Híd és korona készítése után

A koronák és a hidak elkészítéséhez általában három vagy négy alkalom szükséges. Az első vizit során készítjük elő a fogakat és lenyomatokat veszünk. A lecsiszolt fog érzékeny főleg hidegre és kiszáradásra, esetleg fájhat is. A csiszolt fog körüli foghús sérül a csiszolás során, ez a vonalszerű seb is érzékeny, bizonyos ételek, italok csíphetik pl. szájvizek, alkohol. A kellemetlenségek csillapítása érdekében, öblítse ki szájmeleg vízzel a száját. Ez oldja a feltapadt lerakódást és enyhíti a hideg-érzetet.

Ha lehetséges, ideiglenes koronát és hidat készítünk, hogy ezzel is védjük a fogakat, amíg elkészül a végleges munka. Hogy az ideiglenes fogpótlás a helyén maradjon, kerülje a ragacsos (rágók) és a kemény ételek fogyasztását, amennyiben lehetséges, inkább a másik oldalon rágjon.

Előfordulhat, hogy az ideiglenes korona vagy híd lemozdul vagy leesik. Ilyen esetben óvatosan próbálja meg visszahelyezni. Ha nem sikerül, vagy eltörött, akkor hozza magával, hogy visszaragaszthassuk. Nagyon fontos, hogy az ideiglenes korona a helyén maradjon, mivel ez védi az előkészített fogat. Fontos, hogy normálisan mossa a fogát, de a fogselymezéssel óvatosan, az ideiglenes hídon ne húzza át a fogselymet, nehogy kimozduljon.

Amikor a fogat elzsibbasztjuk, a nyelv, az ajkak, a szájpadlás, a garat is zsibbadt. Kérjük ne egyen, ne igyon, ameddig a zsibbadás teljesen el nem múlik.

A végleges beragasztás után a fogak körül mindenhonnan lepucoljuk a fölösleges ragasztót. Néha előfordul, hogy egy-egy ragasztódarab elkerüli a figyelmünket, mely néhány nap után érezhetővé válik. Kemény, éles szélű, elálló anyag. Próbálja meg lemosni vagy lekaparni, ha nem sikerül keressen fel bennünket. A ragasztás után 3-4 óráig ne rágjon.

Normális, ha a kezelés után hőre vagy nyomásra érzékenységet érez. Ez az érzékenység, miután felhelyezésre került a végleges korona vagy híd, pár nap alatt elmúlik. Ha szükséges, enyhe fájdalomcsillapítót lehet használni. Ami fejfájásra már használt, az erre is megfelelő, használata az utasítás szerint. Amennyiben tartós fájdalma, esetleg egyéb kérdése vagy problémája van, hívja a rendelőnket.