Dr. Makausz blog

Minden terhesség egy fog elvesztésével jár?

Positive pregnant woman in dress lying on the sofa home

Szájápolás terhesség alatt – anyai kockázatok és azok megelőzése

A mondás, mely szerint minden születendő gyermek az anyának egy-egy foga elvesztésével jár, orvosi szempontból már rég nem aktuális. Tény, hogy a kismamák különösen veszélyeztetettek a fogbetegségek tekintetében, de megfelelő szájhigiéniával és odafigyeléssel a fogak egészségét megóvhatjuk.

A terhességi hormonok többek között befolyással vannak a fogínyre, a nyálra, emellett gyakran megváltoznak az étkezési szokások is. Ha ehhez rossz szájhigiénia is párosul, máris adottak a fogak megbetegedésének feltételei.

Sőt ezek a folyamatok a magzat egészséges fejlődésére is veszélyt jelenthetnek, különösen az ínygyulladás. Konzekvens megelőző intézkedésekkel azonban a terhességi komplikációk elkerülhetőek. Ezért azt ajánlom, ha babát tervez, vagy amint tudomást szerzett a terhességről, mielőbb keresse fel fogorvosát, hogy megtehessék a szükséges megelőző intézkedéseket.

A kismamákat leginkább fenyegető kockázatok ilyenkor az ínygyulladás, a fogszuvasodás és a saverózió. Nézzük ezeket részletesen, és hogy mit tehetünk ellenük:

Terhességi ínygyulladás

A kismamák nagy többségénél a várandósság alatt ínygyulladás lép fel, sokszor egy már eleve fennálló betegség erősödik meg. Ennek okai, hogy a terhesség alatt a nyálkahártya kiserei kitágulnak, vérbővé, duzzadttá válnak, így az íny érzékenyebb a gyulladásokra. A fog és a nyálkahártya találkozásánál felhalmozódó plakk baktériumai savakat, toxinokat termelnek. Ezek az anyagok a megduzzadt ínyen könnyebben bejutnak a szervezetbe, és a mélybe jutva gyulladást hoznak létre.

Ha a kismama ugyanolyan felületesen mos fogat, mint régebben, akkor ez a helyzet nagy valószínűséggel létrejön. A problémát súlyosbítja, ha a kismama a régen megszokottnál is hanyagabbul mos fogat, hisz ijesztően vérzik mosás közben a foghús, és érzékeny, fájó a fog nyaki része. Sokszor ilyenkor ördögi kör alakul ki: a fogakat a fogínyvérzéstől való félelem miatt kevésbé tisztítjuk, aminek következtében még több baktérium telepedik a szájunkba.

A fogínygyulladás mértéke nagyon különböző lehet, az enyhe fogínyduzzanattól az erősen vérző gingivitisen át, egészen az összes fogat érintő fogágy-gyulladásig terjedhet a betegség. A folyamat a fogágy sorvadásához vezet, ezért sem szabad elhanyagolni.

További fontos tényező, melyet kutatások megerősítettek, hogy a koraszülés vagy alacsony súlyú újszülött világra hozatalának rizikója hétszer nagyobb azoknál a nőknél, akik ínygyulladásban szenvednek: krónikus fogágy-gyulladásban, gyulladást keltő baktériumok juthatnak a véráramba, mely idő előtti vetéléshez vagy a szülés megindulásához vezethet. Jó szájhigiéniával és adott esetben az íny kezelésével ezek a kockázatok elkerülhetőek.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az ínygyulladást?

Tisztítsuk, illetve különösen tisztítsuk a vérző területeket is, hogy a vérzés okát – a bakteriális plakkot – leküzdjük. Kiemelten fontos a fogközök mindennapos tisztítása is.

Hányinger, rosszullét ellenére is mossunk fogat: a hátsó fogak (különösen felül) tisztítása főleg a terhesség első időszakában hányingert okozhat. Ennek ellenére próbáljuk minél alaposabban megtisztítani a fogakat, lehetőleg ne éhgyomorra. Használhatunk kisméretű fogkefét, gyerekfogkefét, egy fogra való fogkefét, vagy akár elektromos fogkefét, melynek kicsi fejével nem ütközünk a garat nyálkahártyájába vagy a nyelv hátsó részéhez, melyek irritációja hányingert okozhat.

