Dr. Makausz blog

Új műfogsor (kivehető protézis) megszokása

Senior Couple Relaxing At Outdoor Summer Cafe Together

Az új műfogsor megszokásának első lépése: az igazítás

A kivehető fogpótlások, új műfogsorok megszokása mindig lassabb, nehezebb, nagyobb kihívás, mint a fix pótlásé. Minél nagyobb a műfogsor (teljes protézis), annál inkább igaz ez.

A rendelőből hazafelé sétálva, az első meglepődés után, sokat segíthet egy cukorka szopogatása.

Ha átadunk egy új műfogsort, egy kivehető protézist, az abban a pillanatban nem lesz rögtön jó. Idő kell mire a lemez összeidomul a szájjal. Vannak pontok, amiket ha nyom, igazítani kell. Ez könnyen látható, ha a műfogsor viselésénél kipirosodik a nyálkahártya, akkor azon a ponton le kell venni a protézislemezből.

A folyamat az, hogy a páciens a frissen elkészült protézist elkezdi hordani, és amint nyom, jelentkezik a fogorvosnál, aki látva ezeket a nyomáspontokat, igazítja azt. Ha annyira nyom, hogy nem tudja állandóan viselni a fogpótlást, mielőtt elindulna a fogorvosához, tegye be, rágjon rajta, néhány órát viselje, hogy látszanak ezek a nyomok.

Ezekre az igazításokra mindig szükség van, kivéve, ha valaki annyira mazochista, hogy megvárja, míg a csont és a foghús magától is betörik, de azért ilyen ritkán fordul elő. Olyan ez, mint a fapapucs. Azt is lehet a lábra igazítani, vagy a láb igazodik a fapapucs vonalához.

Mikor már nincs több ilyen igazítani való, utána lehet szó a megszokásról.

A megszokás fázisa

Ebben az időszakban a varázsszó a türelem! Aki szemüveget hord, ismeri az érzést: kezdetben még teljesen idegen a szemüveg, de idővel ott felejtődik az ember orrán. Hasonló a helyzet a kivehető fogpótlással is: a szervezetnek időre van szüksége, hogy megszokja a változást. A száj különösen érzékeny terület, szokatlan érzés, ha egy idegen dolgot hordunk benne. Ezt sokan élik így meg, de általában gyorsan elmúlik ez az érzés.

A páciensek a felső műfogsortól félnek, mert az a nagyobb, pedig az alsó viselésének megtanulása a hosszabb és nehezebb feladat.

Egyénileg különböző, mennyi ideig tart megszokni egy új műfogsort. A legtöbbször néhány hét, míg odáig jutunk, hogy már nem idegenként érzékeljük azt.

Gyakorlat teszi a mestert

Előfordul hogy nem csak beszéd, de evés közben is idegennek érzi az új protézisét. Itt is az érvényes: legyen türelemmel, és rágja meg az ételeket minél alaposabban. A lemezes fogpótlással kétoldalt kell rágni, féloldalas rágáskor a másik oldal elemelkedik. A protézis, csakúgy mint a fogai, rágóeszköz. Egy új eszköz használata mindig gyakorlást igényel.

A hangképzés is megváltozik, talán ennek megszokása a leglassabb folyamat, melyet hangos felolvasással tud edzeni.

Legtöbb esetben a türelem néhány hét után meghozza gyümölcsét, és a mindennapok során meg is feledkezik arról, hogy kivehető fogpótlás van a szájában. Kis gyakorlattal és türelemmel zavartalanul ehet, ihat, beszélgethet, mosolyoghat majd.

Saját magát és száját Ön ismeri legjobban, bízzon a megérzéseiben. Ha az új fogpótlás még néhány hét után sem komfortos, forduljon fogorvosához vagy fogtechnikusához. Ha pedig erős fájdalma van, ne várjon, függetlenül attól hogy már régóta vagy csak rövid ideje viseli az új protézist, mindenképpen forduljon fogorvosához.

Új műfogsort szeretne? Esetleg más, fixen rögzített megoldásra vágyik? Jelentkezzen be konzultációra, hogy Önnek is megtaláljuk a legjobb megoldást!

Mit ajánlunk, ha az összes foga hiányzik?

Ezeket a cikkeket is olvassa el

Happy man brushing teeth

10 szájápolási tévhit

1. szájápolási tévhit: A rágózás helyettesíti a fogmosást Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy

TOVÁBB A CIKKRE!

A cikk szerzőjéről

Dr. Makausz Gyula

1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán.
1999-ben fog-és szájbetegségek szakvizsgát tettem.
2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát tettem.

Édesapám pályafutásomat, szemléletemet meghatározó példaképem. Sokat jelent szakmai téren, hogy mellette dolgozva sajátíthattam el a fogászat azon elméleti és főleg gyakorlati mesterfogásait, melyeket máshol nem tanítanak.

1997-től közösen működtetjük az édesapám által alapított magánrendelőnket, melyet ekkor úgy építettünk át, hogy a rendelő mindkettőnk munkáját nagyvonalúan szolgálja ki.

Fő törekvésem, hogy magas szintű, mindenre kiterjedő fogászati ellátást nyújtsunk, a teljesség igényével. Érdeklődési területem az esztétikai fogászat és a fogpótlások.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Blog feliratkozás

Nem szeretne lemaradni a következő bejegyzésről? Iratkozzon fel blog értesítő hírlevelünkre!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email