A foghúzás után fontos, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, egy kocsonya-szerű véralvadék képződjön. Ez gyorsan létrejön, ha közvetlenül a húzás után a fog helye szárazon marad, ez kb. 20-30 perc, melyet nálunk a székben ülve tölt. Ilyenkor nyugodtan, fejét nem mozgatva, résnyire nyitott szájjal, nyálát lenyelve, szárazon próbálja tartani a sebet. Ha ez létrejön, kicseréljük a gézlapot, mellyel távozhat, és melyet kb. újabb fél óra elteltével kidobhat. Ez alatt az idő alatt is igyekezzen szárazon tartani a sebét. Amíg az érzéstelenítés tart, semmit nem fogyaszthat (nehogy félrenyeljen vagy megharapja magát).

Az érzéstelenítés elmúltával fájdalom jelentkezhet, ha szükségét érzi, vegyen be fájdalomcsillapítót. Ami a háztartásában fejfájásra segíteni szokott, az ebben az esetben is jó (adagolása előírás szerint). Ha estére a húzás oldalán az arca megduzzad, akkor szobahőmérsékletű vízben kicsavart ruhával borogassa az arcát. Az arcbőrt ilyenkor zsíros krémmel kenje, hogy ne ázzon föl. Mélyhűtött tasakkal való borogatást nem ajánlom.

Ha a véralvadék a kihúzott fog helyén marad, akkor körülbelül 3 nap múlva elkezd behámosodni és nagyon hamar begyógyul a seb. Ha ez a véralvadék kiesik, akkor nagyon lassan és fájdalmasan gyógyul a seb. Ilyenkor érdemesebb újra visszajönni, hogy segíteni tudjunk.

Mire kell vigyázni?

Először is a véralvadék állaga olyan, mint a málnazselé, ebbe nem szabad semmivel belenyúlni, kipiszkálni (pl. fogvájóval). Nem szabad kiszívogatni, erősen megszívva kiugrik, mint a szilvamag. A legfontosabb, hogy nem szabad öblögetni. Tudom, hogy vér ízűnek érzi a száját, de ha ezért elkezd öblögetni, nem oldja meg a problémát. Minden folyadék oldja a vért, leginkább az alkohol. A szájöblögetők használata sem jó ilyenkor. Minél többször öblít, annál rosszabb. Amit kiköp, az természetesen nem vér, hanem véres-vizes nyál. Egy-egy csepp vér el tud színezni egy tál vizet is, ezt szokták a legtöbben vérzésnek gondolni. Ez nem vérzés, hanem a vér feloldódása.

Ha az érzéstelenítés elmúlik, és enni vagy inni szeretne, vigyázzon, hogy ne menjen a sebbe, különös tekintettel az apró magvakra (pl. szezámmag), rizsre, ezek könnyen belemennek a friss sebbe. Ha italt fogyaszt, ne öblítse külön a sebet, hanem nyelje le. Nem kell külön szívószál sem.

Fontos, hogy 24 óra elteltével visszatérjen a normális napi fogápolási rutinjához. Ez legalább napi egy fogmosást jelent, de a sebet nem szabad mosni. Ez gyorsítja a gyógyulást és a száját frissen és tisztán tartja.

Három napig kell fokozottan ügyelni arra, hogy hirtelen vérnyomás-emelkedés ne érje, mert az is kilökheti ezt a vérdugót.

A felső, oldalsó fogak húzása után, ha fog gyökércsúcsa benne vagy közelében volt az arcüregnek (ezt mindig jelezzük), legalább 10 napig nem szabad az arcüreg megnyílásának veszélye miatt túlnyomást képezni, ezért nem szabad erősen orrot fújni, repülőre ülni, búvárkodni.

Néhány nap után már jól lesz, és folytathatja megszokott, napi elfoglaltságait. Amennyiben erős vérzést, súlyos fájdalmat, 2-3 napnál tovább tartó duzzadást vagy a gyógyszer mellékhatását érzékeli, hívja rendelőnket.


Fontos tudni

Amennyiben nem a bölcsességfogát távolítottak el, fontos a sebgyógyulás után a hiányzó fog pótlásáról gondoskodni. A sebgyógyulás ideje egyénenként eltérő, 4-5 héttől 3 hónapig terjedhet. Hogy miért fontos a hiányzó fogak pótlása, és milyen lehetőségek vannak rá, arról bővebben itt olvashat: https://www.makausz.com/fogaszati-kezelesek/fogpotlas/

Ha implantációs megoldással szeretné pótolni a hiányzó fogat ezeket az oldalakat nézze meg:

Egy fog pótlása implantátumra azonnal

Implantáció a legfontosabb kérdések és válaszok

Ha még foghúzás előtt áll, fontolja meg a legtermészetesebb megoldást nyújtó, PRF technikával történő sebészi fogeltávolítás lehetőségét is!