• fogköztisztítás

  Fogköztisztítás- Fogselymezés

  Hogyan segíthetünk fogköztisztítással a fogak és az íny épségének megőrzésében?

  A jó szájhigiéne alapja az Oral-B® fogkefével és Blend-a-med fogkrémmel végzett rendszeres fogtisztítás. A fogak és az íny épségének megőrzéséhez naponta legalább kétszeri fogmosás szükséges. Fogmosással eltávolítható a foglepedék, mely baktériumok tömegét és ételmaradékokat tartalmazó, a fogfelszínekre és az ínyre tapadó, ragadós, fehér filmszerű massza. A folyamatosan képződő foglepedék különösen könnyen felszaporodik az ínyszélnél és a fogak közötti rejtett felszíneken is.

  A lepedékbaktériumok és toxinjaik az íny és a fogak károsodását okozhatják. Az ínygyulladás az ínybetegségek első stádiuma, mely időben felfedezve jó szájhigiénével és fogorvosi kezeléssel visszafordítható, még mielőtt tartós ínykárosodás alakulna ki. Az elhanyagolt, tartós ínygyulladás fogágybetegséget okozhat, mely a fogakat rögzítő íny- és csontpusztulás miatt fogelvesztéshez vezet. Meglepően hangzik, de a felnőttkori fogelvesztések többségét nem a fogszuvasodás, hanem az elhanyagolt fogágybetegség okozza.

  Ínybetegségek megelőzése

  Az Oral-B® fogkefék használata nagy segítséget jelent a foglepedék eltávolításában. Kérdezze meg fogorvosát, hogy milyen típusú fogkefét javasol Önnek; kézi, vagy elektromos fogkefét. A fogkeféket a fogorvosok szerint átlagosan háromhavonként cserélni kell.

  A fogmosás után mindennap szükséges a fogselyem használata is a fogkefe által nehezen elérhető ínyszél alatti, valamint a fogközökben lerakódott lepedék eltávolítására.

  A fogak ínybetegség miatti elvesztése nem tekinthető az életkor velejárójának, hanem megfelelő egyéni szájhigiénével elkerülhető. A jó szájhigiénés eszközökkel végzett mindennapi fogmosás és fogselymezés, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és kezelés segít, hogy a saját fogak egy egész életen át megtarthatóak legyenek.

  naponta kétszer, legalább 2 percig kell Fogat mosni (kvadránsonként fél percig)

  A fogselymezés előnyei

  A fogselymezés ideálisan a napi rutin fogmosás részévé válik. A fogselyem használatát tanácsos minél előbb elkezdeni, hogy megfelelően érvényesülhessenek az előnyei. A fogselymezés hatására tisztábbak lesznek a fogai, mert olyan területekről távolítja el a bakteriális foglepedéket, melyek a fogkefével nem érhetők el. Az eleinte kényelmetlennek tűnő fogselymezés hamarosan mindenkinél érezteti az előnyös hatását.

  A fogselymezéskor eleinte tapasztalt, napokon belül elmúló ínyvérzés természetes. Tartós ínyvérzés esetén feltétlenül konzultáljon fogorvosával.

  Hogyan fogselymezzünk

  Tekerjen lazán a két középső ujja közé kb. 40 cm hosszú fogselymet, melyet hozzávetőleg 4-5 cm-es hosszúságban feszítsen meg a két ujja között.

  A hüvelyk és mutatóujjával tartott selymet óvatosan vezesse be a fogai közé és csúsztassa egészen az ínyszélig. Ügyeljen rá, hogy óvatlan mozdulatokkal ne okozhasson ínysérülést.

  A fogselymet “C” alakban meghajlítva finoman tisztítsa meg mindkét fogfelszínt az ínyszél alatti területeken is. Ezután tekerjen egy újabb fogselyemrészt az ujjai közé és fogról fogra haladva folytassa a tisztítást a szomszédos fogközökben is.

  A fogselyem segítségével szisztematikusan tisztítsa meg a fogak közötti területeket. A fogorvosi tanács is sokat segít a kritikus fogközök tisztán tartásában.

