A páciensek egyre gyakrabban keresik fel a fogorvosokat a szájüregükben hosszabb ideje fennálló és gyógyulási hajlamot nem mutató szokatlan gyulladásos jelenségek miatt.

Ezek hátterében sokszor allergia áll.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt a bizonytalan eredetű jelenségekre könnyedén kimondták, hogy allergia okozza. Ma már sok fogászati anyagról egyértelműen bevizsgálható, hogy allergiás reakciót okoz e.

 

Mi az allergia?

Immunrendszerünk egy egyébként teljesen ártalmatlan anyagot ellenségnek érzékel. A ,,támadót” megjegyzi és később, mikor felismeri, küzd ellene. Ezután egészen kis mennyiségű irritáló anyag esetén is stimulálhatja az alvó memóriasejt az immunrendszert.

 

Milyen anyagok okozhatnak a fogászatban allergiás tüneteket?
Allergén lehet minden olyan anyag, mellyel az emberi szervezet kontaktusba kerül. A fogászatban leginkább a fémek okoznak allergiás tüneteket (nikkel, kobalt, króm, higany, berillium, réz, platina, palládium, iridium…).

 

A környezetben fellelhető irritáló anyagok, a benzolszármazékok, festékek, terpentin, formalin, növényi gyanták és balzsamok (kolofonium, perubalzsam, propolisz), gyógyszerek (penicillin, chloramfenikol, paraben) könnyen szenzibilizálnak (túlérzékenyítenek).

 

Nehéz meghatározni az allergiát kiváltó eredeti tényezőt. Fontos tudni, ha egy anyag iránti érzékenység más területen már kialakult (mosószerek, kozmetikumok, vegyi anyagok alkotóelemei, bizsuk, munkahelyi ártalmak…) a fogászati anyagok tekintetében is allergiás jelenségekre lehet számítani. Akinél például fülbevaló okozott egy fémmel szembeni túlérzékenységet, nem készíthető az illető fémet tartalmazó ötvözetből fogmű, mivel az biztosan allergiás reakciót váltana ki akkor is, ha előzetesen a páciens sohasem viselt fogművet.

 

A szenzibilizálódáshoz 6-14 nap szükséges. Kialakult allergia esetén a tünetek megjelenéséhez 24-48 óra kell.

 

Milyen tüneteket okozhat?

A fogászati anyagok (elsősorban a fémek) leggyakrabban a szájnyálkahártyán vagy a bőrön okoznak allergiás tüneteket.

 

Helyi, szájüregi reakciók: szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia

 

Távoli, bőrreakciók: égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagok jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás

 

Hogyan diagnosztizálható a fémallergia?

A fémallergia megállapítására két tesztelési módszer létezik:

 

Az epicután teszt során az egyes fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket a hát bőrére egyesével felviszik, és leragasztják. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A bőrreakciókat több napon keresztül kell leolvasni.

 

A limfocita-transzformációs teszt azon fémek esetén végezhető el, melyek a specifikus T limfociták képződését váltják ki. Ehhez a vizsgálathoz vérvétel szükséges.

 

A bőrteszt allergiavizsgálatok szerint a fogászatban alkalmazott valamilyen anyaggal szemben a megvizsgált betegek 35-40%-a mutat pozitív allergiás reakciót, ezek között 15% férfi és 85% nő. Az allergiás páciensek 2/3-ad részében egy anyagra, 1/3-ad részében több anyagra egyszerre fordul elő reakció. A legtöbb pozitív esetet a fémek adják.

 

Az allergia tesztet bőrgyógyász-allergológus szakorvosok végzik. Ma már rengeteg anyagra vannak vizsgálatok. Ha szükségesnek érzi, fogpótlás készítése előtt kérdezze meg bőrgyógyászát, allergológusát végez-e epicután bőrtesztet fogászati anyagokra, különös tekintettel fémekre. Ennek eredményével ki tudjuk választani, milyen anyagból készítsük el a pótlását.

Hogyan kezelhető a fémallergia?

A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az ezt az érzékenységet egész életére magával hordozza. Jelenleg sajnos nincs olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné. A fém kerülése sajnos sokszor bizonyos ékszerek, kozmetikumok viselésének mellőzését, a fogászati tömések, pótlások, implantátumok cseréjét jelenti.

 

Az arany, a kerámia, és a cirkónium olyan anyagok, melyek legkevésbé okoznak allergiás megbetegedést. Tulajdonságaik révén a fogászatban előszeretettel használjuk.