszabályozó orvos utasításainak megfelelően, valamint a fogak mozgatási „útvonala” és az ehhez szükséges idő kiszámítása. Tulajdonképpen ez határozza meg, hogy hány fogszabályozóra lesz szükség és azok melyik fogat, vagy fogakat fogják a kívánt pozíció felé mozgatni. A teljes terápiához szükséges készülékek számát a legnagyobb távolságra mozgatott fog – vezető fog – határozza meg.

A számítógépes munka végeztével a virtuálisan programozott terápia tervét megkapja, majd jóváhagyja a fogorvos és megkezdődhet a laboratóriumban a kezelés egyes fázisaihoz tervezett fizikai minták gyártása 3D nyomtatással. Később ezekre a sztereolitográfiás módszerrel elkészített modellekre történik a fogszabályozók gyártása vákuum hőformázó, vagy mélyhúzó készülékekkel. Ezt követően zajlik a készülékek jelölése, precíziós vágása, a modellről való eltávolítása, polírozása, dezinficiálása és csomagolása. Ezek a fogszabályozók 0.75 mm vastag poliuretán fóliából készülnek.

Láthatatlan fogszabályozó
A láthatatlan fogszabályozás kényelmes és elegáns

A láthatatlan fogszabályozás sajátosságai

A rendszert pozitívan jellemzi, hogy a terápia időtartama kiszámítható, hiszen a teljes kezelés számítógépen, három dimenzióban előre megtervezett.

Nem akadályozza a megfelelő szájhigiéne fenntartását, ami elengedhetetlen a készülék viselésekor, hiszen a síneket csak tökéletesen tiszta fogsorokra ajánlott felhelyezni. Kevéssé zavarja a beszédet és az egyéb nyelvfunkciókat, különböző anyagú fogpótlások mellett is gond nélkül alkalmazható, valamint eltávolíthatósága miatt lehetőséget nyújt a fogakat rögzítő rostok regenerációjára. Szintén előnyös tulajdonság, hogy kevesebb diszkomfort érzettel és fájdalommal jár, valamint esztétikailag is kedvező.

A készülék tisztán tartása sokkal egyszerűbb, mint a rögzített készülékeké, hiszen bármikor gond nélkül eltávolítható. Felnőttek számára ajánlott kezelési mód.

Jöjjön el fogszabályozás konzultációra!

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email