  Fogselymek

  Sokféle típusú – viaszolt, nem viaszolt -, valamint különböző ízesítésű fogselyem kapható. Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik Oral-B® fogselymet ajánlja Önnek. Ha pl. fogszabályozó készüléke, vagy hídja van, akkor a speciális merev szállal végződő fogselymet kell használnia, melyet könnyen bevezethet a fogak közé, vagy a hidak alá is.

  A fogközök tisztítására más speciális Oral-B® tisztítóeszközök is rendelkezésre állnak, elsősorban az un. interdentális, vagy fogköztisztító fogkefék. A fogköztisztító fogkefék a nagyobb, szélesebb fogközök, ínytasakok, fogszabályozók, implantátumok, és a hidak alatti területek tisztítására kiválóan alkalmasak. Az Ön számára megfelelő fogköztisztító eszközök kiválasztásához kérje fogorvosa tanácsát.

 • ínybetegség megelőzés

  Az ínybetegségek megelőzése

  Mit tehetünk, hogy elkerüljük az ínygyulladást és a fogágybetegséget?

  Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni és a rendszeres fogselymezésre is szükség van, hogy megőrizhessük fogaink és ínyünk épségét, valamint megelőzzük a fogágybetegséget. A helyes szájhigiéne lényege, hogy jó minőségű fogkefét és megfelelő fluoridtartalmú, ill. antibakteriális és fogkőképződés elleni hatóanyagokat is tartalmazó fogkrémet használjunk. Kérdezze meg fogorvosát, hogy milyen Oral-B fogkefét és melyik blend-a-med fogkrémet ajánlja Önnek.

  Csak megfelelő fogmosási technika és jó minőségű fogkefe segítségével lehet a foglepedéket hatékonyan eltávolítani. Az elégtelen lepedékeltávolítás következtében, különösen a nehezen tisztítható ínyszél alatti területeken tartósan felhalmozódó bakteriális foglepedék ínygyulladást, ill. a fogágy pusztulását is okozhatja.

  A foglepedék maradéktalan eltávolításához használjon Oral-B fogkefét. A fogorvosi ajánlásoknak megfelelően lehetőleg három havonként cserélje ki fogkeféjét. Az Oral-B un. oszcillációs-rotációs típusú elektromos fogkeféi a kézi fogkeféknél hatékonyabban tisztítanak.

  Az ínybetegségek

  A megfelelő szájhigiéne hiányában felhalmozódó bakteriális foglepedék ínybetegségek kialakulásához vezethet. Elsőként ínygyulladás alakul ki, mely ínyduzzanattal , valamint a fogmosáskor, vagy fogselymezéskor jelentkező vérzéssel jár.

  Az ínybetegségek előfordulásának kockázatát a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése is fokozhatja. A 35 év felettiek gyakran szenvednek ínybetegségben, négy páciensből háromnál nagy valószínűséggel fennáll, vagy előzőleg már előfordult valamilyen ínyprobléma. Szerencsére a fogorvosi ellenőrzéssel korán felfedezett ínygyulladás csupán a jó szájhigiéne helyreállításával gyógyítható. Elhanyagolt, kezeletlen ínygyulladás azonban az ínybetegségek súlyosabb formájához, fogágybetegséghez vezethet.

  A fogágybetegség nemcsak az ínyt, hanem a fogágy más tartószöveteit, így a fogmedercsontot is károsítja. A már kialakult fogágybetegség kizárólag fogorvosi kezeléssel és nagyon gondos szájhigiéne segítségével állítható meg.

  A fogágybetegségek megelőzése

  A már diagnosztizált fogágybetegség esetén fogorvosa megfelelő kezelést nyújthat, melynek segítségével a betegség előrehaladása megállítható, a fogak és az íny állapota javítható. Az Oral-B kézi és elektromos fogkefék, valamint speciális szájhigiénés eszközök gazdag választékával segíti elő a foglepedék hatékony és biztonságos eltávolítását.

