Kivehető fogpótlások

Sokan idegenkednek a kivehető pótlástól, félnek tőle, kényelmetlennek gondolják. Egy jó funkciójú fogpótlás viselésekor ez a rossz érzés hamar megszűnik.

Megszokása után sajáttá, testrésszé válik, hasonlóan, mint a szemüveg.

I.Részleges kivehető fogpótlás

Az eredeti fogaknál nagyobb helyet foglal el a szájban, a foghús kisebb- nagyobb területét is fedi, a maradék fogakhoz rögzül, de a páciens önállóan el tudja távolítani és helyre tudja illeszteni.

Akkor készülnek, mikor a megmaradt saját fogak száma, illetve elhelyezkedése már nem teszi lehetővé rögzített fix fogpótlás készítését.

A fogpótlás a maradó fogakhoz többféle módon kapcsolódhat:

  • Legegyszerűbben különböző kapcsokkal lehet a meglévő fogakhoz rögzíteni. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a meglévő fogakat nem kell „bántani”, lecsiszolni. Ezek a kapcsok látszódnak és elmozdulhatnak a fogakon.
alsó részleges protézis drótkapcsokkal alsó részleges protézis öntött kapcsokkal

Az alábbi két megoldás lehetőséget ad a rögzítő eszközök láthatatlanná tételére, és a stabilitás fokozására!

  • Rejtett kapcsolódás. A finommechanikai eszközök (csúsztatók, merevítőrudak, patentok…) diszkrét módon igen stabil segítséget kínálnak. Ilyenkor úgynevezett kombinált fogpótlást készítünk. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk. A hídhoz a kivehető fogmű rejtett módon kapcsolódik. Ezek a kapcsolódási pontok összerakott helyzetben nem látszódnak, a pótolt fogak belsejében takarva maradnak. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú fog található a frontfogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak.
kombinált fogpótlás hidakon csúsztatók, melyekhez a kivehető rész kapcsolódik
  • Teleszkópos fogsor akkor javasolt, ha csupán néhány fog marad a fogívben. Ilyenkor ezen fogak lecsiszolt felületére egy speciális alakú fogmű (primer teleszkóp) kerül felragasztásra, melynek negatív mása (szekunder teleszkóp) a fogsorba épül be. A két teleszkópot a patikaüveg és az üvegdugó találkozásához tudnám hasonlítani. Ha kiszorul közülük a levegő nagyon stabilan tart. Az eredmény úgy néz ki, mint a teljes fogsor, csak nem mozdul ki. Németországban nagyon kedvelik.
felső teleszkópos protézis felső teleszkópos protézis alsó teleszkópos protézis

 

Ezek a megoldások tartósak, stabilak, esztétikusak, nagyon jól használhatóak. Kivehetőek, de nem kell attól félni, hogy rágás közben kiesnek, beszéd közben kilökődnek. Kizárólag a tisztításakor kell kivenni, ezután vissza kell helyezni. Sok esetben a kivétel nem is olyan egyszerű. Éjszaka is viselhetők.

Lehet olyan intimen kezelni, hogy a környezete ne vegye észre, hogy ilyen kivehető készüléket visel.

II. Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén, ha már egyetlen fog sem marad a rögzítésre, teljes protézist készítünk. Az ilyen fogpótlásokat a vákumhatás, a rágónyomás, és a gravitáció tartja a helyén.

Nagy körültekintést igénylő munka. A fogorvos, a páciens, és a fogtechnikus sok türelmét, és jó összhangját kívánó közös eredmény, mire a fogpótlás stabilizálásához szükséges összes anatómiai lehetőséget sikerül kihasználni.

A fogsorok átlagos kihordási ideje 6-8 év. Ennek egyik oka a műanyagok elöregedése, másik oka a terhet viselő nyálkahártya felszínek megsüllyedése, lesorvadása.

A fogsorok rögzítésében nagy segítséget nyújthat az implantáció. Mindössze 2-4 implantátum beültetése elegendő lehet ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlás ne mozduljon el rágás vagy beszéd közben.

Az implantátum, és a protézis lemeze között ilyenkor különböző patentek, locatorok vannak. Ezek megnyugtató megoldást nyújthatnak az alsó teljes protézisek rögzítéséhez.