Dr. Makausz blog

Szájszárazság

Unrecognizable Sick Girl Working On Laptop At Workplace, Cropped

Szájszárazság – amikor jóformán köpni-nyelni sem tud…

Egy jó paprikás csirke vagy dobostorta gondolatától is összefut a nyál a szájában? – Nagyon helyes! Ez ugyanis annak a jele, hogy Önnél jól működik a nyáltermelés. A szájban 6 nagy és rengeteg apró nyálmirigy van, melyek normál esetben naponta fél – másfél liter nyálat termelnek. Ez a testnedvünk tisztítja és remineralizálja a fogakat, a szájüreg benedvesítése által lehetővé teszik a beszédet, nyelést, ízlelést.

A szájszárazság – orvosi néven Xerosztómia – komoly dolog, mivel – amellett hogy nehezen nyel, nem érez ízeket, rossz a lehelete – a szájban lévő fertőzések negatív hatással lehetnek fogai egészségére is. A kevés nyál miatt fellépő száraz szájban a fogakon könnyebben és gyorsabban tapad meg a lepedék, képződik fogkő, mely növeli a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulásának kockázatát.

Az elegendő nyál életelixír a fogaknak.

A nyál rengeteg folyamatban vesz részt, hiánya nem csak szárazságérzetet okoz, hanem sokirányú folyamatot indít el.

A fogak és a száj egészségére a nyál következőképpen fejti ki védő hatását:

  • védő-bevonó réteget képez a nyálkahártyán, a fogak felszínén, és a táplálékon is,
  • védi a nyálkahártyát a kiszáradástól, sérüléstől,
  • védi a fogakat a savak hatásától, nem engedi a pH-t 5,5 alá csökkenni, így előmozdítja az ásványi anyagok beépülését a fogakba,
  • ásványi anyag tartalma erősíti a zománcot,
  • korlátozottan véd a baktériumok, gombák és vírusok ellen
  • enzimje elindítja a táplálék lebontását

Mik a szájszárazság okai?

A szájszárazság okai sokfélék lehetnek, gyakran bizonyos betegségek kísérő tünete. Cukorbetegség, májcirrózis, vas és vitaminhiány, nagyfokú folyadékvesztés, depressziós betegségek és egyes hormonális eltérések is vezethetnek szájszárazsághoz, a Sjörgen szindróma, és a daganatos terápiában használatos sugár- és kemoterápia következménye is lehet.

Több mint 1800 gyógyszer mellékhatása is létrehoz szájszárazságot, mint például vérnyomás-csökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, antidepresszánsok, görcsoldók, vízhajtók, allergia elleni gyógyszerek, nyugtatók, fogyókúrás szerek, Parkinson elleni szerek.

Jobban érintettek a szájszárazságban a dohányosok, akiknél csökkent nyálképződés figyelhető meg, az idős emberek, akik legtöbbször egyszerűen csak keveset isznak, illetve a klimax és a terhesség is járhat ilyen tünetekkel.

Hogyan lehet a nyálképződést serkenteni?

Elsődleges fontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Ezen kívül az erős rágás is serkenti a nyálképződést. Egy olyan étel, amit rendesen meg kell rágni, jobb hatással van, mint a puha, pépes. Ha nem megfelelőek a fogpótlásai, és ezért nem tud megfelelően rágni, akkor elsősorban jó fogpótlást kell készíttetni.

Érdemes és ajánlatos – minden korosztálynak – cukormentes rágógumit rágni vagy cukormentes bonbont szopogatni. Tudományosan igazolt, hogy ezek elősegítik a nyáltermelést és a szájban elősegíti a megfelelő pH-érték fenntartását. Kerülni kell az alkohol, a mentol, a kamilla, az erősen fűszeres ételek fogyasztását. Az SLS nevű adalékanyagot, mely habzást hoz létre például a fogkrémekben.

Milyen készítmények segítenek szájszárazság esetén?

Léteznek gyógyhatású készítmények, melyek rendszeres használata enyhíti a szájszárazságot. Segítenek csökkenteni a nemkívánatos baktériumok számát, ezzel meggátolják a fogszuvasodás elhatalmasodását, megelőzik a fogíny gyulladását, gátolják a rossz lehelet kialakulását, komfortérzetet biztosítanak.

Ezek leginkább termékcsaládok, melyek fogkrémből, szájvízből, gélből, sprayből, rágótablettából állnak. A termékek külön-külön nem elegendőek. Érdemes először a legtöbb összetevőt tartalmazót kipróbálni, hogy ízlik-e, nem okoz-e allergiás reakciót, majd a többi elemét is megvenni a családnak.

A gyártók pontosan leírják az egyes termékeik aktualitását. Tehát van, amelyiket étkezés előtt, közben, után kell használni. Az általam ismert recept nélkül kapható termékek a következők, ezek jobb patikákban, szájhigiéniás szakboltokban beszerezhetőek:

  • A dentaid xeros termékcsalád, melynek a spraye nyáltermelést stimuláló hatású.
  • A bioXtra termékcsalád, mely nyálenzimeket is tartalmaz.
  • A GC Dry Mouth Gel, mely nedvesít, a GC Tooth Mousse-szal kiegészítve, mely egy krém, amit a fogak belső oldalára kell felkenni.
  • Bioténe gél, nyálenzimeket tartalmazó nyálpótló zselé. Sajnos ennek a termékcsaládnak a többi terméke már nem kapható.

Ezeket a cikkeket is olvassa el

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email