  Az Oral-B által kifejlesztett un. oszcillációs-rotációs, azaz forgó-rezgő típusú elektromos fogkefékkel több lepedéket lehet eltávolítani, mint a hagyományos kézi fogkefékkel. Az említett elektromos fogkefékkel jobb szájhigiénét lehet elérni. A jó szájhigiéne az ínygyulladás elleni küzdelem alappillére.

  A blend-a-med Complete fogkrémek antibakteriális (triclosan) és fogkőképződést gátló hatóanyagokat (pirofoszfát) is tartalmaznak. A triclosan segít megelőzni a bakteriális plakk kialakulását, a pirofoszfát pedig gátolja a foglepedék elmeszesedését, vagyis a fogkőképződést. A már kialakult fogkő érdes felszíne még több foglepedék lerakódását segíti elő és egyúttal akadályozza a megfelelő lepedékeltávolítást is.

  Az ínybetegségek

  A fogíny különböző betegségei eleinte kevés tünetet okoznak, szinte észrevehetetlenek. A rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálat a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a fogágybetegség korai felfedezése és időben történő gyógyítása miatt is fontos. A kezeletlen ínygyulladás elősegíti az ínytasakok, majd a fogágybetegség létrejöttét is. Súlyosabb fogágybetegségnél az ínytasakok gyulladtak, gennyesek is lehetnek, így a fogakat körülvevő íny és csont pusztulását okozzák. Felnőttkorban a kezeletlen fogágybetegség több fog elvesztését okozza, mint a fogszuvasodás.

  kezdődő fogágybetegség

  középsúlyos fogágybetegség

  súlyos fogágybetegség

  Annak ellenére, hogy felnőttkorban a fogágybetegség gyakran okoz fogelvesztést, az ínygyulladás és a fogágybetegség nem tekinthető csupán életkori sajátságnak, sem pedig az öregedési folyamat természetes velejárójának. Jó szájhigiéne segítségével és fogorvosi kezeléssel az ínygyulladás és a fogágybetegség megelőzhető, ill. megállítható. A naponta rendszeresen végzett fogmosás és fogselymezés, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés lehetővé teszi, hogy a saját természetes fogainkat egy életen át megőrizhessük. Ne adjunk esélyt a foglepedéknek, hogy tisztítás hiányában háborítatlanul összegyűlve károsítsa a fogainkat és az ínyt.

 • érzékeny fogak

  Érzékeny fogak

  Mit tehetünk az érzékeny fogakkal – a megelőzés és a kezelés lehetőségei

  Tapasztalta már, hogy hideg, meleg, vagy édesség hatására megfájdultak a fogai?

  Ha igen, ez valószínűleg fognyaki érzékenységet jelez. Felnőtteknél gyakran előfordul, hogy időnként érzékennyé válnak a fogaik hideg, meleg, vagy édes ételek, italok fogyasztásakor. A fognyaki érzékenység miatti fájdalom nem állandó, többnyire időszakos, de néha nagyon kellemetlenné válhat.

  A fognyaki érzékenység, vagy más szóval dentin érzékenység jellemzője, hogy a fent leírt ingerek, vagy akár hideg levegő belégzésének hatására átmeneti, éles fájdalom jelentkezik.

  Leggyakrabban a fogíny visszahúzódását követően alakul ki a fognyaki érzékenység. Az ép fogíny beborítja a fogak gyökérének külső felszínét, ezáltal védi az alatta levő dentint a szájüregben jelentkező külső ingerektől. Az íny visszahúzódásával a foggyökeret borító dentin felszíne szabaddá válik, az így nyitottá vált dentincsatornák révén fokozott érzékenység alakulhat ki.

  Fognyaki érzékenység esetén forduljon fogorvosához és beszélje meg a kezelés lehetőségeit.

  Mit jelent a fognyaki érzékenység?

  Ép, egészséges fogazat esetén a fogak belső keményállományát alkotó ún. dentint a fogak koronai részén a fogzománc, a gyökér kezdeti részén pedig a fogíny borítja és védi. A fogzománc kopásával, vagy az íny visszahúzódásával a dentin szabaddá válhat. Ez a jelenség legtöbbször a kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen végzett fogmosás következménye. A dentinben számtalan mikroszkopikus méretű csatorna található, melyek a dentin felszínén nyílnak és a fog belsejében levő idegvégződésekhez vezetnek. Így a hideg-meleg hatások, valamint az édességek a szabadon nyíló dentincsatornákon keresztül fájdalomérzést válthatnak ki a fogakban.