Fokozott szuvasodás-veszély

A kívánóság gyakori, cukorban is gazdag étkezéseket jelent, melyek hiányos szájhigiéniával való kombinációja a baktériumok elszaporodását jelentheti. Ezek a baktériumok a cukrot gyorsan savvá alakítják, ami aztán megtámadja a fogakat.

Sokszor a terhesség első időszakában a rosszullétek miatt a fogmosást elhanyagoljuk, és ezáltal a baktériumok zavartalanul szaporodnak el a szájunkban. Ezen kívül a terhességi hormonok hatására a nyál öblítő és védő-funkciója is csökken, a nyáltermelés szegényebb, a nyál sűrűbb lesz.

Mit tegyünk hogy elkerüljük a fogszuvasodást?

Cukortartalmú italokat, ételeket lehetőség szerint kerüljük, vagy legalábbis korlátozottan fogyasszunk, pl. csak főétkezések után.

Fokozzuk a nyáltermelést intenzív rágással, például cukormentes rágógumival. Az erős rágás fokozza a nyáltermelést, és ezáltal a nyál jobban gyakorolja védelmi funkcióit. Ez abból áll, hogy a fogzománcot mineralizálja és a savakat semlegesíti.

Cukrot ne szénhidráttal együtt együk, inkább együnk meg egy tábla csokit, mint egy kis csokis kekszet vagy nápolyit.

Éjjel sose fogyasszunk savas vagy cukortartalmú élelmiszereket, italokat, mivel ilyenkor a nyáltermelés nagyon visszaesik.

Savkárok a fogakon

Ha (élelmiszerből vagy gyomorból érkező) savval érintkeznek a fogak, először a fogzománc felső rétegeit puhítják fel, majd hosszabb savhatás alatt a fogat kémiailag oldják.

Ételek és italok tartalmaznak savat, mint pl. az üdítő italok, energia-italok, zöldség és gyümölcslevek, különösen a C-vitamin tartalmú déligyümölcsök és leveik, az ecetes öntetes saláták, a savanyúságok, a gyümölcstea, a savanyú cukorka, a bor. Egyes gyógyszerek is tartalmaznak savat, pl Aszpirin, C-vitamin és vaskészítmények.

A gyomorban lévő savak a hányás, öklendezés, reflux vagy gyomorégés következtében kerülhetnek a szájba, az első harmadban leginkább a gyakori hányás, az utolsó trimeszterben a gyomorégés jellemző.

A frissen felpuhult fogzománc az azonnali fogmosás következtében sérülhet, különösen a rossz fogmosási technika, az erős dörzsölés hatására.

Mit tegyünk a saverózió okozta károk elkerülése érdekében?

Savas ételek fogyasztása, vagy hányás után először csak öblítsünk, ne mossunk rögtön fogat, várjunk egy órát, ennyi idő alatt a nyál ásványi anyagai visszaépítik a felpuhult zománcot.

Sokat segít, ha a savas behatás után a szájat vízzel, tejjel vagy fluorid tartalmú szájvízzel kiöblítjük. A legjobban azzal védjük a fogakat, ha fluoridot használunk, fluoridtartalmú fogkrém, szájvíz vagy gél formájában. Léteznek kifejezetten saverózióra komponált termékek. Ezek használatát beszéljük meg fogorvosunkkal, kérjünk személyre szabott tanácsot.

Hangsúlyozom, hogy a problémák megelőzésében kulcsfontosságú a jó fogmosás, a fogkefe, a fogköztisztítók helyes használata, erre szájhigiénikus szakember meg tudja tanítani. Emellett rengeteg szájápolási termék kínálkozik a szájüregi problémák megelőzésére, ápolására, terápiájára. Sajnos nem mindegyik használható a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Ezekről bővebben egy későbbi cikkemben olvashat.

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email