Dr. Makausz blog

Tinédzser fogszabályozás

“Végre kiesett az összes tejfog, most már eljöttünk fogszabályozásra.”

Fogszabályozó fogorvosként gyakran találkozunk ezzel a mondattal az első konzultáció alkalmával. Sajnos a mai napig széles körben elterjedt gondolat, hogy a fogszabályozó kezeléssel várni kell a tejfogak elvesztéséig és/vagy az összes maradó fog előtöréséig. Ez azonban téves megközelítés, ugyanis számos olyan fogazati, csontozati állapot létezik, aminek a kezelését már tejfogazati stádiumban el lehet, vagy el kell kezdeni.

Tinédzser fogszabályozás előnyei

 
Szerencsére azonban azoknak sem kell lemondani az esztétikus és egészséges fogazat kialakítását célzó fogszabályozó kezelésekről, akik gyermekkorban nem estek át az előkészítő fázisokon. A mai modern, gazdag eszközpaletta és széleskörű ismereteink lehetővé teszik, hogy a tinédzser kor vége felé is teljes körű ellátásban részesítsük pácienseinket.
 
 
Mindezek mellett nagyon fontos szem előtt tartani azt, hogy lányoknál kb. 11-12, fiúknál pedig 13 éves kor fölött a kezelés szempontjából már felnőtt csontozatról beszélünk. Ez a kezelési lehetőségek és módszerek tekintetében fontos tényező. Hiszen a kor előrehaladtával csökken azoknak az elváltozásoknak a száma, amiket tisztán konzervatív úton tudunk rendezni.
 
 
 
 

Miért érdemes tinédzser korban belevágni a fogszabályozó kezelésbe?

  1. Talán a legfontosabb szempont az, hogy ez az az időszak, amikor még eredményesen lehet olyan fogazati, csontozati állapotokat kezelni, amelyek elhanyagolása a későbbiekben állkapocs ízületi panaszokhoz vezethet. A felnőttkori rágóízületi kattogás, recsegés, fájdalom, valamint az ebből adódó kisugárzó fej-, és nyakfájás megelőzhető egy jól megtervezett fogszabályozó kezeléssel. Természetesen nem minden harapási eltérés vezet ilyen tünetekhez. Azonban az időben felismert probléma és az elkezdett kezelés jelentősen csökkentheti a későbbi terápia időtartamát, valamint növelheti annak sikerességét.
  2. A fogszabályozó kezelés időzítésének egy másik jelentős aspektusa az arcesztétika. A mai szépség orientált világban egy egészséges fogsor, egy esztétikus mosoly valóban új kapukat nyithat meg a fiatalok számára. Segítheti a közösségbe való beilleszkedést, növelheti az önbizalmat és segíthet az egészséges énkép kialakulásában. A fogazati eltérésekhez köthető beszédhibák megszüntetése szintén nagy mértékben javíthatja egy tinédzser önértékelését, felszabadultan és magabiztosan szólalhat fel akár nagyobb közönség előtt is. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a sikeres szocializációhoz már ebben az ifjú felnőttkorban is fontos a külső megjelenés.
  3. Az esetlegesen meglévő bölcsességfogak kérdése is általában a tinédzser kor vége felé kezd előtérbe kerülni. Ezen fogak számának, méretének és elhelyezkedésének tisztázása számos későbbi bosszúságtól kímélheti meg a pácienseket. A szükséges bölcsességfog eltávolítások megfelelő időzítése nagyban segítheti az elért fogszabályozó eredmény korrekt konzerválását, de azon páciensek számára is hasznos lehet, akiknél nem volt indokolt fogszabályozó kezelés. Számukra a későbbi, akadályozott bölcsességfog előtöréssel kapcsolatba hozható torlódások elkerülése érdekében lehetnek hasznosak a fent nevezett információk.
  4. Végezetül egy nem elhanyagolható faktor, a kezeléshez szükséges idő. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ebben az életkorban még nagyon jól és gyorsan reagálnak a kemény-, és lágyszövetek a fogszabályozó kezelésre. Az életkor előrehaladtával a fogak mozgatásához egyre több időre van szükség, mert a szervezetben lassabban mennek végbe a csontátépülési folyamatok így a kezelés időtartama is szignifikánsan megnőhet.

Hozza el gyermekét fogszabályozás konzultációra!

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email