  Hogyan jön létre a fognyaki érzékenység?

  A fognyaki érzékenység, vagy dentin érzékenység jellemzője a hideg, meleg ételek, italok, vagy édesség fogyasztásakor jelentkező hirtelen, éles fájdalom. Ez a jelenség az íny visszahúzódás miatt a gyökérfelszín szabaddá válásának következménye. Az ép fogíny védi és beborítja a gyökérfelszínt, ezáltal megakadályozza a fájdalomingerek létrejöttét.

  Az ínyvisszahúzódást és a fogzománc kopását kiváltó legfőbb okok:

  • Helytelen, rossz technikával, túl nagy erővel végzett fogmosás.
  • Túlságosan abrazív hatású, vagyis magas dörzsölőanyag-tartalmú fogkrémekkel végzett fogmosás.
  • Fogcsikorgatás, fogszorítás

  A fentiek miatt bekövetkezhet a gyökeret borító dentin szabaddá válása és létrejöhet a fognyaki érzékenység. Emiatt bizonyos külső ingerek, mint a hideg, meleg, édesség, sőt még az érintés is fájdalmat okozhatnak.

  A foggyökér szabaddá válása miatt gyakran jön létre gyökérszuvasodás is, mely feltétlenül fogorvosi kezelést igényel. A fogzománc kopása, vagy az íny visszahúzódása miatt szabaddá vált dentin kevésbé ellenálló, mint a fogak koronáját borító fogzománc. A dentin a fogzománcnál jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz és kevésbé tömör, ezért a bakteriális foglepedék hatására könnyebben szuvasodik.

  A fognyaki érzékenység megelőzése

  A fognyaki érzékenység elkerülhető, ha sikerül megelőzni a fogíny visszahúzódását. Általában a jól végzett szájhigiéne segít a fognyaki érzékenység megelőzésében is. Az Oral-B által kifejlesztett oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő típusú elektromos fogkefékkel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket mint a kézi fogkefékkel. Fogmosáskor ügyelni kell arra, hogy ne használjuk a fogkefét túl erős nyomással. (Ennek érdekében az Oral-B speciális nyomásérzékelővel ellátott elektromos fogkeféi túlzott nyomás esetén leállítják a fogkefefej mozgását.)

  Fontos, hogy a naponta kétszeri, legalább két percig tartó fogmosást jó minőségű, medium sörtéjű fogkefével végezzük. Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik fogmosási módszert javasolja Önnek.

  Ínyvisszahúzódás esetén, fognyaki érzékenység alakulhat ki. Fogágybetegségnél is gyakran tapasztalható a fognyaki érzékenység, mivel a gyulladt íny könnyen visszahúzódik a fogakról. Ha az íny visszahúzódása bekövetkezik, akkor a foggyökér felszíne, melyet egy dentinnek nevezett csontszerű anyag borít, szabaddá válik. A dentin, azaz a fognyak szabaddá válása tartós, visszafordíthatatlan jelenség, még akkor is, ha nem jár fognyaki érzékenységgel. Visszahúzódott íny esetén is nagyon fontos a jó szájhigiéne gyakorlása, mivel a lecsupaszodott fognyaki területeken könnyen kialakulhat a fognyaki szuvasodás, vagy más néven gyökérkáriesz.

