Dr. Makausz blog

Milyen fogkefét használjunk?

Colorful toothbrushes.

Aki kitöltötte szájhigiénia tesztünket rögtön elsőre azzal a kérdéssel szembesült, hogy milyen fogkefét használ. (Aki nem töltötte még ki, itt eléri: http://www.makausz.com/szajhigieniai-teszt/ )

Ez fontos kérdés, úgymond belépő a helyes szájápolás világába. Ugyanakkor nehéz is, mert a nagy áru- és reklám-kínálatban nehéz eligazodni. Mi négy választ adtunk meg, nézzük, ezek közül, melyik jó választás, és miért.

a.) elektromos/szónikus fogkefe

Oral-B professional care 500

A köznyelvben elektromos fogkeféknek mondott kategóriának két típusa van: a kör-alakú kefés, oszcillációs, rotációs, pulzáló mozgást végző elektromos, illetve a hagyományos fogkefe fejes, sepregető-rezgő mozgást végző szónikus fogkefe.

Mindkét típus kimondottan hatékonyabban távolítja el a lepedéket, mint a kézi fogkefe. Ennek oka, hogy míg a kezünkkel percenként maximum 600-700 mozdulatot tudunk tenni, azt sem tökéletesen, addig az elektromos fogkefék ennek többszörösét teszik (7600-8800 mozgást), és azt is HELYESEN! Így az elektromos fogkefével a rossz fogmosási technikát lehet korrigálni, hiszen nem kell mozdulatsort csinálni, csak rá kell helyezni a fogakra, és a mozdulatsort a fogkefe végzi.

Másik nagy előnye az időkontroll, a fogkefe jelzi a szükséges fogmosási idő elérését. Kutatások igazolták, hogy általában 30 másodperc alatt intézik el az emberek a fogmosást, az elektromos fogkefe segít ezt az időtartamot a megfelelő hosszúságúra kinyújtani.

Különösen előnyös azoknak, akik nehezen szoknak le az erős, sikáló mozdulatokról és ezért pl. fognyaki kopásban szenvednek. Gyermekeknél is jó fogmosás kiegészítő lehet, vagy akinek valamiért nem olyan ügyes a keze.

A jobb modelleken nyomásérzékelő is van, ezzel is elősegítve a jó technika alkalmazását és a kopások, érzékenységek megelőzését. Tehát egy jó elektromos fogkefe, jó választás a helyes szájápoláshoz.

b) közepes erősségű, márkás fogkefe

nem igazán jó választás, mert az átlagos fogkefék szálai gyakran túl kemények ahhoz, hogy gyengéden kövessék a fog alakját és a kefefej is túl nagyméretű ahhoz, hogy minden kritikus területet elérjen.

Ráadásul az ilyen fogkefék észrevétlenül is erősebb fogmosásra ösztönöznek, aminek eredménye lehet a krónikus ínygyulladás, az íny visszahúzódása, ami fognyaki érzékenységgel párosul. Hiába a jól hangzó márka, a magas ár, ne válasszuk ezt.

c) puha, sűrű sörtéjű fogkefe

Puha sörtéjű, sűrű csomózású, kisfejű fogkefe az ideális választás a kézi fogmosáshoz. Minél több puha sörtéje van, annál hatékonyabban tisztíja meg a fogfelületet (vannak kisfejű fogkefék, több mint 5000 sörtével is).

A szálak vége dolgozik, finom, de rugalmas sörtékkel tökéletesen megtisztítható a fog, fontos hogy a szálak vége lekerekített legyen, hogy ez se sérthesse meg a zománcot. A kis fej is fontos, mert azzal lehet könnyen elérni minden területet.

A sörtének pedig semmiképp sem kell erősnek lennie, vatta puhasággal is tökéletes tisztítás lehetséges.

d) egycsomós fogkefe

Az egycsomós fogkefe az igazi szájápolás-fanatikusoknak vagy speciális esetekben jó választás. Egycsomós fogkefével nem hagyományos módon mosunk fogat. Jóval időigényesebb elfoglaltság, viszont nem szükséges a fürdőszobában tölteni ezt az időt, hanem bárhol, bármikor végezhető, akár tévézés, számítógépezés, még utazás közben is.

A fogak teljes felszínét és az ínyszéleket is hatékonyan tisztíja. A lekerekített, egycsomós fogkefefej puha szálai tökéletesen illenek az ínyszél anatómiai formájához, így ez a technika kíméletes az ínyhez. Ideális fogszabályzóhoz, implantátumhoz, hídpótláshoz, bölcsességfogak előtörésekor vagy akár gyermekeknek fogváltáskor (pl. kis tejfog mellett egy nagy maradó fogat így lehet tökéletesen megtisztítani)

Tehát fogkefék terén több jó válasz is van, fontos azonban mindegyiknél, hogy megfelelő eszközzel és helyes technikával végezzük a fogmosást. Figyelni kell arra is, hogy minden fogkefét 3-4 havonta le kell cserélni, amikor a sörték már nem tudják hatékonyan elvégezni a mechanikus tisztítást. Fertőző betegség (pl. felsőlégúti fertőzés, herpesz, stb.) után szintén cseréljük le a fogkefét vagy speciális oldattal fertőtlenítsük!

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email