  Fogmosási tippek

  Fogmosáskor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • A kemény sörtéjű fogkefe és a rossz fogmosási technika kombinációja fogkopáshoz és ínyvisszahúzódáshoz vezethet. Használjon medium, legömbölyített sörtéjű Oral-B fogkeféket, hogy elkerülje a fogíny károsodását.
  • Az új fogkefék hatékonyabban távolítják el a lepedéket, ezért a fogkeféket három havonként ki kell cserélni, ahogy a fogorvosok is ajánlják. Előbb is szükségessé válhat a fogkefe cseréje, ha a sörték elhasználódnak, azaz szétállóak lesznek, vagy felrostozódnak.
  • Fognyaki érzékenység esetén használjon speciális Oral-B Sensitive fogkrémet, mely kálium-nitrát hatóanyagot tartalmaz. A káliumnitrát gátolja a fájdalominger fogbél irányába történő tovaterjedését, ezáltal csökkenti az érzékenységet.
  • Az antibakteriális hatóanyagot, tartalmazó blend-a-med fogkrémek gátolják a lepedék baktériumainak szaporodását, így csökkentik fogszuvasodás és ínygyulladás kialakulásának esélyét.
 • rossz lehelet

  A rossz lehelet és a szájhigiéne

  Hogyan lehet leküzdeni a kellemetlen szájszagot?

  A rossz lehelet gyakori probléma, mely életünk folyamán különböző okokból jöhet létre. A kellemetlen szájszag lehet átmeneti, de tartós, krónikus jelenséggé is válhat. A tartósan rossz lehelet a lakosság mintegy 30%-ánál, azaz közel egyharmadánál tapasztalható.

  A kellemetlen szájszag elsősorban a szájüregi mikroorganizmusok által a lepedékben található ételmaradékok lebontásából ered. Ezek a természetesen is jelenlévő, rossz leheletet okozó baktériumok főleg a nyelven találhatók. Tudta-e, hogy az emberi testen belül a nyelv felszínén négyzetcentiméterenként előforduló baktériumok száma legmagasabb?

  Éppen ezért a jó szájhigiéne, mely a nyelvmosást is magában foglalja, jelentősen csökkenti a reggelenként előforduló kellemetlen szájszagot. A nyelv rendszeres tisztítása eltávolítja a bakteriális lepedéket, javítja az ízérzést és csökkenti a szájszagot. Az Oral-B kézi, vagy elektromos fogkeféi egyaránt alkalmasak a nyelv tisztítására. Válassza a fogorvosa által ajánlott Oral-B fogkefét.

  Átmeneti rossz lehelet

  Az átmenetileg jelentkező rossz leheletnek különböző okai lehetnek. Gyakran a fogak között megrekedt kellemetlen szagú ételmaradványok okozzák, jellemzően a hagyma és a fokhagyma.

  Egyéb okok, mint pl. a dohányzás, vagy a túlzott diéta is kellemetlen szájszagot idézhetnek elő. A dohányzás által okozott szájszárazság csak tovább fokozza a problémát, az éhezés pedig szintén kellemetlen szagú lehelethez vezet.

  A napi rendszeres fogmosás és fogselymezés híján a szájüregben bomló ételmaradékok is jellegzetesen rossz szag kialakulásához vezetnek. Az elhanyagolt szájhigiéne miatt kialakuló ínygyulladás és fogágybetegség is rossz szájszagot okozhat. A fentiek miatt nagyon fontos a lepedék és az ételmaradékok alapos eltávolítása.

  A rossz lehelet megelőzése érdekében mosson fogat Oral-B fogkefével és fogselymezzen is Oral-B fogselyemmel. A triclosan tartalmú antibakteriális Blend-a-med fogkrém használata is segít a megelőzésben és a rossz lehelet legyőzésében. Ne felejtse el a fogkeféjét háromhavonként kicserélni – ahogy a fogorvosok is ajánlják.

  Krónikus vagy tartósan rossz lehelet

  Súlyosabb és állandó problémát jelent a tartósan rossz lehelet, mely nemcsak kellemetlen, hanem a személyes kapcsolatokat is károsan befolyásolja. Valószínűleg a szájüregi kénhidrogén termelő baktériumok túlzott felszaporodása idézi elő, de akár valami más, súlyosabb általános megbetegedés is lehet a hátterében, ezért beszélje meg fogorvosával a lehetséges okokat. A fogorvosi kezelés mellett egyes esetekben más szakorvosi kezelésre is szükség lehet.

  Szájszárazság is előidézheti, ill. súlyosbíthatja a rossz leheletet, mivel a nyálelválasztás csökkenése elősegíti a baktériumok szaporodását. A szájüreg megfelelő tisztaságához és nedvesen tartásához ugyanis elegendő nyál jelenléte szükséges. Az éjszakai csökkent nyálelválasztás miatti reggeli rossz lehelet természetes jelenség, ezt azonban súlyosbíthatják bizonyos gyógyszerek és betegségek is. Jellegzetesen rossz leheletet okozhatnak a tüdő, máj és vesebetegségek, valamint a diabetes is.

  Mi okozza a rossz leheletet?

  A kellemetlen szájszagot elsősorban szájüregi problémák okozzák, de más kiváltó okai is lehetnek:

  • elhanyagolt szájhigiéne, lepedékfelhalmozódás – a megfelelő fogmosás és fogselymezés hiánya miatt
  • ínygyulladás és fogágybetegség
  • dohányzás és alkoholfogyasztás
  • kellemetlen szagú ételek fogyasztása (hagyma, fokhagyma )
  • egyes gyógyszerek hatására, a nyálelválasztás csökkenése miatt
  • általános megbetegedések, mint pl. daganatok, diabetes, máj és vesebetegségek

  A saját rossz leheletet többnyire nem érezzük, főleg a környezetünkben levők érzékelik. Egyes esetekben fémes, vagy keserű ízérzés ill. szájszárazság érzése is kíséri.

  A rossz leheletet bizonyos szájüregi baktériumok által termelt kellemetlen szagú illóanyagok felszabadulása okozza, melyek főleg illékony kénhidrogének. Az illékony kénhidrogének képződésének mértékét több tényező is befolyásolja.

  • a szájüreg bakteriális összetétele
  • a baktériumok táplálékául szolgáló étrend
  • a nyálelválasztás mennyisége

  Fogszuvasodás

  Néhány tanács a rossz lehelet megelőzésére:

  • Naponta kétszer, reggel és az esti lefekvés előtt is mosson fogat legalább három percig. Fogmosáskor ne felejtse el a nyelvét is megtisztítani. Érdeklődjön fogorvosánál az Ön számára legmegfelelőbb fogmosási módszer iránt.
  • Használjon Oral-B fogkefét, kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik típust ajánlja Önnek. Oral-B fogselyem rendszeres használatával távolítsa el a fogak közötti lepedéket és ételmaradékokat is.
  • Mosson fogat antibakteriális hatóanyagú (pl. triclosan tartalmú) blend-a-med fogkrémmel a rossz leheletet okozó baktériumok ellen.
  • Rendszeresen keresse fel fogorvosát ellenőrző vizsgálat és a professzionális fogtisztítás elvégzése miatt.
 • jó szájhigénie

  A jó szájhigiéne

  Válasszon megfelelő fogkefét és fogkrémet

  Az optimális egyéni szájhigiéne elérése és fenntartása a legfontosabb, amit megtehet fogai és ínye egészségéért. A jó minőségű Oral-B® fogkefével és fogselyemmel, valamint Blend-a-med fogkrémmel naponta rendszeresen végzett lepedékeltávolítás biztosítja a megfelelő szájápolást.

   

  Jól választott fogkefe és fogkrém segítségével eltávolítható a felhalmozódott plakk és ételmaradék, ezáltal nemcsak a fogszuvasodás és ínygyulladás, hanem a rossz lehelet előfordulása is csökkenthető. A jó minőségű fogkrémek hatóanyagai aktívan elősegítik a fogbetegségek megelőzését.

  Fogkefék

  A fogmosás számos előnnyel jár, eltávolítja a bakteriális foglepedéket, a külső elszíneződéseket, friss leheletet biztosít és segít megelőzni a fogak és az íny betegségeit.

  A fogmosási technika mellett a fogmosás gyakorisága, a fogmosási idő és a fogkefe típusa is befolyásolja a plakkeltávolítás eredményességét.

  Oral-B Fogkefe speciálisan legömbölyített sörtékkel

  Használjon lehetőleg közepes sörtekeménységű, legömbölyített sörtéjű fogkefét. Az Oral-B® a kézi és az elektromos fogkefék számos típusát kínálja, melyek hatékonyan és kíméletesen segítenek eltávolítani a lepedéket.

  A fogkefék típusai

  kézi fogkefék

  A kézi fogkefék mérete, formája és sörtéje is egyaránt fontos. Az Oral-B® keresztirányú sörtéjű, un. Criss-Cross típusú kézi fogkeféi különlegesen hatékonyak a lepedékeltávolításban.

  elektromos fogkefék

  Az elektromos fogkefék két fajtája:

  • oszcillációs-rotációs; vagy forgó-rezgő típusú fogkefék
  • sonic; vagy szónikus típusú fogkefék

  Az Oral-B® által szabadalmaztatott oszcillációs-rotációs elektromos fogkefék kis, kerek, forgó-rezgő mozgású fogkefefejjel, rendkívül hatékonyan tisztítanak.

  A ”sonic” vagy szónikus típusú Oral-B® fogkefék a kézi fogkefékhez hasonló fejjel, és keresztirányú, un. Criss-Cross típusú sörtékkel biztosítják a plakkeltávolítást és stimulálják az ínyt.

  Az Oral-B® elektromos fogkeféinek használata mindenki számára előnyös. Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik típust ajánlja Önnek.

  Fogkrémek

  A Blend-a-med fogkrémek segítenek a jó szájhigiéne elérésében. A fogkrémek különböző összetevőket tartalmaznak, egyrészt speciális hatóanyagokat, másrészt tisztító, ízesítő és egyéb anyagokat is. A fogmosásnál a hatóanyagok mellett nagy jelentősége van az ízesítésnek, mivel a kellemes íz a fogmosási időt is pozitívan befolyásolja.

  Aktív hatóanyagok:

  • Fluoridok: a fogszuvasodás megelőzésére; kezdődő fogszuvasodásnál az ásványi anyagok visszaépülésének elősegítésére; a lepedék baktériumai által termelt savak káros hatásaival szembeni védelemre
  • Pirofoszfátok: a fogkőképződés megelőzésére
  • Antibakteriális anyagok (pl. Triclosan, Ónfluorid): a szájüreg és a foglepedék káros, kórokozó baktériumai ellen

  A fogkrémek rendkívül széles választékára való tekintettel, nem könnyű a megfelelő fogkrém kiválasztása. Fontos, hogy mindenki a saját, egyéni igényeinek leginkább megfelelő fogkrémet válassza, és ebben feltétlenül kérje ki fogorvosa tanácsát. A Blend-a-med fogkrémek választéka megfelel a páciensek különböző igényeinek.

  Megfelelő szájápolással jelentősen csökkenthető a fog- és szájbetegségek kialakulásának rizikója. Naponta legalább kétszer mosson fogat jó minőségű Oral-B® fogkefével.

  Az elhasznált fogkeféket cserélni kell

  Akár kézi, akár elektromos fogkefét használ, az elhasznált fogkeféket rendszeresen cserélni kell, általában háromhavonként, ahogy a fogorvosok is ajánlják. Az új fogkefék lepedékeltávolító hatása jobb, mint az elhasznált sörtéjű fogkeféké. Az Oral-B® által kifejlesztett kék színű un. indikátor sörték hosszukban félig elhalványodva jelzik a fogkefecsere szükségességét.

 • fogmosási útmutató

  Fogmosási útmutató

  Hogyan mossunk fogat kézi és elektromos fogkefével?

  Érdemes megtanulni a helyes fogmosás alapelveit. A legfontosabb szabály a foglepedék rendszeres és alapos eltávolítása. A foglepedékre jellemző, hogy egy olyan folyamatosan képződő színtelen, filmszerű, ragacsos massza, mely baktériumok tömegéből áll. A lepedék a fogak nehezebben tisztítható felületein, így a fogak között, az ínyszélen és a rágófelszín barázdáiban is könnyen felhalmozódik, és számtalan problémát okoz. A fogszuvasodás, az ínygyulladás, ínyvérzés, valamint a fogak tartószöveteit pusztító fogágybetegség kialakulásában is a bakteriális foglepedék játszik döntő szerepet. Naponta kétszer, legalább három percig ajánlott fogat mosni, vagyis a fogsor mind a négy kvadránsát egyenként 45 másodpercig kell tisztítani.

  A Fogmosáshoz használjon blend-a-med fogkrémet és jó minőségű ORAL-B® fogkefét.

  Az Oral-B a kézi és elektromos fogkefék gazdag választékát kínálja. Az Oral-B oszcillációs-rotációs, vagyis forgó-rezgő típusú elektromos fogkeféivel hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket mint a szokásos kézi fogkefékkel. A jó szájhigiénéhez legfontosabb a megfelelő fogmosási technika ismerete, valamint minőségi fogkefe, fogselyem és fogkrém használata. Az Oral-B fogkefék, fogselymek és a blend-a-med fogkrémek egyaránt kiváló minőségűek.

  Fogmosás kézi fogkefével

  Az egyik leggyakrabban javasolt fogmosási technika a következő:

  • A fogak külső felszínén helyezze a fogkefét körülbelül 45 fokos szögben az ínyszélre, majd kicsi, finom, körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a fogakat és az ínyt.
  • Hasonló mozdulatokkal folytassa a tisztítást a belső fogfelszíneken, majd a rágófelszínen is.
  • A metszőfogak belső felszíneinek tisztítása függőlegesen tartott fogkefével, apró le-, és felfelé irányuló sikáló mozdulatokkal történjen.
  • Ne feledkezzen meg az ínyszéli és a fogak mögötti területek alapos tisztításáról sem. A nyelvét is mossa meg, hogy friss maradjon a lehelete.

  Fogmosási tippek

  • Legalább napi kétszeri alapos fogmosás szükséges a fogakra tapadó lepedék és ételmaradékok eltávolításához. A fogmosáshoz használjon jó minőségű Oral-B fogkefét és blend-a-med fluoridos fogkrémet.
  • A fogak egészségének megőrzése érdekében járjon rendszeresen fogorvoshoz és alkalmazzon megfelelő fogmosási technikát.
  • A fogorvosi ajánlásoknak megfelelően elhasználódott fogkeféjét háromhavonként cserélje ki.
  • Fogmosáskor a nyelvét is mossa meg a rossz lehelet megelőzése miatt.
  • Kérdezze meg fogorvosát, hogy melyik fogmosási technikát és melyik Oral-B fogkefét ajánlja Önnek.

  Mi kell a jó fogmosáshoz?

  Új fogkefével eredményesebb a lepedékeltávolítás. A fogkeféket háromhavonként ki kell cserélni, ahogy a fogorvosok is ajánlják. Előbb is szükségessé válhat a fogkefe cseréje, ha a sörték elhasználódnak, azaz szétállóak lesznek, vagy felrostozódnak. Az Oral-B által kifejlesztett speciális kék színű indikátor sörték hosszukban félig elhalványodva jelzik, hogy aktuális a fogkefecsere.

  Ép és elhasználódott fogkefefejek

  Elektromos fogkefefej – Flexi soft sörték

  Elektromos fogkefefej – Micro pulse sörték

  Kézi fogkefe – CrossAction sörték

  Fogmosás elektromos fogkefével

  Az elektromos fogkefékkel végzett fogmosás technikája különbözik a kézi fogkeféléstől. Fogmosáskor figyelembe kell venni a különböző típusú elektromos fogkefék használati utasításait is. Az Oral-B által kifejlesztett oszcillációs-rotációs, azaz forgó-rezgő típusú elektromos fogkefékkel végzett fogmosás technikája a következő:

  • Az elektromos fogkefe fejét lassan vezesse végig a fogsorán. Fogról-fogra haladva tisztítsa meg először az ínyszéli területeket, majd az összes többi fogfelszínt is.
  • A megfelelő tisztítóhatás elérése érdekében néhány másodpercig tartsa folyamatosan a fogkefét egy-egy felszínen, mielőtt továbbhaladna a következőre.
  • Valamennyi fogfelszínt tisztítsa meg, beleértve a belső, nyelv felé eső felszíneket, az őrlőfogak mögötti területeket, valamint a rágófelszíneket is.